Förvälla kantareller
Jag kan inte skryta med att själv ha plockat dem, för jag har inte en aning om var jag skulle hitta dem. Men jag köpte dem själv iaf ;) Och det är nu som kantarellerna är som bäst, så vi passade på att köpa rejält för att frysa in. Men för att frysa dem måste man först förvälla dem.
* Borsta bort allt skit från svampen med en tunn borse/pensel. Skär bort eventuellt dåliga delar. Är de väldigt grusiga så kan man behöva skölja dem, men undvik det helst då de tappar smak.
* Dela kantarellerna i halvor, eller mindre bitar.
* Lägg en liten klick smör i botten på en kastrull. Lägg därefter i kantarellerna. Sätt plattan på medelstark värme. Rör försiktigt runt. Efter ca 5 minuter kommer kantarellerna att börja avge en massa vätska. Fortsätt att koka ca 10 minuter till så att de blir mjuka.
* När nästan all vätska är borta går det bra att fördela i burkar och frysa in. Låt gärna lite av spadet följa med i burkarna.
Sen är kantarellerna redo att sparas till de mörka månaderna och lysa upp såser och risotto med :)
Reklam:
Lämna en kommentar