En försmak av julbordet

Det närmar sig julafton och vi tjuvstartar julen här hemma. Gäller ju att njuta så länge som möjligt, för på julafton lär man ändå inte orka allt. Så igår passade vi på att griljera skinkan och göra några goda tillbehör.

julmat2015

julmat2015 scan julskinka

När det gäller både Wienerkorv och fläskfile så tillhör rapsgris-sortimentet från Scan våra favoriter. Förra året bloggade Maria om deras rapsgris-julskinka och i år hade vi turen att få tag i en liten skinka på nästan 2 kg. Inget dåligt val visade det sig. Så saftig och god! Inte konstigt att den dessutom vann pris 2014.

Scans färdigkokta julskinka av Svensk Rapsgris® vann, för andra gången i rad, Chark-SM 2014 med motiveringen: ”En julskinka med smak utöver det vanliga. En modern skinka med djup, fyllig köttsmak och väl balanserad sälta. En skinka i tiden.” Ett alternativ för den som vill ha en SM-vinnare på julbordet, med hög kvalitet.
Källa: www.scan.se

julmat2015 panering

Men först skulle skinkan griljeras. Vi valde att testa att göra en griljering med årets julsenap från Apoteksgruppen.

Årets julsenap är grovkornig och smakrik med en viss sötma – precis som den ska vara. Julsenapen både odlas och tillverkas hantverksmässigt på familjegården Annelund utanför Vadstena.
Källa: www.apoteksgruppen.se

Väldigt god och mild senap. Lika god på skinkan som att använda till griljeringen.

julmat2015 panering

Griljering till julskinka
till en 2 kgs skinka

0,5 dl grovkornig senap
1 äggula
0,5 dl strösocker
1 dl ströbröd

Rör ihop alla ingredienserna. Smeta ut på skinkan och sätt in i ugnen 15-20 minuter, 225 grader.

julmat2015 brysselkål

Smörstekt brysselkål med balsamicosås

500 g brysselkål
en rejäl klick smör
2 msk citronsaft, färskpressad
salt och peppar
1 dl tranbär, torkade

Balsamicosås:
1 dl balsamicovinäger
0,5 dl socker

Frisera brysselkålen. Skölj, halvera och låt rinna av.

Balsamicosås: Koka under omrörning ihop balsamicovinäger och socker i en liten kastrull i någon minut, tills blandningen tjocknat lite.

Smält smör i en rymlig stekpanna och fräs på brysselkålen i högst 2 minuter.

Stjälp upp brysselkålen på ett fat, pressa över citronsaft, salta och peppra och strö på tranbären.

Rippla över balsamicosåsen och servera direkt.

Källa: Receptet är ursprungligen skapat av Linnea Swärd, men lite ändrat av oss.

julmat2015 rödkålssallad

Rödkålssallader är en klassiker på vårt julbord. Speciellt kombinationen med fetaost och apelsin brukar vi köra på, men eftersom vi hade en kruka finfin rosmarin i fönstret testade vi oss fram med den. Succe! Färsk rosmarin och rödkål är riktigt gott ihop! Mått är dock lite svårt, så ni får smaka er fram lite.

Rödkålssallad kryddad med rosmarin

1 litet rött spetskålshuvud (går lika bra med vanlig rödkål)
1/2 – 1 msk färsk rosmarin, hackad
2 msk rapsolja
1 dl rostade solroskärnor (ta en torr stekpanna, hetta upp och lägg i solroskärnorna. Fräs en kort stund.)
1 paket fetaost (ca 150g)
salt & peppar

Skär rödkålen tunt och lägg i en bunke. Blanda ner övriga ingredienser och rör runt. Avsluta med lite salt & peppar på toppen.

Reklam:

Pasta med fläskfilé och rosmarinsås

Med den här beskrivningen var vi ju bara tvugna att testa:

Ikväll har vi ätit världens godaste pastarätt som är en stående favorit hemma hos oss, såsen är helt ljuvlig och superlätt att göra och det bästa är att det går på 30 min att göra hela rätten.
Källa: http://diningandcooking.blogg.se

Vi håller väl inte med om att det är världens godaste, men det är definitivt värt att laga! Vi är inte speciellt förtjusta i torkad rosmarin, som det stod i originalet, då det ibland kan kännas som att man fått granbarr i maten. Så i såsen hackade vi ner färsk istället. Tyvärr hade vi inte så mycket färsk hemma, så det fick bli torkad på köttet. Men nästa gång köper vi en stor kruka så att det räcker till båda :)

pasta fläskfile

Pasta med fläskfilé och rosmarinsås
till 2 portioner

Fläskfilé ca 600 g
Smör att steka i
Salt, peppar, rosmarin

Rosmarinsås:
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
0,5 pressad vitlöksklyfta
2 msk koncentrerad kalvfond
0,5 tsk rosmarin

Pastan:
1 paket färsk pasta
0,5-1 ask körsbärstomater
0,5 hackad vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
50 g smör
2 nävar ruccola

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Ta bort alla senor och putsa fläskfilén. Skär den i lagom stora skivor, ca 2 cm. Krydda fläskfilén med salt, peppar och rosmarin och stek fläskfilén tills den är genomstekt.

Blanda ingredisenerna till rosmarinsåsen i en kastrull och låt koka upp och sen småputtra i 5 minuter.

Dela körsbärstomaterna på mitten och hacka ruccolan grovt.

Smält smöret till den färska pastan i en stekpanna och lägg sedan i vitlöken, ruccolan och tomaterna och låt de svänga runt i smöret. Tillsätt balsamvinägern efter ca 2 minuter och ta sedan av stekpannan från plattan. Blanda röran med den färska kokta pastan.

Lägg upp pastan på en tallrik, lägg på fläskfilén och häll på såsen.

Källa: http://diningandcooking.blogg.se/2015/april/varldens-godaste-pasta-med-flaskfile-och-rosmarinsas.html
Jag har dock ändrat mängderna så att det passar oss två till middag här hemma.

Reklam:

Glöggryta i advent

Alltså gör den bara! Glögg, kanel, apelsin… du vet ju redan nu att du kommer älska den!
/Linda Lagerstrand

Med den beskrivningen kunde jag ju inte låta bli att testa. Linda hade skrivit några förslag på förbättringar som hon trodde kunde göra det bättre, så jag har ändrat lite i vår variant av receptet. Resultatet blev en riktigt julig och god gryta.

glöggryta

Glöggryta i advent
till 4 portioner

1 kg högrev
1 gul lök
10 champinjoner (eller en burk konserverade)
2 msk tomatpure
4 msk smör

3 morötter
1 palsternacka
3 dl glögg (jag tömde lite flaskor jag hade hemma, så det blev 2 dl alkoholfri och 1 dl med alkohol)
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 kanelstång
1 pressad vitlöksklyfta
1 apelsin (både saften och skalet)
salt & peppar

till servering:
ris/potatis
grönsaker

Skala och skär morötter och palsternacka i tjocka bitar, ca 2 cm.

Skär köttet i lagom stora bitar och krydda med salt och peppar. Skär löken i klyftor. Om du använder färska champinjoner, dela på hälften. Bryn kött, lök och champinjoner i smör. Klicka i tomatpurén så att den blir lite brynt också.

Lägg alla ingredienser i slow cookern.

Fram till hit kan du fixa kvällen innan och sätta in grytan i kylen under natten.

Sätt på låg i 7-8 timmar.

glöggryta

Här serverad med ris och kokta Haricots verts.

Källa: Receptet kommer ursprungligen härifrån: https://lindalagerstrand.wordpress.com/2015/11/25/crockpot-glogggryta-i-advent/ Jag har dock ändrat lite i bland annat tillagningen och ingredienserna.

Reklam:

Delikata chokladbollar

Jag har under lång en lång tid försökt att komma fram till det perfekta receptet på chokladbollar. Jag vill att de ska påminna om Delicatos chokladbollar, men med lite mer tuggmotstånd och mer chokladsmak. Om du har varit inne på det här receptet tidigare så har jag ändrat det flera gånger, för varje gång har jag lyckats lite bättre. Men nu är de nog sjutton så perfekta de kan bli!

chokladbollar

Delikata chokladbollar
ca 20 stycken

200 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker + en gnutta vaniljpulver om du har sånt hemma
2 msk kallt kaffe

7 dl havregryn
1 dl oboy
0,5 dl kakao (vilken sort du väljer spelar stor roll. Jag använder kung markattas, som har en riktigt god chokladsmak)

Att rulla i:
kokos

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kaffe fluffigt med elvisp.

Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop ordentligt. Låt stå en stund för att svälla.

Rulla dem sedan till bollar och doppa i kokos. Ställ kallt.

Reklam:

Hash brown cups

maria_151122f

Hash Browns har alltid varit en favorit hos mig och det finns många olika varianter att göra dem på. Jag hittade en bild på Pinterest där man hade gjort dem i en muffinsplåt och det blev små minivarianter som höll ihop fint.

Det var upplagt för att testas och jag gav mig ut i köket och började mixtra.

Ingredienser:
750 gr grovt riven potatis
1,5 dl riven parmesanost
50 gr Panko ströbröd
3-4 msk olivolja
0,5-0,75 tsk salt
0,5-0,75 tsk svartpeppar

Gör så här:
1. Skala potatisen och riv den på rivgärnets grova sida. Skölj potatisstrimlorna i ett durkslag och krama sedan ut så mycket vatten du bara kan. Helst torkar du potatisen i en ren kökshandduk.

Hash Brown cups

2. Blanda potatisen med den rivna parmesanosten, salt, peppar och ströbrödet. Blanda väl och ha sedan i oljan.

3. Smörj en muffinsplåt med olja/flytande smör.

4. Fyll formen med potatisblandningen. Beroende på hur hårt du bakar potatisen så kan du behöva en till muffinsplåt och fortsätta fylla den formen till all potatis är slut.

5. Grädda i 175 gr i 30-40 eller tills de är gyllengula och har börjat få lite färg.

maria_151122e

6. Låt dem svalna i muffinsplåten i ca 10 minuter innan du tar ut dem (så behåller de sin form bättre).

Marias kommentar:
Det blev en faslig mängd Hash Brown cups av detta recept och äter man dem som tillbehör till en annan rätt som vi gjorde här så räcker det minst till 6-8 personer. Äter du dem bara som de är tillsammans med ketchup, crème fraiche eller vad du nu gillar till dem så är det snarare till 5-6 personer.

Blir det några över så går det bra att spara dem i en lufttät burk i kylen och sedan kan du värma dem i micron. OBS! De kommer att ha tappat en hel del av sin krispighet dock, men de var helt okej ändå. Godast är de givetvis när de är helt nygjorda då de är väldigt frasiga. Himla goda och jag kan absolut tänka mig att göra dessa igen. Gillade smaken av parmesanost och ströbrödet gör dem extra frasiga och krispiga. Perfekt tillbehör på en brunch kan jag tänka mig!

Jag kommer dock att minska ner receptet när jag ska göra dessa och det bara är vi här hemma = 2 vuxna och ett barn, då de är så mycket godare när de är nygjorda. Denna gången blev de tillbehör till en högrevsburgare. Himla gott som sagt var! :)

Reklam:

1 2 153 154 155 156 157 597 598