Förvälla kantareller

Jag kan inte skryta med att själv ha plockat dem, för jag har inte en aning om var jag skulle hitta dem. Men jag köpte dem själv iaf ;) Och det är nu som kantarellerna är som bäst, så vi passade på att köpa rejält för att frysa in. Men för att frysa dem måste man först förvälla dem.

* Borsta bort allt skit från svampen med en tunn borse/pensel. Skär bort eventuellt dåliga delar. Är de väldigt grusiga så kan man behöva skölja dem, men undvik det helst då de tappar smak.

* Dela kantarellerna i halvor, eller mindre bitar.

* Variant 1; kan förvaras flera år i frysen: Lägg rensade kantareller i en stekpanna. Sätt plattan på medelstark värme. Rör försiktigt runt. Är svampen väldigt torr kan du tillsätta lite vatten. Efter ca 5 minuter kommer kantarellerna att börja avge en massa vätska. Fortsätt att koka ca 10 minuter till så att de blir mjuka. När nästan all vätska är borta går det bra att fördela i burkar och frysa in. Låt gärna lite av spadet följa med i burkarna.

* Variant 2 med smör; Måste användas inom några månader: Lägg en liten klick smör i botten på en kastrull. Lägg därefter i kantarellerna. Sätt plattan på medelstark värme. Rör försiktigt runt. Efter ca 5 minuter kommer kantarellerna att börja avge en massa vätska. Fortsätt att koka ca 10 minuter till så att de blir mjuka. När nästan all vätska är borta går det bra att fördela i burkar och frysa in. Låt gärna lite av spadet följa med i burkarna.

Sen är kantarellerna redo att sparas till de mörka månaderna och lysa upp såser och risotto med :)

Kommentarer

Stefan käck skrev 2021-03-23 klockan 19:19

Du fryser väl inte in med fett ?

Millan skrev 2021-03-24 klockan 15:31

Stefan: Jodå, jag brukar frysa med fett. Är ju inte så många månader de ligger i min frys så det är inga problem.

Lämna en kommentar
Reklam: