Pankopanerad torsk med slaw
Orken är långt borta och VAB är här. Men äta gör vi. Den här panopanerad torsk med slaw blev riktigt god och fräscht! Så även om receptet inte är detaljerat vill jag gärna spara undan min receptskiss här, för detta kommer jag att göra om.
Pankopanerad torsk med slaw
Torsk panerad först med med ägg och sen vänd i panko. Stek i rejält med smör.
🍎 Slawvariant med hyvlat äpple och fänkål, blandat med turkisk yoghurt, djupfryst dill och en skvätt vit balsamvinäger.
🍚 Ris
Svårare än så är det inte :)
Reklam:
Nyårsmat 2023/2024
Vad var det nu vi åt förra året? Jag vet att frågan kommer där mot slutet på december, så lika bra att jag planerar för mig själv och gör det vanliga inlägget med årets Nyårsmat 2023/2024, även om det kommer ovanligt sent i år. Se det som inspiration eller kolla vidare här i nyårskategorin för fler tips!
Jag skulle iväg och spela på en nyårsbön i den underbart mysiga Hyby gamla kyrka. Så det fick bli en matigare förrätt innan jag åkte iväg och en mindre sen när jag kom hem, för att vi skulle hinna fixa med maten.
👉 Förrätt 1: Toast med räkor >>
Barnen ville inte ha samma som oss, så det blev lite matigare snittar åt dem.
👉 Förrätt 2: Chips med dippa (créme fraiche, röd rom , hackad rödlök och färsk dill)
👉 Huvudrätt: Sousvidead älgstek, krispig potatis, rödvinssås och smörstekta rotfrukter.
I glasen: Lat 42, Reserva, 2018 från Spanien (Nr 2043)
Potatis enligt @icasverige: https://www.instagram.com/p/C1Y9uFjI-ds/
Rödvinssåsen från det här receptet: https://saltpeppar.se/nyarsmeny-2020-2021/
Älgen fick en stund förlänge i sous videan, så jag väljer att inte dela med mig av receptet på den. Jag vill ju inte att ni också ska misslyckas.
👉 Dessert: Chokladmousse med nougat och rostade nötter a´la @ellematovin
https://www.elle.se/mat-och-vin/chokladmousse-med-nougat/10043265
Fast minstingen ville bara ha bär.
Och efter maten var jag så trött att jag kröp ner med barnen och somnade. Sen vaknade vi till vid tolvslaget och såg lite fyrverkerier. Men jag är nöjd med kvällen. Det blev bra det här!
Reklam:
Yoghurt, chiapudding och raw hallonsylt
Detta kan vara den godaste frukosten som finns, om du frågar min dotter. Lyxfrukost med Yoghurt, chiapudding och raw hallonsylt. Chiapuddingen och sylten behöver du blanda kvällen innan och ställa i kylen.
Yoghurt, chiapudding och raw hallonsylt
Naturell yoghurt
Chiapudding:
3 msk chiafrön
2 dl vätska (typ mjölk eller havredryck)
gnutta vaniljpulver
0,5 msk flytande honung
Raw hallonsylt:
250 g hallon
2 msk chiafrön
gnutta vaniljpulver
lite honung
Rör ihop allt, ställ i kylen över natten.
Hallonen tog jag direkt från frysen, blandade allt i en burk och lät stå framme någon timme innan jag rörde runt och ställde i kylen över natten.
Läs mer om raw hallonsylt här: https://saltpeppar.se/raw-hallonsylt/
‼️ OBS! Hallonen jag använder har vi själva plockat och fryst in. Köper du utländska hallon rekommenderar livsmedelsverket att du alltid kokar dem.
På morgonen är det bara att sleva upp allt lite snyggt i glas. Mumsigt och dessutom nyttigt!
Detta är verkligen den perfekta sommarfrukosten. Jag tar gärna med mig den ut och sitter och njuter med en stor kopp te.
Reklam:
Gluten- och laktosfri kladdkaka
Kladdkaka som görs på mandelmjöl istället för vetemjöl är faktiskt snäppet godare. Att den då dessutom blir glutenfri är ju bara en bonus. Idag behövde vi dock fixa till receptet lite för att få den laktosfri också, men det går ju lika bra med vanligt smör om man inte behöver ta hänsyn till det. Supergod och kladdig är den iaf! Låt mig presentera; Gluten- och laktosfri kladdkaka!
Gluten- och laktosfri kladdkaka
150 g (laktosfritt) smör
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl mandelmjöl (ca 75 g)
1 dl kakao (ca 40 g)
0,5 msk vaniljsocker
1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och bröa den med mandelmjöl.
Smält smöret och låt svalna något. Rör i socker och ägg.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smöret.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min tills kakan är torr på ytan men fortfarande känns lite lös i mitten. Låt kakan svalna.
Är du sugen på någon annan kladdkaka tipsar jag gärna om någon av dessa:
Vegansk kladdkaka med citron (scrolla ner på sidan)
Saffranskladdkaka med vit choklad och hallonsås
Vit chokladkladdkaka med hallonsås
Reklam:
Lasagnette
Egentligen tänkte jag göra vanlig köttfärssås, men ångrade mig halvvägs in och tänkte lasagne. Men jag hade inga lasagneplattor hemma, utan kom att tänka på Lasagnette som vi åt mycket av under min uppväxt. Men denna här är inte i närheten av den varianten kan jag lova! Den här varianten är superkrämig och väldigt god! Den tar lite tid att göra, men det blir massor av mat. Har inte testat att frysa än, men misstänker att det blir några matlådor till mig senare :)
Lasagnette
till en väldigt stor form, uppskattningsvis 8 portioner
2 stora gula lökar och/eller schalottenlök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
olja
500 g nötfärs
2 dl rött vin (Det är inte så himla noga, jag tömde resterna av nyårsvinet i grytan. Har du inget vin kan du hoppa över detta och ta lite extra balsamvinäger på slutet.)
1 zucchini
1 tsk paprikapulver
1,5 msk fransk salladskrydda
3 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 burkar krossade tomater
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger
3 dl grädde
3 dl vatten
salt och peppar
500 g farfalle
2 mozzarellakulor
Tips: Har du en bortglömd palsternacka, rödbeta eller annat rotfrukt så bara hacka ner det också!
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna, skär i små tärningar. Skölj zucchini, skär i små tärningar.
Fräs lök och vitlök rejält i lite olja.
Tillsätt morötterna. Fräs lite till. Tillsätt nötfärsen och fräs tills färsen nästan är genomstekt.
Häll i en skvätt vin. Tillsätt zucchinin, paprikapulver, fransk salladskrydda, tomatpuré, köttbuljong, krossade tomater, socker och balsamvinäger. Låt puttra ca 15 minuter, gärna längre om du har tid.
Tillsätt sist grädden och låt koka upp. Det ska vara en rejält blöt köttfärssås. Du kan eventuellt behöva spä med några deciliter vatten också. Eftersom pastsan läggs okokt i formen måste såsen vara rejält kladdig, annars blir det bara torrt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg pastan (okokt) i en ugnssäker form. Rör ner köttfärssåsen och fördela i formen.
In i ugnen totalt 40 minuter. Efter halva tiden rör du runt i formen. När det är återstår 10 minuter fördelar du bitar av mozzarellan på toppen.
Har du tid, låt gratängen stå 15 minuter efter du plockat ut den från ugnen, så att den hinner sätta sig lite.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 7 8 9 10 11 … 597 598 Äldre inlägg »