Blossa Sparkling & Spices Citrus

Som alternativ till all glögg vi vanligtvis dricker under december månad så valde jag att köpa en flaska av Blossa Sparkling & Spices Citrus som är ett mousserande vin som har smak av kanel, kardemumma, kryddnejlika och citrus. Det är vad många kallar glubbel, d.v.s. en blandning av glögg och mousserande vin.

Detta är en säsongsprodukt som gick att köpa på Systembolaget från 1 oktober 2019. Det återstår att se om detta blev en årgångsprodukt eller om de kommer släppa den igen lagom till julen 2020?

Alkoholhalten är 10% och jag kan absolut tänka mig att dricka ett glas eller två till om någon skulle ha sparat en flaska eller om den släpps även nästa år. Dock kommer jag inte gråta några tårar om det visar sig att den bara fanns tillgänglig till julen 2019.

Valde att servera en del jultapas till detta lättdruckna bubbel och det fungerade bra smakmässigt.

Reklam:

Kallrökt fläskytterfilé och dubbelbakad potatis

Det här med att kallröka kött är en lååång historia, men resultatet blir också bra. Tipset är att göra flera bitar när du ändå är igång, för det är inte svårare att göra mycket.

kallrökt fläskytterfile

Kallrökt fläskytterfilé

Ca 1 kg Fläskytterfilé

Saltlag:
1 liter vatten
100 g jodfritt salt
25 g strösocker

kallrökt fläskytterfile

DAG 1: Koka upp vattnet och lös upp saltet och socker i det. Låt kallna.

DAG 2: Lägg ner köttet i lagen och var noga med att det täcker.

Saltlagen tränger in i köttet med ca en centimeter per dygn. Är köttet ca 5 centimeter tjockt så ska köttet ligga i saltlagen 2,5 dygn, då lagen tränger in i köttet från alla håll.

DAG 5: Efter saltningen tas köttet upp, från lagen. Lägg köttet på ett galler och låt droppa av på sval plats. Jag använder ugngallret över en bakplåt och ställer i kylen. Det tar ca 5 timmar. Ytan på köttet måste bli torr innan du lägger in den i röken.

Viktigt är att röken är under 30 grader. På vår rök ska ska man ha igång rökgeneratorn 10-15 minuter så det börjar ryka, sedan stänger man av den och det fortsätter rycka ändå. Inne i röken ska det vara bra ventilation så man får dra ut reglaget vid skorstenen och justera.

När sedan kallröken har rätt innertemperatur så lägger du in köttet. Låt dörren stå öppen i ca 5 – 10 minuter så att köttet hinner torka riktigt på ytan. Stäng sedan dörren och kontrollera i temperaturen i rökskåpet, den får ej överstiga 30 grader.

1 kg fläskytterfilé röks i ca. 15-17 timmar (beroende på tjockleken).

DAG 6 eller när köttet är färdigt: Vaccumförpacka fläskytterfilén och lägg i kylskåp 2-3 veckor, för att röksmaken ska fördelas jämnt i köttet.

kallrökt fläskytterfile

Tips 1: Man kan räkna på hur lång tid du kommer behöva röka. Röken går in 1mm per timme. Om t.ex. köttet är 40 mm tjockt, så går röken in från två håll och då tar kallrökningen 20 h. Är man osäker så rök det någon timme till.

Tips 2: Du kan även dela upp tiden för rökningen om du exempelvis inte vill röka på natten. Då tar du ut den, virar in i smörpapper, lägger i kylen och fortsätter sedan dagen efter. Detta med att dela upp tiden, gör att det blir godare och det blir lite mjukare i smaken.

Tips 3: Köttet påminner om kassler i smaken och fungerar lika bra att skiva tunt och äta som tapas eller skära mindre bitar och värma till en pastasås. Eller som nedan, att äta med dubbelbakad potatis.

Dubbelbakad potatis

Dubbelbakad potatis

till ca 4 potatisar

4 bakpotatisar
2 dl creme fraiche
1-2 dl riven ost (med mycket smak)
2 salladslökar
örtkryddor

Ugnsbaka först potatisen 1 timme, 200 grader.

Gröp ur och blanda med creme fraiches, riven ost, salladslök och kryddor. Tillbaka med röran i skalen och baka ungefär 15 minuter till.

Mer information om rökning

Vad är det för rök jag använder?
Den heter “Lilla Röken El, ett rökskåp kombinerad varm- och kallrök” och finns hos Lilla rökeriet.

Reklam:

Chip NYC

När jag är i New York så är ett besök, (eller några om jag ska vara ärlig…), till Chip City Cookies ett absolut måste för godare cookies har jag inte hittat någonstans.

De ska givetvis ätas nygräddade helst, men de är goda även när de har svalnat. Kan du värma dem lite hastigt i micron så är det dock att föredra som med alla cookies.

De roterar smakerna och har några olika säsongsbetonade beroende på årstiden. På bilden ovan är det Red Velvet Chocolate, XOXO Funfetti och Strawberry Cheesecake har jag för mig. Alla var oerhört goda och höll sig hyfsat fina även efter att flugit hem till Sverige för att avnjutas tillsammans med familjen. Dessa inköptes i februari 2020, precis innan hela världen fick stängas ner och vi alla kämpar för att få stopp på Coronaviruset.

De finns på fem ställen spridda över New York City.

ASTORIA
30-06 34th Street
Astoria, NY 11103
(917) 745-0101
Metro: 30th Ave (N, W)

DITMARS
22-04 33rd Street
Astoria, NY 11105
(929) 522-0800
Metro: Ditmars Blvd Station (N, W)

WILLIAMSBURG
123 Kent Ave
Brooklyn, NY 11249
(929) 397-0344
Metro: Bedford Av Station (L)

LONG ISLAND CITY
42-15 Crescent Street
Long Island City, NY 11101
(347) 808-7700
Metro: Queensboro Plaza (7, N, W)

WEST VILLAGE
298 Bleecker Street
New York, NY 10014
(646) 858-0229
Metro: Christopher St Station ( 1, 2), West 4th St & Washington Square Station (A, C, E, B, D, F, M)

Öppettider: Mån-sön, 11-22

Reklam:

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

Har du någon gång undrat hur man egentligen gör en sån där riktigt god sås som ofta går under namnet “kinesisk sås”? Finns många halvfabrikat i butikerna som må vara goda, men ingredienslistan skrämmer mig. Men det är faktiskt inte så svårt och här finns beviset! En riktigt god gryta där det faktiskt går precis lika bra med kött som kyckling eller vegetariska grytbitar av något slag; Kinesisk kycklinggryta med jasminris.

Kinesisk gryta serverad med spenat

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

till 4-5 portioner

3 vitlöksklyftor
700 g kycklingfilé
olja

1 liten fänkål

1 burk bambuskott och/eller vattenkastanj och/eller böngroddar och/eller svamp
1 burk minimajs
1 röd paprika

sås:
2 msk majsstärkelse
9 dl vatten
4 msk kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
1 msk socker
2 kycklingbuljongtärning
2 tsk malen ingefära
1 tsk chiliflakes

till servering:
ris
grönsaker ex. babyspenat

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

Skala och finhacka vitlöken. Skär fänkålen i strimlor. Skär kycklingen i större bitar.

Fräs vitlök och kyckling i olja i en gryta så att kyckligen får snygg yta. Lägg i fänkålen och låt fräsa med en liten stund.

Blanda ner alla ingredienserna till såsen och låt puttra tills kycklingen är färdig.

Blanda i bambuskotten och innehållet från de andra burkarna. Låt det blir varmt.

Skär paprikan i bitar och blanda ner strax innan servering.

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

Servera med ris och grönsaker.

Tips: Det går såklart utmärkt att ha i mer grönsaker i grytan. Morotsskivor fungerar exempelvis utmärkt.

kokta bambuskott

Tips: Har du turen att lyckas få tag i kokta vaccumförpackade bambuskott, som de på bilden ovan, grattis! De är verkligen supergoda och tar grytan till en helt annan nivå! Finns att köpa i butiker som specialiserat sig på asiatisk mat.  

Reklam:

Godiva

Detta besök gjordes innan världen lamslogs av Coronapandemin och allt resande fick ta en paus.

Godiva choklad har jag sett mängder av gånger i diverse shopping mall i framför allt USA. De säljer alltid chokladdoppade gigantiska jordgubbar som ser gudomligt goda ut samt givetvis en rad olika praliner. Har dock aldrig köpt något då det aldrig riktigt har varit läge för det.

De har flera butiker givetvis i chokladens förlovade land och självklart även en egen outlet.

Öppettider:
Mån-Lör: 10:00-18:00
Sön: 11:00-17:00

De sålde givetvis deras färdiga chokladaskar, men även mindre påsar med enskilda praliner. Provsmakning som alltid i dessa butiker! Jag blev helt chockad första gången vi gick in i en chokladoutlet i Bryssel och det var gratis provsmakning av hela praliner! Här behöver du verkligen aldrig köpa grisen i säcken så att säga. Vi köpte med oss ett gäng påsar med några olika praliner. Helt klart goda, men så imponerad av Godiva blev jag inte. Håller ännu kvar vid Neuhaus som min absoluta favoritleverantör gällande Belgisk choklad!

Reklam:

1 2 52 53 54 55 56 597 598