Smördegstarte med glögg-glaserad rödlök och chèvre
Det här ett recept som jag ramlade över i ett nummer av Allt om Mat för något år sedan och det har sedan varit ett stående inslag på flera glöggmingel och även vid andra tillfällen. Det är en riktigt god smördegstarte som passar ihop med massa olika smårätter. Den är dock väldigt mäktig så skär inte allt för stora bitar! Det fungerar att frysa in om du skulle få något över. Bäst blir det dock om du värmer dem på i ugnen, men micron fungerar i nödfall!
![Smördegstarte med glögg-glaserad rödlök och chèvre](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_191227_IMG_4690.jpg)
Smördegstarte med glögg-glaserad rödlök och chèvre
1 rulle kyld smördeg, 250 gr
600 gr rödlök
2 msk olivolja
2 dl vinglögg
1 tsk salt
1-2 dl crème fraiche
450 gr chèvreost
Gör så här:
1. Skala och skiva löken tunt. Fräs den i olja i en stekpanna på medeltemperatur ca 3 min. Häll på glöggen och låt den koka in. Krydda med salt. Låt löken svalna något.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Kavla ut smördegen till 30 x 40 cm på en plåt med bakplåtspapper.
4. Bred på crème fraichen och lägg på löken.
5. Skär osten i skivor och fördela över tarten.
6. Grädda mitt i ugnen 15–20 min.
7. Skär tarten i bitar och servera genast.
Källa: Allt om Mat.se
Marias kommentar:
Som sagt var, detta är verkligen en favorit som numera är ett absolut måste under varje glöggmingel, men har som sagt var förekommit på alla möjliga tillställningar där vi har serverat smårätter. Det står att det är 12 bitar i originalreceptet, men jag har alltid skurit upp dem i betydligt mindre bitar. Så vid ett mingel skulle jag säga att det nog snarare räcker till 20 bitar!
Reklam:
Fylld potatisrulle med köttfärs, spenat och mozzarella
Tidigare i år såg jag en bild på Pinterest när jag var på jakt efter något nytt att laga. Sedan dess har jag sett något liknande poppa upp på Tasty, men som sagt var det har aldrig riktigt funnits varken tid eller inspiration att göra den där rätten som såg så himla god ut, förrän nu. Och jisses så gott det blev! Det här tänker jag göra flera gången, men det behövs lite tid så det är inget du slänger ihop en torsdagkväll när maten måste stå på bordet inom 15 minuter så att säga.
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_20201115-APC_0560-12.jpg)
Fylld potatisrulle med köttfärs, spenat och mozzarella
6-10 potatisar, fast sort
500 g nötfärs
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
200 gr färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor
200 g naturell färskost
1 kula mozzarellaost
200 g parmesanost
smör och olja att steka
persilja
salt, peppar, cayennepeppar (om du vill ha lite mer smak på färsen), paprikapulver eller din favorittacokryddmix fungerar också…
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala potatisen och skiva den tunt. Potatisen ska täcka en ugnsplåt som är ca 30×40 cm. Det går åt ca 6 större potatisar, eller ca 10 mellanstora.
Riv parmesanost som du strör ut över en plåt som du har täckt med bakplåtspapper.
Lägg ut den skivade potatisen. Se till att potatisskivorna ligger omlott med varandra. Börja i övre vänstra hörnet och bygg sedan sen rad och fortsätt sedan på raden under. Repetera tills hela plåten är täckt med potatis. Salta över all potatis. Avsluta med att strö över lite mer parmesanost.
Grädda i 175 grader i 30 minuter.
Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör, men utan att den tar färg.
Ha i nötfärsen och låt den steka med tills färsen är genomstekt.
Krydda med salt, peppar, cayennepeppar om du vill ha lite extra fäng, paprika pulver efter tycke och smak. Färdig tacokryddmix kan också fungera.
Ha i 3-4 msk tomatpuré och ca 0,5-1 dl hackad persilja. Fryst går bra!
Ställ färsen åt sidan.
Finhacka vitlöksklyftorna.
Ha i ca 2 tsk raposolja i en ny stekpanna och vänd sedan i den färska spenaten. Ha i den finhackade vitlöken och ca 1 tsk salt. Låt vätskan snabbt koka ut från spenaten.
Blanda spenaten med en ask naturell färskost á 200 gr. Ställ åt sidan.
Ta ut den gräddade potatisen och bred över spenat och färskoströran.
Toppa med köttfärsröran och avsluta med att ha över mozzarell- och parmesantost.
Rulla ihop som en rulltårta från kortsidan.
Snurra på rullen så att den ligger mitt på bakplåtspapperet.
Höj ugnen till 200 grader och grädda i ytterligare 15 minuter tills rullen att fått fin färg, men utan att brännas. Passa noga.
Strö över lite färg persilja och skiva sedan upp.
Marias kommentar:
Det här blev en riktigt smakrik och god rätt. Det tar sin lilla tid att skiva potatisen och sedan vänta på att den ska grädda. Men under tiden potatisen är i ugnen så hinner du fixa de två fyllningarna. Rätten fungerar utmärkt att värma i micron om det skulle bli några rester över. Har dock ej provat att frysa rätten. Potatis blir inte alltid helt lyckat efter en vända i frysen är min uppfattning. Väljer du att ha i cayennepeppar så tänk på att det handlar om väldigt små mängder då annars blir oätligt! En stor grönsallad till med lite balsamico till är gott att servera till denna rätt.
Smaklig måltid!
Reklam:
Fluffigt underbart Sesambröd och fattiga riddare
Det började med att jag försökte göra något fluffigare och lättare bröd för att få barnen att äta mer surdegsbröd. På vägen kom sesamfröna in i smeten och till slut blev det ett sesambröd av det. 5-åriga dottern älskar det här brödet. Bäst är dagen efter när det rostas och smöret smälter ner i brödet. Att brödet sen blev en favorit hos hela familjen och inte bara barnen är ju definitivt något bra också.
Brödet går utmärkt att skiva och frysas.
![Fluffigt underbart Sesambröd och fattiga riddare surdeg](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_201101a.jpg)
Sesambröd
till 2 stora bröd
á 2,5 liters-formar
600 g ljummet vatten
225 g surdeg
825 g vetemjöl special
150 g durummjöl
15 g salt
1 msk sesamolja
80 g rumsvarmt smör
60 g rostade sesamfrön
till formarna:
smör
ev. skorpmjöl
pensling:
ägg + gnutta salt
sesamfrön (vita och svarta)
Blanda vatten, surdeg och mjöl. Låt stå övertäckt 1 timme.
Blanda med salt, olja och klicka i smöret och kör i maskinen, samtidigt som du tillsätter sesamfröna. Kör på lägsta hastighet 5 minuter tills du har en smidig deg som släpper kanterna.
Lägg över i oljad plastlåda ca 2 timmar och gör 3 vikningar undertiden. Låt därefter stå i rumstemp ca 1 timme.
Dela degen i 2 delar och runddriv och låt vila 30 min på bänken. Forma sedan avlånga limpor och lägg i smörade (och eventuellt bröade) formar. Låt jäsa ytterligare 1-3 timmar och kalljäs sedan över natten i kylskåp.
Värm ugnen till 250 grader. Pensla med uppvispat ägg blandat med lite salt och strö på sesamfrön.
Snitta och ställ in bröden, spraya in vatten med en blomspruta och sänk värmen till 230 grader. Grädda 30 min.
![Hur man rostar sesamfrön](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_201115.jpg)
Hur man rostar sesamfrön
Anledningen till att man rostar sesamfröna är för att få mer smak. Rostade frön får en mer nötig smak.
För att rosta dem, hetta upp en torr stekpanna och lägg i fröna. Rör runt hela tiden, ca 5 minuter, tills de får en mild ljusbrun färg och doftar nötigt.
Jästider och annat om surdegar
Det här med surdegsbakande är inte alltid helt lätt. Är min surdeg verkligen riktigt pigg? Hur länge ska det egentligen jäsa? “Samma” deg som tog 7 timmar på sig i vintras blir plötsligt klar på hälften under sommaren. Och hur kallt är det i kylen?
Här har jag försökt att samla mina tips, men kom ihåg att du måste själv lära känna både din surdeg och känna av temperaturer i såväl rumsjäsningen som kyljäsningen.
>> Surdegsbakande och isolering
![fattiga riddare recept](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/millan_201101b.jpg)
Supergoda Fattiga riddare
några skivor gammalt bröd
smet:
1 ägg
1,5 dl mjölk
0,5 dl mjöl
lite salt
till stekning:
smör
att strö på:
socker
kanel
serveringsförslag:
cottage cheese / grädde
färska bär / skivad banan
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och salt till en slät smet.
Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Strö på kanel och socker och servera.
Reklam:
Pestogran
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_191227_IMG_4677-600x800.jpg)
Såg att Matplatsen.net serverade en pestogran som såg julig ut och smakkombinationen var också något som jag blev intresserad av. Lika bra att testa och se.
Ingredienser:
1 rulle kyld smördeg, 250 gr
1-1,5 dl pesto
1 uppvispat ägg
flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg ut smördegen på en plåt och kavla ut degen lite. Dela degen på mitten.
3. Bred ut peston över smördgen.
4. Lägg över den andra halva av degen och tryck till.
5. Skär ut formen av en gran och skär snitt längs med hela degen som grenar. Snurra dem lätt. (Överblivna bitar lägger du bara på sidan av granen.
6. Pensla granen och delarna med uppvispat ägg och strö över lite flingsalt.
7. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills grannen blivit fluffig och fått färg.
8. Servera genast!
Källa: Matplatsen.net
Marias kommentar:
Ha rejält med servetter i närheten då detta blir kladdigt. Jag gillar konceptet och formen, men smakmässigt blev detta alldeles för fett för min del. Får fundera på om jag kan justera det hela så att det passar mig bättre framöver, för jag gillar konceptet. Just denna version var dock ingen fullträff för min del.
Reklam:
Cookie dough fudge blondies
Detta var verkligen en fullträff som jag snart måste göra igen. För min del så måste jag frysa in kakorna direkt, för annars skulle jag med lätthet gå och småäta en bit då och då för de är verkligen fenomenalt goda.
![Cookie dough fudge blondies](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_190324_IMG_1542-600x800.jpg)
Cookie dough fudge blondies
225 g smör
3,5 dl strösocker
1,5 dl brunt farinsocker strö
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
150 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
Ganache
2 dl vispgrädde
200 gr mörk choklad
Garnering
flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och häll det i en bunke.
3. Tillsätt strösocker, farinsocker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl.
4. Blanda försiktigt ihop bara precis tills det blir en jämn smet. Blandar du för hårt eller för mycket blir inte kakan så där härligt mjukseg som du vill ha den.
5. Hacka chokladen grovt och vänd försiktigt ner den i smeten med hjälp av en slickepott.
6. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
7. Grädda blondien i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
8. Låt den svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med ganachen.
9. När kakan har svalat kan du börja med ganachen. Grovhacka chokladen och lägga den i en värmetålig skål.
10. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm tills du ser den första bubblan. Den ska inte koka.
11. Ta bort kastrullen från värmen och häll den varma grädden direkt på den grovhackade chokladen.
12. Låt stå i ca 5 minuter innan du rör ihop till en jämn glasyr.
13. Ganachen behöver tjockna och svalna till bredbar konsistens innan du toppar din blondie med den. Vill du snabba på nerkylningen så kan du ha den i kylskåpet, men du måste röra om då och då.
14. Bred ganachen över blondiesarna och garnera därefter med flingalt.
15. Skär direkt i jämnstora bitar.
16. Förvara bitarna som ni inte äter upp direkt i kylskåpet eller frys in bitarna.
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_190324_IMG_1536-600x800.jpg)
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_190324_IMG_1538-600x800.jpg)
![](https://saltpeppar.se/wp-content/uploads/maria_190324_IMG_1541-600x800.jpg)
Marias kommentar:
Jisses, detta blev en fullträff fullständigt i min bok. Jisses så goda! Fryser du bitarna så behöver de tina en stund i rumstemperatur. Att micra dem fungerar inte så bra då ganachen ofta smälter. En kula vaniljglass till är himla gott om du ändå kör dem en vända i micron. ;)
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 51 52 53 54 55 … 597 598 Äldre inlägg »