Skink- och ostsås med ärter

4 vuxenportioner alt. ungefär 8 barnportioner

Ingredienser:
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde, valfri fetthalt (alt. mjölk om du vill ha ett magrare alternativ)
1 krm vittpeppar
(0,5 tsk salt)
100 gr riven ost (ca 3 dl)
150 gr kokt(/rökt) skinka
100 gr ärter (ca 2 dl)

Valfri pasta

Extra parmesanost och nymalen svartpeppar till är gott!

Gör så här:
1. Vispa ihop mjölet och lite av mjölken till en slät redning, späd med resten av mjölken och grädden. Koka upp under omrörning.

2. Koka på svag värme i 3-5 minuter, passa så att det inte bränner fast i kastrullen. (Använd med fördel en kastrull med teflon eller någon annan släpp-lätt-beläggning).

3. Skär skinkan i lagom stora bitar, (här var det barnmat på gång så det blev väldigt små bitar).

4. Vänd ner skinkan och ärterna.

5. Låt alltsammans koka samman på svag värme.

6. Avsluta med att vända ner den rivna osten, men låt inte såsen koka för då blir osten bara seg.

7. Serveras till valfri pasta.

Marias kommentar:
Detta är en rätt som fungerar för hela familjen om du utesluter saltet och använder dig av kokt skinka i stället. (Äh, rökt lär fungera finfint om ditt barn är lite äldre!).

Som vuxen kanske du vill ha lite mera salt och peppar, men det är lätt fixat på din egen tallrik.

Körde med frysta ärter som jag hade ner direkt i såsen och lät dem bli varma där, det fungerade finfint.

Här hemma är det snabbmakaroner som gäller för tillfället då de råkar vara i perfekt storlek för dottern att äta = jag behöver inte finfördela något. Själv är jag inte vidare förtjust i snabbmakaroner och föredrar i stället tagliatelle eller möjligen penne rigate till denna sås, men vilken pasta fungerar som du råkar ha hemma.

Det fungerar att frysa, men såsen kan ev. bli något grynig vid uppvärmningen, men smakmässigt är det ingen som helst skillnad.

Har inte märkt av grynigheten själv så jag slår ett slag för att göra en omgång och frysa in det som blir över. Himla smidigt att ta fram och värma när det måste gå snabbt!

Lämna en kommentar




*