Grillsåser – testomgång 1

I helgen så var vi hemma hos mina föräldrar för att fira lillebrors födelsedag och grilla. Perfekt tillfälle att testa några av såserna som kommit in till vår tävling. (Du har väl inte missat att den fortfarande pågår? Klicka här!) Dagens jury bestod av 8 vuxna personer och dagens middag var grillad entrecote och fläskfile, nyfriterade pommes, sallad och bröd.

Grillsåser

Sås 1 – Fialia (högst upp i mitten)
Crème fraiche (så fet som man önskar)
Hackad färsk basilika, massor
Hackad rödlök
Pressad citron
Salt
Peppar

Allt blandas och får stå och dra i kylen.

Vi valde den fetaste creme fraichen, 1 kruka basilika och 1 stor rödlök. Såsen var enkel att göra och det samlade omdömmet från juryn var:
– En mycket god och fräsch sås. Tveksamt om den kom till sin rätt med det marinerade grillade köttet. Alla enades om de gärna testar såsen igen, fast då vill vi ha nypotatis till. Kan tänka mig att den här blir succe till midsommar!

Sås 2 – Camilla K (den gulaktiga längst till vänster)
Vitlökssås
2 äggulor
2 dl matolja (någon som är lämplig till kalla såser t.ex majs-, raps- eller solrosolja. Använd helst inte olivolja eftersom det ger såsen en bismak.)
salt
svartpeppar
några droppar citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche, gärna lätt

Vispa äggulorna lätt och börja sedan (med elvisp) att vispa ner matoljan droppvis. Jätteviktigt då såsen blir tunn och blaskig om du häller i oljan för snabbt. Vispa kraftigt hela tiden med elvisp. När du sedan vispat ner all oljan och du fått en tjock kräm tillsätter du kryddor, citronsaft och vitlök. Sist tillsätter du creme fraichen.
Låt såsen stå kallt en stund innan servering.
Supergod till allt kött eller fågel.

Detta var nog den onyttigaste av såserna i den här testomgången, men samtidigt väldigt god. Några personer uppskattade verkligen att den runda smaken av äggula gick fram medan några herrar tyckte att vitlökssmaken var mesig (jag hade i 3 klyftor). En av gästerna hällde såsen över salladen och tyckte att den var perfekt även som dressing.
Ett extra plus för att det mesta i receptet är sådant man har hemma.

Sås 3 – Ztoffe (längst ner i mitten)
Tzatziki
En hink med turkisk yoghurt
2 rivna gurkor
7 vitlöksklyfter
Lite matolja
salt och peppar

Börja med att riva gurkan grovt (grova sidan på rivjärnet) i en skål. Tillsätt ca två matskedar salt och rör om. Låt stå ca 30 min och pressa sedan ut så mycket vatten som det bara går ur gurkan (fungerar riktigt bra med en handduk). Häll upp yoghurten i en skål och lägg ner gurkan, samt pressa ner vitlöksklyftorna och häll på lite olja för smakens skull. Rör om noga och låt stå ett par timmar så vitlöken kan sätta smak på allt. Innan servering tillsätt salt och peppar efter egen smak. Ett bra tips är att göra allt dagen innan den ska ätas.

Tzatziki är sedan tidigare en favoritröra till det grillade i min familj. Inte speciellt spännande men jäkligt gott. Alla i juryn tyckte om såsen och ville ha mer.

Sås 4 – Berith (i mitten längst till höger)
Vårt bidrag till en god sås är att blanda A-fil som finns i både 3% och lätt med dipmix.
En påse mix blir lagom till en halv liter fil. En favorit till grillat är vitlöksmixen.
Ett tips är att blanda dagen innan och låta stå i kylen under natten.

Superenkel att göra då det enda man behöver är en skål att blanda sakerna i. Fettsnålt alternativ som är gott både till kött, sallad och grillade grönsaker. Inte en sås som väcker speciellt mycket uppmärksamhet, men den passar till det mesta, billig, fettsnål och god.

Samlat omdömme:
Juryn var väldigt nöjd med samtliga såser. Det var kul att ha alla fyra att jämföra och alla recepten var så pass enkla att vi alla kommer att göra dem igen. Vad är det sen är som gör ett vinnande bidrag är svårare att avgöra. Juryn var oense på den här frågan och jag är glad att det är Chris som har den avgörande rösten.
Några menade att den vinnande såsen ska vara så enkelt som möjligt att göra (som sås 4), så att alla kommer att testa den. Någon tyckte att en klassisker som Tzatziki är en självklar vinnare. Själv tycker jag att den vinnande såsen ska vara något för mig nytt som kommer för att stanna. Jag blev väldigt förtjust i sås 1, men samtidigt var det flera i juryn som inte alls tyckte att den passade till pappas kryddigt marinerade entrecote. Alla var dock överrens om att den förmodligen är suverän till nypotatis. Och sen hade vi vitlökssåsen med ägg. För klen vitlökssmak för vissa och helt perfekt för andra.

Nu tycker jag att även ni läsare ska ta chansen att testa några såser och säga vad ni tycker! Kanske hittar ni också någon ny favoritsås. Alla kommentarer mottages tacksamt :) Och detta gäller på alla inlägg, för det är mycket roligare att skriva när vi får respons på det vi gör.

Kommentarer

Chris skrev 2007-05-15 klockan 20:06

Det låter som om det kommer att bli ett spännande och mycket gott jobb att testa vidare. Det finns ju en del klart intressanta recept ibland tävlingbidragen och det kan hinna komma fler innan tävlingen är slut.

Camilla K...igen skrev 2007-05-15 klockan 20:25

Skoj att ni börjat testa såserna. Ska testa några nya jag också vid tillfälle. Jo..o så en sak till...min vitlökssås är även den kanongod till nypotatis och en grillad köttbit! ;-) Ska bli skoj att höra era kommentarer om de övriga såserna så småningom! På fredag kommer vi ner till er stad Millan...ropar på dig om jag skulle ha sån tur att få se dig på stan! *ler* Kramar från hon med både samma namn och yrke i Motala

Caroline skrev 2007-07-09 klockan 18:07

Jag e en riktig såsmänniska så jag ska nog prova alla dom såserna hihi. Bra sida detta ju!!

Lämna en kommentar
Reklam: