Lavendel

Vi har en jättefin lavendelbuske i trädgården och jag funderar som bäst på om detta är den ätbara varianten? Det är det väl, eller?

Och i så fall, hur tar jag bäst tillvara på den? Tips inför nästa sommar behövs för nu känns det som om loppet redan är kört…

Reklam:

Förvälla kantareller

Jag kan inte skryta med att själv ha plockat dem, för jag har inte en aning om var jag skulle hitta dem. Men jag köpte dem själv iaf ;) Och det är nu som kantarellerna är som bäst, så vi passade på att köpa rejält för att frysa in. Men för att frysa dem måste man först förvälla dem.

* Borsta bort allt skit från svampen med en tunn borse/pensel. Skär bort eventuellt dåliga delar. Är de väldigt grusiga så kan man behöva skölja dem, men undvik det helst då de tappar smak.

* Dela kantarellerna i halvor, eller mindre bitar.

* Variant 1; kan förvaras flera år i frysen: Lägg rensade kantareller i en stekpanna. Sätt plattan på medelstark värme. Rör försiktigt runt. Är svampen väldigt torr kan du tillsätta lite vatten. Efter ca 5 minuter kommer kantarellerna att börja avge en massa vätska. Fortsätt att koka ca 10 minuter till så att de blir mjuka. När nästan all vätska är borta går det bra att fördela i burkar och frysa in. Låt gärna lite av spadet följa med i burkarna.

* Variant 2 med smör; Måste användas inom några månader: Lägg en liten klick smör i botten på en kastrull. Lägg därefter i kantarellerna. Sätt plattan på medelstark värme. Rör försiktigt runt. Efter ca 5 minuter kommer kantarellerna att börja avge en massa vätska. Fortsätt att koka ca 10 minuter till så att de blir mjuka. När nästan all vätska är borta går det bra att fördela i burkar och frysa in. Låt gärna lite av spadet följa med i burkarna.

Sen är kantarellerna redo att sparas till de mörka månaderna och lysa upp såser och risotto med :)

Reklam:

Minitårtor från Frödinge

När jag fyllde jämnt tidigare i våras överraskade ICA mig, som trogen kund, med Daimtårta och Cheesecake från Frödinge. Tårtorna blev länge liggande i frysen, då de är lite väl stora för två personer. Och när jag får besök så brukar jag inte spontant slänga fram en hel tårta heller.

Men tårtorna blev uppätna och smaken var det inget större fel på.

Nu har Frödinge iaf insett att man kanske inte vill ha deras tårtor till större fester, utan kanske mer när man är hemma och sugen på något gott. Så nu har de kommit med små “godbitar”.

Det är minitårtor i smakerna kola, nötkräm eller mjölkchoklad. Alla bitarna har en mandelbotten, mjuk kräm och kakaoglasyr på toppen.

Priset ligger på 25 kr/tårta och räcker till 3 personer.

Och om detta tycker vi tummen upp! Tårtorna är faktiskt goda. Kolatårtan är väldigt söt och det räcker med en liten bit till kaffet. Nötkrämstårtan smakar nötkräm! Mjölkchoklad jag har inte testat, men jag tror säkert att den är i klass med de andra. Någon annan som vågat smaka? Kanske på mjölkchokladtårtan och kan säga något om den?

Reklam:

Skink- och ostsås med ärter

4 vuxenportioner alt. ungefär 8 barnportioner

Ingredienser:
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde, valfri fetthalt (alt. mjölk om du vill ha ett magrare alternativ)
1 krm vittpeppar
(0,5 tsk salt)
100 gr riven ost (ca 3 dl)
150 gr kokt(/rökt) skinka
100 gr ärter (ca 2 dl)

Valfri pasta

Extra parmesanost och nymalen svartpeppar till är gott!

Gör så här:
1. Vispa ihop mjölet och lite av mjölken till en slät redning, späd med resten av mjölken och grädden. Koka upp under omrörning.

2. Koka på svag värme i 3-5 minuter, passa så att det inte bränner fast i kastrullen. (Använd med fördel en kastrull med teflon eller någon annan släpp-lätt-beläggning).

3. Skär skinkan i lagom stora bitar, (här var det barnmat på gång så det blev väldigt små bitar).

4. Vänd ner skinkan och ärterna.

5. Låt alltsammans koka samman på svag värme.

6. Avsluta med att vända ner den rivna osten, men låt inte såsen koka för då blir osten bara seg.

7. Serveras till valfri pasta.

Marias kommentar:
Detta är en rätt som fungerar för hela familjen om du utesluter saltet och använder dig av kokt skinka i stället. (Äh, rökt lär fungera finfint om ditt barn är lite äldre!).

Som vuxen kanske du vill ha lite mera salt och peppar, men det är lätt fixat på din egen tallrik.

Körde med frysta ärter som jag hade ner direkt i såsen och lät dem bli varma där, det fungerade finfint.

Här hemma är det snabbmakaroner som gäller för tillfället då de råkar vara i perfekt storlek för dottern att äta = jag behöver inte finfördela något. Själv är jag inte vidare förtjust i snabbmakaroner och föredrar i stället tagliatelle eller möjligen penne rigate till denna sås, men vilken pasta fungerar som du råkar ha hemma.

Det fungerar att frysa, men såsen kan ev. bli något grynig vid uppvärmningen, men smakmässigt är det ingen som helst skillnad.

Har inte märkt av grynigheten själv så jag slår ett slag för att göra en omgång och frysa in det som blir över. Himla smidigt att ta fram och värma när det måste gå snabbt!

Reklam:

Borgeby kryddgård

Under vår lilla turné i södra Sverige, då vi även passade på att hälsa på hemma hos Millan och Chrisse och då vi bland annat åt den fenomenalt goda pizzan som Millan bloggat om tidigare så fick vi även en personlig guidning till två olika kryddgårdar.

Borgeby kryddgård
var dock stängt när vi kom dit en måndag och vi blev rätt förvånade då det var mitt i semestertider och det verkade bra dumt att ha helt stängt då. Men så var det och efter en koll på hemsidan så kan vi meddela att butiken i Borgeby har öppet följande tider:

Onsdag: 10 – 16
Torsdag-Fredag: 10 – 18
Lördag: 10 – 14

För er som inte har möjlighet att besöka själva butiken så kan ni köpa deras kryddor på diverse marknader, (i alla fall i södra delen av Sverige, vet att de fanns med på Kiviks marknads t.ex.), eller beställa på nätet.

Deras utbud är enormt och jag upplevde det som om de hade väldigt bra priser.

Jag skulle bara in en snabbis på vägen hem från Skåne och maken stannade kvar i bilen med den sovande dottern.

Efter en halv evighet hade tydligen dottern vaknat och de kom in och gjorde mig sällskap i butiken. En helmysig butik där jag lätt hade kunnat tillbringa någon timme till. Kryddorna var enkelt uppdelade i olika kategorier och det var bara att beta av kategori efter kategori.

Jag hade som sagt var svårt att välja vad som skulle få följa med hem och hade nog gärna gått där en timme till eller två och strosat runt om det inte hade varit för att jag hade en dotter med lite för mycket spring i benen och en make som började undra exakt hur mycket kryddor vi egentligen behövde?

Detta blir framöver ett måste så fort vi har vägarna förbi Skåne framöver!

Reklam:

1 2 3 4 5