Fylld potatisrulle med köttfärs, spenat och mozzarella

Tidigare i år såg jag en bild på Pinterest när jag var på jakt efter något nytt att laga. Sedan dess har jag sett något liknande poppa upp på Tasty, men som sagt var det har aldrig riktigt funnits varken tid eller inspiration att göra den där rätten som såg så himla god ut, förrän nu. Och jisses så gott det blev! Det här tänker jag göra flera gången, men det behövs lite tid så det är inget du slänger ihop en torsdagkväll när maten måste stå på bordet inom 15 minuter så att säga.

Fylld potatisrulle med köttfärs, spenat och mozzarella

6-10 potatisar, fast sort
500 g nötfärs
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
200 gr färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor
200 g naturell färskost
1 kula mozzarellaost
200 g parmesanost
smör och olja att steka
persilja
salt, peppar, cayennepeppar (om du vill ha lite mer smak på färsen), paprikapulver eller din favorittacokryddmix fungerar också…

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala potatisen och skiva den tunt. Potatisen ska täcka en ugnsplåt som är ca 30×40 cm. Det går åt ca 6 större potatisar, eller ca 10 mellanstora.

Riv parmesanost som du strör ut över en plåt som du har täckt med bakplåtspapper.

Lägg ut den skivade potatisen. Se till att potatisskivorna ligger omlott med varandra. Börja i övre vänstra hörnet och bygg sedan sen rad och fortsätt sedan på raden under. Repetera tills hela plåten är täckt med potatis. Salta över all potatis. Avsluta med att strö över lite mer parmesanost.

Grädda i 175 grader i 30 minuter.

Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör, men utan att den tar färg.

Ha i nötfärsen och låt den steka med tills färsen är genomstekt.

Krydda med salt, peppar, cayennepeppar om du vill ha lite extra fäng, paprika pulver efter tycke och smak. Färdig tacokryddmix kan också fungera.

Ha i 3-4 msk tomatpuré och ca 0,5-1 dl hackad persilja. Fryst går bra!

Ställ färsen åt sidan.

Finhacka vitlöksklyftorna.

Ha i ca 2 tsk raposolja i en ny stekpanna och vänd sedan i den färska spenaten. Ha i den finhackade vitlöken och ca 1 tsk salt. Låt vätskan snabbt koka ut från spenaten.

Blanda spenaten med en ask naturell färskost á 200 gr. Ställ åt sidan.

Ta ut den gräddade potatisen och bred över spenat och färskoströran.

Toppa med köttfärsröran och avsluta med att ha över mozzarell- och parmesantost.

Rulla ihop som en rulltårta från kortsidan.

Snurra på rullen så att den ligger mitt på bakplåtspapperet.

Höj ugnen till 200 grader och grädda i ytterligare 15 minuter tills rullen att fått fin färg, men utan att brännas. Passa noga.

Strö över lite färg persilja och skiva sedan upp.

Marias kommentar:
Det här blev en riktigt smakrik och god rätt. Det tar sin lilla tid att skiva potatisen och sedan vänta på att den ska grädda. Men under tiden potatisen är i ugnen så hinner du fixa de två fyllningarna. Rätten fungerar utmärkt att värma i micron om det skulle bli några rester över. Har dock ej provat att frysa rätten. Potatis blir inte alltid helt lyckat efter en vända i frysen är min uppfattning. Väljer du att ha i cayennepeppar så tänk på att det handlar om väldigt små mängder då annars blir oätligt! En stor grönsallad till med lite balsamico till är gott att servera till denna rätt.

Smaklig måltid!

Lämna en kommentar




*