Ölandsvete

Jag har instagrammat en hel del om Ölandsvete på sistone och fått frågor om vad det är och varför man ska använda det. Här svarar jag lite kortfattat på det.

Surdegsbröd bakat på ölandsvete

Ölandsvete är ett gammalt kulturspannmål, vetesort som kommer från speltvete (dinkelvete). Det odlas självklart på Öland, men också i södra Sverige och Danmark.

Mjölet har hög proteinhalt, ca 15%, jämfört med nyare vetesorter som ligger på ca 10%.

Anledningen till att jag började använda det är främst för smaken. Bröden blir lite kraftigare, saftiga och väldigt smakrika.

Såhär använder du ölandsvete

Hur använder man Ölandsvete?

Du kan baka hela bröd och bullar på enbart Ölandsvete. Själv föredrar jag att blanda det med vetemjöl special. Jag upplever att Ölandsvetet inte bygger glutentrådar lika bra som ett mer glutenstarkt mjöl och vinner på att få lite hjälp. Om du använder 1/3 Ölandsvete kommer du redan där att märka en markant smakskillnad jämfört med enbart vetemjöl special.

Bröd bakat med ölandsvete och recept

Som du ser påverkas även färgen. Ölandsvetet gör bröden gyllene, nästan åt det röda hållet. Otroligt snyggt tycker jag!

Du kan använda mjölet till såväl bröd, som frukostfrallor och pannkakor. Och det fungerar även utan surdeg.

Fantastiska fluffiga surdegsbaguetter

Var kan jag köpa Ölandsvete?

Du hittar Ölandsvete i många av de vanliga matvarubutikerna. Bland annat Saltå Kvarn och Bagers har det i sina sortiment. Själv använder jag från den Danska kvarnen Skærtoft Mølle. Du kan köpa det via EatMyBrand.

Lämna en kommentar




*