Nyårsmeny 2020/2021
Ännu ett nyår i Coronans tecken har passerat. Efter en knäckande december månad valde vi att fira själva och fokusera på att försöka njuta så bra det gick. Och maten, den kan jag verkligen inte klaga på. En ganska klassisk toast till förrätt, följd av en helt perfekt ljuvlig anka. Desserten var perfekt som avrundning på middagen.
Skaldjurstoast med röd stenbitsrom
till 7 förrättsportioner
1/2 kg räkor (med skal)
1 burk kräftstjärtar
1 paket crabsticks (8 st)
0,5 citron (finriv skalet)
2 dl crème fraiche
2 hårdkokta ägg (hackade)
1,5 msk grovhackad dill
0,5 rödlök (finhackad)
salt & peppar
till servering:
7 skivor formfranska/bröd
salladsblad
2 avokado (1/4 avokado per macka)
1 burk röd stenbitsrom
1 citron
ärtskott
dillkvistar
Skala räkorna och grovhacka dem tillsammans med crabsticks och kräftstjärtar. Spara några räkor till dekoration.
Blanda alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Låt röran stå minst 15 minuter i kylen så att den hinner gotta ihop sig :)
Fördela på bröd och njut.
Förra året hade vi anka och det blev så lyckat att vi ville göra det även i år. Men vi ville göra något annat och jag var sugen på en riktigt god rödvinssås. Att sen servera den söta purén med rödvinssåsen blev perfekt kombination! Detta är verkligen fantastiskt!
Sous videad anka, blomkål- och potatispuré, äkta rödvinssås, friterad palsternacka och sallad
Sous videat ankbröst
2 ankbröst, totalt ca 600 g (själv blir jag mätt på 1/2 filé)
smör
Trimma eventuellt ankbröstet. Vakuumförpacka sedan ankbrösten och sous videa 58 grader, 1,5 timmar. Ta upp ur påsen och skär ett rutmönster med vass kniv.
Precis innan servering: Hetta upp en rejäl klick smör. Stek fettsidan av ankbröstet i hög värme så att den får rikligt med färg och blir snygg. Sen är det bara att skiva upp och servera.
Tips: Har du en bit palsternacka så hacka med den tillsammans med rödbetorna i såsen nedan. Det tar såsen ytterligare ett steg bättre, men då är det ju inte Myllymäkis ;)
Rödvinssås a´la Myllymäki
2 dl skivad schalottenlök
1 dl skivad rödbeta
matolja till stekning
5 dl rött vin
3 msk tärnat rökt sidfläsk
1 kvist timjan
1 lagerblad (inte mer, då smakar såsen gryta)
6 dl kalvfond
1 tsk plockad timjan
1 tsk sherry- alt rödvinsvinäger
25 g smör
ev 1–2 tsk maizena + 1–2 tsk vatten
salt & peppar
Bryn lök och rödbeta ordentligt i olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vin, sidfläsk, timjankvist och lagerblad och koka upp.
Koka vinet tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond.
Koka upp och sila av. Reducera tills 4 dl återstår, cirka 5 minuter på hög värme.
Tillsätt 1 tsk timjan och vinäger. Koka upp.
Fram till hit kan du förbereda och ställa svalt. Koka upp precis innan servering och fortsätt..
Blanka av såsen med smör och red eventuellt med maizena blandat med vatten.
Smaka av med salt och peppar precis före servering.
Friterad palsternacka
2 palsternackor
olja
Skala palsternackan och skär tunna fina strimlor med hjälp av en vass kniv eller med potatisskalaren.
Hetta upp oljan till ca 160 grader. Lägg i palsternackan och fritera tills de är gyllenbruna. Lyft ur och låt rinna av på hushållspapper, salta lätt.
Puré
500 g mandelpotatisar
1 litet blomkålshuvud
rejäl klick smör
mjölk, typ 1 dl
salt och peppar
Skala potatisen. Skär blomkålen i bitar. Ångkoka tills mjuka. Lägg i en kastrull. Tillsätt smör, mjölk, salt & peppar. Mixa till en luftig puré.
Vintips till anka
Irony Nr 6694 hos Systembolaget
Pinot Noir, 2019, USA, 750 ml 150 kr
“Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, färska örter, hallon, choklad, kanel och vanilj.”
Desserter är ju varken min starka sida eller intresseområde, så här valde jag att lita på Fredriks fika och tog ett av hans recept på vit chokladmousse. Och det visade sig vara ett bra val.
Vit chokladmousse med hallonsås
till 4 portioner
150 g vit choklad
1 ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Hallonsås
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
150 g frysta hallon
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Tänk på att vit choklad smälter fortare än mörk choklad. Chokladen ska precis smälta. Ställ åt sidan och låt svalna lite så den blir ljummen.
Knäck ägget i en bunke, och mät upp grädden i en annan bunke.
Vispa upp ägget med med en gaffel så att det är välblandat.
Vispa grädden med vaniljsockret, grädden ska vara fluffig med ganska lös.
Tillsätt den smälta chokladen till det uppvispade ägget under kraftig omrörning.
Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
Häll upp moussen i glas eller burkar och ställ i kylen minst en timme.
Hallonsås
Koka upp socker, vatten och hallon och rör ihop ordentligt. Låt svalna helt.
Källa: Moussen är helt och hållet Fredriks och kommer härifrån: https://fredriksfika.allas.se/vit-chokladmousse-med-hallon/ Ändringar har jag gjort med Hallonsåsen pga. rekommendationer från Livsmedelsverket att alla utländska hallon ska kokas.
Reklam:
Lämna en kommentar