Efterrätter till Nyårsafton

Beroende på hur mastig förrätt- och varmrätt du har serverat så får man anpassa efterrätten därefter. Har du kört på lite lättare alterantiv så fungerar det alldeles utmärkt med att köra på en mäktig chokladtyngd efterrätt.

Mjölchokladtårta med hallon
Mjölkchokladtårta med varma hallon är det visserligen lite pyssel med att göra, men åhh så god den är. Väl värt besväret med andra ord!

Hallontryffelpaj
Hallontryffelpajen är också god, men en aningens mäktig som sagt var. Det går lika bra att byta ut mot taybär, björnbär eller svarta vinbär. Serveras företrädesvis med en klick lättvispad grädde till.

Brownie med grädde
Brownies är ett säkert kort! Serveras förslagsvis med lite lättvispad grädde eller vaniljglass till. En fruktsallad till är också himla gott!

Marmorerade brownies med hallon
En annan variant på brownies är de Marmorerade brownies med hallon. Serveras förslagsvis med lättvispad grädde och lite extra hallon för den som så vill ha.
Vill du i stället köra på de lite lättare och enklare efterrätterna så är fruktsallad ett säkert kort. Kombinera de frukter som du gillar och har tillgång till. En traditionell fruktsallad med t.ex. banan, äpple, päron, kiwi, apelsin och vindruvor. Har du tillgång till färsk ananas, hallon, blåbär, jordgubbar så släng ner dem också. Lite granatäppelkärnor över är också himla gott. Du får helt enkelt kombinera de frukter och bär som du och dina gäster gillar.

Fruktsallad

Till fruktsallen så fungerar det givetvis alltid med lättvispad grädde, glass eller vaniljsås. Men Limeyoghurtcremen är en frisk och fräsch sås om du vill komma ifrån det tunga och mäktiga.

Limeyoghurtcremen
1 lime, rivet skal + saft
2 dl matyoghurt
1 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda ihop ingredienserna och ställ kallt fram till servering.

En fudgesås till är av det mäktigare slaget, men ack så gott, eller varför inte hemmagjord chokladsås?

Fudgesås
8 portioner

Ingredienser:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
0,5 dl farinsocker
0,5 dl ljus sirap
200 gr choklad
0,5 msk smör

Gör så här:
1. Koka upp mjölk, vispgrädde, farinsocker, sirap.

2. Låt svalna något och smält i finhackad choklad och tillsätt till sist smöret.

Marias kommentar: Eventuellt får du späda med mera mjölk/grädde om såsen blir för tjock. Gör såsen precis innan du ska servera efterrätten!

Ursprungsreceptet kommer från Leilas julprogram.

När vi ändå är inne på Leilas julprogram så kan jag varmt rekommendera Vitchoklad semi freddo med varm fudgesås till. Som jag inte är så förtjust i apelsinsmaken så gjorde jag om receptet något.

Vitchoklad semi freddo med fudgesås

8 portioner:

Ingredienser:
200 g vit kvalitetschoklad
4 st ekologiska ägg
0,4 dl strösocker
1,5 msk Grand marnier
3 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt, 10%
3 dl maränger

Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad (i en skål över en kastrull med kokande vatten).

2. Separera äggen. Vispa äggulor och hälften av strösockret pösigt.

3. Vispa grädden fluffig och blanda med yoghurten.

Semifreddo - många bunkar blir det

4. Rör ihop äggsmeten med smält choklad och likör. Vänd ner gräddyoghurten.

5. Vispa äggvitor och resterande strösocker till ett vitt skum och vänd ned i smeten.

6. Varva semifreddon med maränger i en form.

7. Frys i 4-6 timmar så att glassen är “halvfryst”.

8. Skopa upp med glasskopa och servera i små glas. Garnera med valfri frukt. Servera med fudgesåsen som jag skrev receptet till ovan.

Marängsviss
Ett annat alteranativ är en klassisk Marängsviss

Passionsfruktsfromage
En annan enkel efterrätt är Passionsfruktsfromage eller varför inte gör Pannacotta?

Pannacotta

Och sist men inte minst så har vi den klassiska efterrätten Gino.

Kommentarer

Caroline skrev 2007-12-31 klockan 03:15

Åh wow VAD GOTT!!! Själv så gjorde jag idag 2 st. Cheesecakes. En vanlig med digestivebotten och en mera julig med pepparkaksbotten. Till förrätt ska jag ha Toast Skagen vars röra jag har förberett nu ikväll. Och tillvarmrätt ska jag ha ugnsbakad fläskfilé. Då det är min absolut första bjudning med en del folk så kan ni ju se att jag kört med säkra kort =) Bäst så första gången tror jag =) Gott Nytt År på er!!

Camilla skrev 2011-12-29 klockan 22:13

Mums vad mkt smarrigt!

Lämna en kommentar




*