Den perfekta köttbiten

Om du undrar hur man får till den perfekta köttbiten så har du kommit helt rätt.

Vi har lyckats med den perfekta köttbiten förr, men aldrig tidigare har det varit så enkelt som nu när vi testade med sous viden. Borta är termometern och gissningsleken. Borta är frågan hur länge den ska ligga till sig och andra tveksamheter som ibland kan ställa till det.

Tänk nu på att detta är första gången vi lagar kött med sous vide och resultatet är såhär bra. Tänk då hur bra det blir när vi fått experimentera lite mer :) Läs mer om sous vide och recept här >>

den perfekta köttbiten med sous vide

Den perfekta köttbiten

till 4 portioner

900 g rostas (Rostas är den näst möraste nötköttsdetaljen efter oxfilén men avsevärt billigare.)

till servering:
potatisgratäng
smörstekta sockerärtor
smörstekta kantareller
nykokta rödbetor
falsk bearnaisesås (länk)

den perfekta köttbiten med sous vide

Skär köttet i tjocka skivor och vakuumförpacka dem.

Värm upp vattnet till 57 grader med sous viden och lägg ner påsarna. (Här är det givetvis upp till dig själv hur pass tillagad du vill att köttet ska vara. Sänk en grad om du vill ha lite blodigare exempelvis. Personligen gillar jag mer åt 55 grader.) Låt dem ligga i minst en timme (två om det är riktigt tjocka skivor), men inte mer än fyra för då kan köttet bli för mört så det inte längre känns som kött. Det är inte så noga på minuten iallafall. Just idag fick de ligga 2 timmar.

den perfekta köttbiten med sous vide
den perfekta köttbiten med sous vide

Plocka upp påsarna och ta ut köttet. Torka av köttbitarna med hushållspapper. Ja, de kommer se fruktansvärt tråkiga och misslyckade ut just nu, men vänta bara. Krydda med nymalen svartpeppar och lite salt.

den perfekta köttbiten med sous vide

Hetta upp olja och smör i ett stekjärn (gärna gjutjärn) och lägg ner köttbitarna när det är ordentligt varmt. Stek max 1 minut på var sida av köttet och ta upp dem.

Sen är det bara att skära upp och njuta. Tänk på att köttet får en lite rödare nyans efter ett par minuter än vad du först tror när du skär i det.

den perfekta köttbiten med sous vide
den perfekta köttbiten med sous vide

Till dagens middag blev det även ett vegetariskt alternativ, där köttet är utbytt mot haloumi.

Besök gärna Bagaren&Kockens hemsida här >>.

Huvudrätt med oxfile

[UPPDATERAT]
Sous vide är bara så smidigt och köttbiten blir verkligen perfekt varje gång. Vad sägs om den här nyårsmaten exempelvis? Oxfilé med karamelliserad lökkräm, rödvinssås, hasselbackspotatis och grönsaker. Köttet är kört 55 grader 2,5 timmar. Hela receptet hittar du här >>

Kommentarer

Micke skrev 2024-05-05 klockan 14:37

Tack för tipset. Väldigt gott. :)

Lämna en kommentar
Reklam: