Aldrig mer såser som skär sig..

Vill börja med att tacka för all respons på mitt problem med såsen som skar sig, som tack delar jag nu med mig här i inlägget “Aldrig mer såser som skär sig..”.

Jag har talat med folk och läst vad ni gissat och faktiskt lärt mig en hel del.

Varför en sås skär sig beror på flera saker

– fettets temperatur

– vilket fetthalt det är

– hur kraftigt man vispar

Den vetenskapliga förklaringen

“Vatten och vinäger är vattenlösligt och löser sig normalt inte med fett. Fett hör till en grupp som kallas lipider. Lipiderna är olösliga vatten men lösliga i opolära lösningsmedel. Ägg innehåller emulgeringsmedel som förhindrar att fettdropparna flyter ihop. Proteinerna från ägget lägger sig runt fettdropparna och detta medför att fettdropparna kan blanda sig med vattenlösningen vid kraftig vispning. Om fettet är för varmt när det blandas med ägget denaturerar proteinerna i ägget och dessa kan då inte lägga sig runt fettdropparna. Detta medför att såsen skär sig. Om man tillsätter något kallt, som t ex isbitar eller mjölk, kan proteinerna i vissa fall återgå till normalt tillstånd och såsen blir förhoppningsvis som den ska.”
Umeå Universitet – http://school.chem.umu.se/Experiment/P77

Aldrig mer såser som skär sig..

Lösningar på såser som skär sig

– Testa att hälla något kallt i såsen (mjölk, isbit, vatten) och rör om/vispa ordentligt.

– Testa att reda såsen med lite Maizena eller vanligt mjöl.

bearnaisesås

Tips & Trix för din sås

– Om du gör en sås med mycket olja (exempelvis Camillas vitlökssås), tillsätt oljan i en svag stråle, samtidigt som du vispar/rör. Häller du i allt försnabbt kommer såsen antingen att skära sig eller tappa sin konsistens.

– Att en Bearnaisesås skär sig beror nästan alltid på för hög värme. Om du ser att den börja skära sig, ta genast bort kastrullen från värmen. Vispa sedan i lite kallt vatten eller en isbit.

– Om en sås, som i mitt fall, ska innehålla både grädde och vinäger riskerar såsen att skära sig oavsett fetthalten på grädden. Genom att tillsätta lite mjöl i grädden och försiktigt värma detta innan man tillsätter vinägern elimineras risken.

– Är det en stor mängd sås du ska göra, vispa alltid ut mjölet i en mindre mängd vätska först. Därefter häller du försiktigt ner det i övriga såsen.

– Läs på förpackningen, är grädden eller crème fraichen verkligen kokbar?

Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad

Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad

Recept till olika såser

Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad – I det här inlägget lär du dig hur du gör en perfekt rödvinssås

Enkla såser till kött och fisk >> I det här inlägget hittar du grundrecept på bechamelsås, Dragonsås till kött och Balsamicosås till kyckling/kalkon.

Falsk bearnaisesås – strunta i smöret och gör den här underbara såsen du knappt kan misslyckas med.

Grundrecept på tomatsås på färska tomater

Sådär, jag hoppas att även ni har lärt er något användbart :)

Kommentarer

Berith skrev 2007-05-30 klockan 13:31

Det var många fina tips som vi fick. Jag skall skriva ut sidan och lägga den i min kokbok för jag kommer säkert att behöva den.

Madeleine skrev 2011-06-06 klockan 18:13

Misslyckades här om dagen med en getostmousse som skar sig. Inga av dessa tips lyckades dessvärre råda bot på mitt misstag, dock fick man en massa tips att ha i bakhuvudet till en annan gång. Så tack för alla fina tips! :)

Stefan Sandström skrev 2023-01-19 klockan 16:56

Tack för tips om såser som skär sig. Tror jag äntligen kommit på orsaken. Matlagningsgrädde från ett skånskt företag är tydligen inte kokbar, detta är viktigt att kolla upp innan ni köper den. Om ni köper den. Skåning vid spisen.

Millan skrev 2023-01-22 klockan 08:58

Stefan: Då tackar vi för tipset! Jag brukar ibland ha den i grytor och har inte upplevt problemet, men ju lägre fetthalt ju mer problem ibland.

Lämna en kommentar
Reklam: