Ölandsvete
Reklam för Skærtoft Mølle
Jag har instagrammat en hel del om Ölandsvete på sistone och fått frågor om vad det är och varför man ska använda det. Här svarar jag lite kortfattat på det.

Ölandsvete är ett gammalt kulturspannmål, vetesort som kommer från speltvete (dinkelvete). Det odlas självklart på Öland, men också i södra Sverige och Danmark.
Mjölet har hög proteinhalt, ca 15%, jämfört med nyare vetesorter som ligger på ca 10%.
Detta jag använder på bilderna nedan är finmalet, men det finns som grovmalet/stenmalet också.
Anledningen till att jag började använda det är främst för smaken. Bröden blir lite kraftigare, saftiga och väldigt smakrika.

Hur använder man Ölandsvete?
Du kan baka hela bröd och bullar på enbart Ölandsvete. Själv föredrar jag att blanda det med vetemjöl special. Jag upplever att Ölandsvetet inte bygger glutentrådar lika bra som ett mer glutenstarkt mjöl och vinner på att få lite hjälp. Om du använder 1/3 Ölandsvete kommer du redan där att märka en markant smakskillnad jämfört med enbart vetemjöl special.

Som du ser påverkas även färgen. Ölandsvetet gör bröden gyllene, nästan åt det röda hållet. Otroligt snyggt tycker jag!
Du kan använda mjölet till såväl bröd, som frukostfrallor och pannkakor. Och det fungerar även utan surdeg.

Var kan jag köpa Ölandsvete?
Du hittar Ölandsvete i många av de vanliga matvarubutikerna. Bland annat Saltå Kvarn och Bagers har det i sina sortiment. Själv använder jag från den Danska kvarnen Skærtoft Mølle.
Reklam:
Skrivet av
Kom igång och baka med surdeg! Recept och tydliga bilder.
Receptsamling för slow cooker/crock pot
Receptsamling stekhäll och muurikka
Allt du behöver veta om att laga pizza! Recept, inspiration och tips.
Recept och inspiration till Thermomix
Recept med gröna sköna ärtor
Squash/Zucchini-recept
Recept med pumpor
Recept med värmande soppor
Grytrecept
Fisk & skaldjursrecept
Karins favoritmornar - vårt favoritbröd!
Tunnbrödsspecial - den perfekta picknickmaten!

Lämna en kommentar