Den perfekta köttbiten

Vi har lyckats med den perfekta köttbiten förr, men aldrig tidigare har det varit så enkelt som nu när vi testade med sous viden. Borta är termometern och gissningsleken. Borta är frågan hur länge den ska ligga till sig och andra tveksamheter som ibland kan ställa till det.

Tänk nu på att detta är första gången vi lagar kött med sous vide och resultatet är såhär bra. Tänk då hur bra det blir när vi fått experimentera lite mer :)

den perfekta köttbiten med sous vide

Den perfekta köttbiten
till 4 portioner

900 g rostas (Rostas är den näst möraste nötköttsdetaljen efter oxfilén men avsevärt billigare.)

till servering:
potatisgratäng
smörstekta sockerärtor
smörstekta kantareller
nykokta rödbetor
falsk bearnaisesås (länk)

den perfekta köttbiten med sous vide

Skär köttet i tjocka skivor och vakuumförpacka dem.

Värm upp vattnet till 57 grader med sous viden och lägg ner påsarna. (Här är det givetvis upp till dig själv hur pass tillagad du vill att köttet ska vara. Sänk en grad om du vill ha lite blodigare exempelvis.) Låt dem ligga i minst en timme (två om det är riktigt tjocka skivor), men inte mer än fyra för då kan köttet bli för mört så det inte längre känns som kött. Det är inte så noga på minuten iallafall. Just idag fick de ligga 2 timmar.

den perfekta köttbiten med sous vide

den perfekta köttbiten med sous vide

Plocka upp påsarna och ta ut köttet. Torka av köttbitarna med hushållspapper. Ja, de kommer se fruktansvärt tråkiga och misslyckade ut just nu, men vänta bara. Krydda med nymalen svartpeppar och lite salt.

den perfekta köttbiten med sous vide

Hetta upp olja och smör i ett stekjärn och lägg ner köttbitarna när det är ordentligt varmt. Stek max 1 minut på var sida av köttet och ta upp dem.

Sen är det bara att skära upp och njuta. Tänk på att köttet får en lite rödare nyans efter ett par minuter än vad du först tror när du skär i det.

den perfekta köttbiten med sous vide

den perfekta köttbiten med sous vide

Det blev även ett vegetariskt alternativ, där köttet är utbytt mot halloumi.

Besök gärna Bagaren&Kockens hemsida här >>.

Lämna en kommentar




*