Hur tar jag bäst hand om mitt nybakade bröd och bullar?

Den klassiska frågan, speciellt när man står där och har bakat mer än vad som går åt direkt.

nybakat Surdegsbröd

Frysa bröd, frallor och bullar

• Bröd – skiva och frys in. Ta sen fram några skivor på kvällen och låt ligga i rumstemperatur till på morgonen. Kör gärna en runda i brödrosten sen.

• Bröd – skiva och frys in. Rakt ner i brödrosten på morgonen.

• Bullar/frallor – frys hela, styckvis. Ta fram på kvällen och låt tina under natten. Värm sedan i ugn 150 grader ca 5-10 minuter. Kan också fungera med micro, men ugn är bättre. Du kan givetvis ta bullarna direkt från frysen, men då behövs lite längre tid i ugnen. Akta så de inte bränns.

Förvara bröd och bullar i rumstemperatur

• Surdegsbröd behåller sin hårda skorpa om du ställer dem med snittytan ner i skärbrädan och bara låter dem stå. Upp till ett dygn tycker jag fungerar, sen blir de väl hårda för min smak. Ungefär samma resultat om du virar in dem i handduk eller lägger i papp-påse.

• Plastpåse, all hård skorpa försvinner och blir mjuk. Men trots det föredrar jag att göra så. Skär upp skivor och rostar dem, smakar som nybakat då.

varma mackor i ugn

Vad kan man göra med bröd som börjar bli gammalt?

Varma mackor: Med ett lager tomatsås, som mackorna här ovan, så gör det inget om de börjar bli lite hårda, för de blir mjuka igen under tomatsås, skinka och ost. Ca 10 minuter i ugnen 250 grader.

Skorpmjöl: En klassiker är att göra skorpmjöl/ströbröd. Bryt ner i mindre bitar och kör i en mixer tills det bara blir smulor. Rosta sedan i ugnen, 175 grader 10-20 minuter. De ska bara bli torra. Rör gärna runt undertiden.

Brödskivor: Skär brödet i skivor och ringla över olja. Krydda med salt och eventuellt lite örtkryddor. In i ugnen 170 grader 10-15 min tills skivorna fått fin färg. Perfekta som tillbehör.

Krutonger: Kantskär brödet om kanten är väldigt hård. Skär sedan skivorna i mindre tärningar. Rosta ljusbruna i en torr stekpanna.
ELLER
Skär tärningar av brödet, lägg på plåt till ugnen, ringla över olivolja och kryddor och baka i ugnen. Brukar räcka med ungefär 10 minuter 200 grader.

Kommentarer

Sara skrev 2022-01-29 klockan 14:07

Jag gör som du! Förutom att jag oftast delar frallor innan jag lägger ihop dem igen och stoppar i frysen, för att kunna mikra/tina dem snabbare och sen ev köra i ugnen. Men frallor gör jag helst mindre mängd av så att det inte direkt blir över.

Lämna en kommentar
Reklam: