Förvälla kantareller

Jag kan inte skryta med att själv ha plockat dem, för jag har inte en aning om var jag skulle hitta dem. Men jag köpte dem själv iaf ;) Och det är nu som kantarellerna är som bäst, så vi passade på att köpa rejält för att frysa in. Men för att frysa dem måste man först förvälla dem.

* Borsta bort allt skit från svampen med en tunn borse/pensel. Skär bort eventuellt dåliga delar. Är de väldigt grusiga så kan man behöva skölja dem, men undvik det helst då de tappar smak.

* Dela kantarellerna i halvor, eller mindre bitar.

* Lägg en liten klick smör i botten på en kastrull. Lägg därefter i kantarellerna. Sätt plattan på medelstark värme. Rör försiktigt runt. Efter ca 5 minuter kommer kantarellerna att börja avge en massa vätska. Fortsätt att koka ca 10 minuter till så att de blir mjuka.

* När nästan all vätska är borta går det bra att fördela i burkar och frysa in. Låt gärna lite av spadet följa med i burkarna.

Sen är kantarellerna redo att sparas till de mörka månaderna och lysa upp såser och risotto med :)

Kommentarer

Stefan käck skrev 2021-03-23 klockan 19:19

Du fryser väl inte in med fett ?

Millan skrev 2021-03-24 klockan 15:31

Stefan: Jodå, jag brukar frysa med fett. Är ju inte så många månader de ligger i min frys så det är inga problem.

Lämna en kommentar




*