Lavendel

Vi har en jättefin lavendelbuske i trädgården och jag funderar som bäst på om detta är den ätbara varianten? Det är det väl, eller?

Och i så fall, hur tar jag bäst tillvara på den? Tips inför nästa sommar behövs för nu känns det som om loppet redan är kört…

Kommentarer

Lars skrev 2010-09-30 klockan 15:04

Den ser väldigt vanlig ut dvs den som kan användas till smaksättning. Jag har inte gjort det själv men sett och smakat * Lavendelsocker - rensa rent de doftande lila blommorna och blanda ner i strösocker. Mängd efter behag. Kan sedan användas där man vill ha sötma och arom. * Lavendelskorpor - är jättegoda men jag har inget recept - gissar att om man låter behaget vara stort vid smaksättning av ovanstående socker så använder man just sådant socker när man bakar söta kaffeskorpor (sådana skorpor heter något "tjusigt" italienskt på kaffeserveringar men jag tycker lavendelskorpor låter väl så tjusigt)

Chezsofia skrev 2010-10-01 klockan 09:33

Jag vet inte om det finns lavendel som inte är ätbar. Vi har knaprat på våra en hel del iallafall. Blommorna kanske det är kört med nu men man kan faktiskt använda bladen lite på samma sätt som rosmarin. Krossa lite lätt och låt koka med i rödvinssåsen eller stick in ngn kvist i lammbiten före stekning. Mmm gott.

Lämna en kommentar
Reklam: