Mini-Moussaka
Mini-Moussaka
från 8 månader – till 4 barnmatsburkar
3 tomater
1 aubergine
2 dl vatten
100 g köttfärs
1 dl pasta (okokt)
olivolja
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Vi använder en sort med väldigt små pastafigurer, så vi behöver inte klippa ner dem i mindre bitar.
Skålla och skala tomaterna. (Skär ett kryss i tomaterna, lägg i en skål och häll på kokande vatten, vänta en stund och dra bort skinnet.)
Skär tomaten i små bitar. Skala auberginen och skär i små bitar. Lägg olja, tomat, aubergine, vatten och köttfärs i en kastrull och låt puttra ca 15 minuter. Blanda med pastan.
Jag skär mitt i riktigt små bitar, så jag behöver inte mixa det. Men det går utmärkt att köra ett par varv med stavmixern i det.
Källa: Lite ändringar, men receptet kommer ursprungligen från Andra Mosboken av Johanna Westman, Kenneth Andersson och Ebba Bonde.
Reklam:
Fiskgryta med saffran
Saffran fungerar även efter jul ;) Här använde vi en massa rotfruktsrester i kombination med fisk och just saffran.
Fiskgryta med saffran
till 3 portioner
500 g fiskfilé (vi blandade torsk och lax)
1 burk kräftstjärtar i lake (ca 100-200 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 palsternacka
1 liten fänkål
en rejäl klick smör
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk hummerbuljong, flytande
1 krm cayennepeppar
salt & peppar
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk pressad citron
till servering:
bröd
Tärna lök, vitlök morot, palsternacka och fänkål i små bitar. Fräs i en rejäl klick smör i en gryta.
Tillsätt vin, vatten, buljong och kryddor. Låt puttra tills grönsakerna börjar mjukna.
Blanda ner grädde och mjölk. Låt puttra upp och lägg ner fisken och låt puttra ca 5 minuter tills fisken är färdig. Stäng plattan och lägg ner kräftstjärtarna.
Smaka av med citronsaft.
Servera med bröd.
Reklam:
Pasta Järpish med tomater och sugarsnaps
Scan har nyligen presenterat årets nyhet, köttprodukter där ungefär hälften är grönsaker:
Korvish och Järpish är fullproppade med svenskt kött och svenska grönsaker som ärtor, bönor och rotfrukter. Det finns massor av goda rätter du kan laga med dem, både till vardag och fest. Det är så smart och så gott.
Källa: www.scan.se
Pasta Järpish med tomater och sugarsnaps
till 4 portioner
1 pkt Scan Järpish Rotfrukt
500 g okokt pasta, ex. Gemelli eller Penne Rigate
3 msk olivolja
1 klyfta vitlök, finhackad
1 st chili, tunt skivad (var försiktig, viss chili är riiiktigt stark)
1 dl vitt matlagningsvin
2 dl färdig tomatsås
200 g cocktailtomater, halverade
200 g sugarsnaps
10 blad basilika grovriven
1 citron, skalet
salt
peppar
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Hetta upp en panna med olivolja och fräs vitlöken och chili, lägg sen i järpisharna, stek med i några minuter. Slå på vitt vin, koka upp och häll på tomatsås, koka upp, smaka av med salt och peppar. Vänd i cocktailtomater, sugarsnaps och den nykokta pastan. Lägg upp och toppa med basilika och nyrivet citronskal.
Källa: http://www.scan.se/recept/2231/pasta-jarpish-con-limone-het-pasta-med-tomater-och-sugarsnaps
Millans kommentar: Till skillnad från korven vi bloggade om igår så var dessa riktigt goda! Bra konsistens och god smak. Tillsammans med den här chilistarka pastasåsen gick det hem hos oss alla.
Reklam:
Korvish från Scan
Scan har nyligen presenterat årets nyhet, köttprodukter där ungefär hälften är grönsaker:
Korvish och Järpish är fullproppade med svenskt kött och svenska grönsaker som ärtor, bönor och rotfrukter. Det finns massor av goda rätter du kan laga med dem, både till vardag och fest. Det är så smart och så gott.
Källa: www.scan.se
Korven finns i tre olika smaker:
Korvish Anchochili
Korvish Örter
Korvish Svartpeppar
Vi valde att testa Anchochili och svartpeppar. Av dessa två så var svartpepparen den klara vinnaren. God smak! Däremot så är konsistensen aningens märklig. Eller, så märklig är den egentligen inte. Det blir ju mjukare om man blandar ner massa mjuka rotfrukter. Men vi är inte helt förtjusta i det. Så nej, tyvärr. Denna kommer vi inte att köpa hem igen. Får jag bestämma så blir det istället Wienerkorven av rapsgris. Den är fortfarande min favorit!
På fotot serveras korven med potatismos och gröna ärtor.
Vi kommer att testa mer ur det här nya sortimentet, så är du intresserad är det bara att komma tillbaka här till bloggen och läsa igen :)
Reklam:
Matvetesallad med biff och ugnsrostade grönsaker
Jag vet inte hur många gånger jag blivit “lurad” av tidningen Elle mat & vin. Ofta det är fel i recepten eller något annat som inte stämmer. Den här gången stod det i inledningstexten “Generöst och mättande rätt som räcker till många”. Lysande, tänkte jag, då blir det några lunchlådor också. 8 personer skulle receptet räcka till. Vid närmare granskning av ingredienslistan hade vi nog varit glada om två personer blivit mätta.. Men i övrigt så lät det ganska bra. Så får jag istället presentera vår variant, som vi blev mätta på.
Matvetesallad med biff och ugnsrostade grönsaker
till 3 portioner
350 g rostas
smör
1/2 butternutpumpa (skalad, urkärnad och i bitar)
2 palsternackor (skalade och skurna i stavar)
3 morötter (skalade och skurna i stavar)
2 rödlökar (i klyftor)
2 vitlöksklyftor (med skalet kvar, du ska ugnsbaka dessa tillsammans med det andra, men sen ska de blandas ner i dressingen)
4 msk olivolja
salt & peppar
410 g matvete durum (finns färdigt på burk eller som du själv kokar på några minuter)
70 g rucola
1/2 dl solrosfrön
dressing:
vitlöksklyftorna från ugnsbakningen
4 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk honung
4 msk olivolja
salt & peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg pumpa, palsternacka, morötter, rödlök och vitlöksklyftor i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen ca 40 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Lägg solrosfröna i en torr stekpanna och rosta tills de fått färg. Lägg åt sidan.
Hetta upp lite olja och en klick smör i ett stekjärn och stek köttet snabbt. Låt köttet vila några minuter medan du tar ut grönsakerna från ugnen. Leta upp vitlöksklyftorna, pressa ut dem från skalet, mosa, och blanda med övriga ingrendienser till dressingen.
Lägg de ugnsrostade grönsakerna på tallrikar. Toppa med rucola, skuret kött och solrosfrön. Häll över dressingen.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 145 146 147 148 149 … 597 598 Äldre inlägg »