Vaniljsås i Thermomix

På 10 minuter gör du denna fantastiskt goda vaniljsås i Thermomix, som passar till höstens alla äppelkakor.

Vaniljsås i Termomix

Vaniljsås i Thermomix

1 vaniljstång
500 g mjölk
2 äggulor

50 g socker
1 nypa salt
20 g majsmjöl (stärkelse)

Tips: 20 g majsmjöl ger en krämig fast sås. Vill du ha den mer flytande, minska mängden.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i mixerskålen.

Tillsätt mjölk, äggulor, socker, salt och majsmjöl i mixerskålen och sjud.
7 min / 90°C / omvänd rörning / hastighet 3

Ta ur vaniljstången och vaniljsåsen är färdig!

Servera ljummen eller kall. Förvaras i kylskåp.

Reklam:

Grillrester när de är som bäst

Det blir alltid en korv över eller en liten bit kött av något slag. Detta skärs i bitar och åker in i frysen tills påsen är full. Då gör vi storkok pytt-i-panna i ugnsform eller på stekhällen. Det bästa är att de flesta plötsligt tycker att resterna är lyx, för här kan du hitta nästan vad som helst ;)

pyttipanna

potatis / lök / halloumi / korv / kött / bacon / broccoli / gulbeta / morötter / sockerärtor

stekta ägg

Detta serveras oftast med stekt ägg hemma hos oss :)

Reklam:

Mangofluff och bärfluff i Thermomixern

Det här är inte riktigt glass, men inte heller sorbé. Utan helt enkelt ett fluff. Ett väldigt enkelt fluff med fyra ingredienser och färdigt på några minuter. Får jag presentera Mangofluff och bärfluff i Thermomixern.

Mangofluff och bärfluff i Thermomixern

mango ägg citron socker

Mangofluff och bärfluff i Thermomixern

90 g socker

500 g djupfryst frukt och bär (här bara mango, men det går med jordgubbar, blåbär och banan)

lite citronsaft

1 äggvita

Magnofluff

Lägg sockret i mixerskålen och mal till ett fint pulver.
turbo / 2 sek / 2 gånger.

Tillsätt frukten/bären
10 sek / hastighet 8

Tillsätt limesaft och äggvita. Mixa med hjälp av slickepotten
40 sek / hastighet 5

Montera vispen och vispa
1 min / hastighet 3

Ta bort vispen och servera skummet kallt.

Det går även bra att frysa in skummet.

Fluffigt bärskum

Här en variant med blåbär, banan och mango.

jordgubbsfluff

Och här en variant med enbart jordgubbar. Så himla gott!


Vill du se en film på hur man gör, titta in på Instagram:
https://www.instagram.com/p/CPqtBT1pPPY/


Reklam:

Inspiration till goda sommarsallader

Jag gillar sallader, speciellt på sommaren när det är varmt ute. Så idag tänkte jag bjuda på massa inspiration till olika varianter. För sallad är så mycket mer än gurka och tomat.

sallad med ugnsbakad sötpotatis

Ugnsbakad sötpotatis / gröna linser / tomater / sallad / ruccola / rädisor / squash / tunt hyvlad fänkål / sötmanden / feta

quinoasallad

quinoa / paprika / gurka / tomater / gröna sojabönor / granatäpplekärnor / baby spenat / fetaost / salt & peppar / valnötter/ balsamvinäger

Matvetesallad

Matvetesallad med halloumi och granatäpple >> länk till hela receptet här >>

Mathavre och korv

Mathavre blandat med bitar av kokt rödbeta / grillad korv / picklade grönsaker

Sommarsallad med getost och quinoa
quinoa / sparris / haricots verts / päron / grapefrukter / romansalladshuvud / chevre / pistagenötter / citron / olivolja /salt & peppar
Hela receptet hittar du här >>

Tonfisksallad med ägg
blandad sallad av olika slag / gurka / tomat / paprika / majskorn / rödlök / dillkvistar / tonfisk på burk / kokta ägghalvor

Pastasallad med ruccoladressing
Sallad: pasta / tomater / gurka / majs / kikärtor / räkor / kräftstjärtar / salladslökar / rädisor / paprika
Dressing: ruccola / vitlöksklyfta / vitvinsvinäger / olivolja / socker / salt & peppar
Helt recept hittar du här >>

Sallad med grillade persikor
persikor / avokado / lök / grönsallad /nötter / oliver / citron / feta / salt& peppar
1/2 dl svarta oliver
Sås: gräddfil / ingefära / rosmarin / socker / salt
Helt recept här >>


Vill du ha fler förslag på lite enklare luncher och middagar får du inte missa det här inlägget:

>> Enkla sommarluncher för både varma och kalla dagar >>

Reklam:

Blomkåls- och ostpasta toppad med pangrattato

Nu ska ni få ett superbra tips på vad man kan göra med surdegsbröd som börjar bli gammalt, nämligen ett supergott brödsmul att strö över pasta. Just idag en blomkåls- och ostpasta, men det fungerar bra till vilken enkel pastasås som helst.

Blomkåls- och ostpasta toppad med pangrattato

Blomkåls- och ostpasta
med inspiration från Jamie Oliver i Elle mat & vin 2021

Pangrattato / Brödsmul:
200 g dagsgammalt surdegsbröd
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ev. några blad från blomkålsblast om du ändå har

Ner med bröd i bitar, skalade vitlöksklyftor, blomkålsblast och olivolja i mixern.

10 sekunder / hastighet 5

Därifrån direkt ner i ett varmt stektjärn och stek tills det fått fin färg och blivit krispigt.

Pastasåsen:
1 gul lök (ja, jag använde två på filmen på Instagram, men det blev förmycket)
2 msk smör
1 blomkålshuvud ca 600 g
6 dl mjölk
150 g parmesan

Riv parmesanen fint och ställt åt sidan.

Hacka löken fint, lägg i smöret och låt brynas en stund. Ner med blomkålen och mixa sönder. Tillsätt mjölk och låt sjuda ca 10 minuter. Blanda sen ner den rivna parmesanen och låt smälta.

Blanda såsen med nykokt pasta och toppa med brödsmulet.

Vill ni se korta filmklipp från matlagningen så titta in på instagram:

https://instagram.com/saltpepparse

Reklam:

1 2 34 35 36 37 38 597 598