Rågbröd med en hint av kaffe

Innehåller reklam för mjöler från Skærtoft Mølle

Jag fick en en massa spännande mjöl och ville såklart testa så mycket som möjligt. Att testa mina favoriter med nya mjöl är en självklarhet för att kunna jämföra resultatet. Men så blev jag sugen på ett riktigt gott rågbröd och utgick helt enkelt från vad jag hade i lådan framför mig. Resultatet blev faktiskt ett av de bästa rågbröden jag gjort!

Tips: Skiva brödet och frys. Sen är det bara att ta upp på kvällen och det har tinat till på morgonen.

Rågbröd med en hint av kaffe

Rågbröd med en hint av kaffe

till 1 stort bröd

Grunddegen:
200 g bubblig surdeg

300 g rågmjöl, fullkorn
300 g vetemjöl
200 g Ölandsvetemjöl

200 g kallt kaffe (gårdagens kaffe går utmärkt att använda)
350 g vatten

Rågbröd med en hint av kaffe

Blanda alla ingredienser. Låt stå en timme.

Undertiden kokar du upp de krossade rågkornen med vatten. Låt koka någon minut. Sen häller du av vattnet och blandar med solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller vilka fröer du själv vill ha i.

Fröblandning:
50 g krossade rågkorn
2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön

När timmen har gått blandar du ner fröblandningen med degen, tillsammans med saltet.

1 msk salt

Lägg gärna degen i en låda och knåda/vik ca 3 under 3 timmar.

till formen:
olja
havregryn

Dela sedan degen i två bitar och forma till bröd. Lägg i två formar, oljade med havregryn i botten.

Låt jäsa i kyl över natten. Ungefär 12 timmar, men det går oftast med det dubbla också.

Rågbröd med en hint av kaffe

Grädda i 225 grader, 80 minuter till 98 graders innertemperatur. Du behöver förmodligen vara beredda att täcka med aluminiumfolie efter halva tiden.

Rågbröd med en hint av kaffe

Låt gärna brödet vila till dagen efter innan du skär upp det.

Lämna en kommentar