Kornotto med bönor och Manchego
Det är nästan 10 år sedan jag och maken besökte River Cottage Canteen i Axminster. Såhär lång tid efter sviker minnet lite, men jag minns risotto-varianten jag fick där. När jag tittar tillbaka på fotona var den inte så fantastisk, men för varje år som går blir den bättre och bättre i mitt minne.
Nu fick jag för mig att jag skulle göra min egen variant på det hela och jag kan faktiskt lova att min variant blev bättre :)
Kornotto med bönor och Manchego
till 4 portioner
400 g kornotto (polerade kornkärnor av nakenkorn)
2 schalottenlökar
olja
1 dl vitt vin
7 dl vatten + 1 tärning hönsbuljong (för veg. använd grönsaksbuljong)
400 blandade bönor (här Icas djupfrysta bönmix med soja-, kidney- och vita bönor)
1 dl creme fraiche
2 dl riven manchego
salt & peppar
till servering:
sallad
ångkokt sparris
rädisor
hyvlad manchego
salt & peppar
Hacka schalottenlöken fint och fräs i olja tillsammans med kornen.
Tillsätt vinet och låt nästan helt fräsa bort.
Tillsätt buljongen lite i taget och låt småputtra tills kornen är mjuka. Det tar ca 30 minuter.
Tips: Om dina bönor är djupfrysta, lägg dem i en sil och slå över kokande vatten. Det brukar räcka för att tina bönorna tillräckligt innan du lägger ner dem i stekjärnet.
Blanda i bönor, creme fraiche och riven ost. Rör runt och servera direkt.
Chablis i glasen
Behöver du ett vintips passar detta väldigt bra ihop med maten.
Chablis, Bouchard Aîné & Fils
Nr 75131
Flaska 750 ml – 165 kr”Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, mineral, krusbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur eller till sallader.”
Källa: systembolaget.se
Reklam:
Lämna en kommentar