Smakportioner
En stor anledning till att det blivit allt färre inlägg här på Salt & Peppar för min räkning är att jag numera ägnar mina dagar åt att laga mat åt dottern som hunnit bli 5 månader.
Det är inte så vidare spännande att blogga om smakportioner! De gör sig inte vidare bra på bild heller för den delen. ;-)
Här hemma avverkas majspuré (som på bilden ovan), morotspuré, potatispuré och palsternackspuré.
För alla småbarnsföräldrar där ute så är det finfint att göra en större omgång och sedan frysa in det som blir över i en istärningslåda. Vem kan motstå några hjärtan majspuré? Dottern slängde sig i alla fall över skeden och framöver så kanske det blir lite fler barnrelaterade recept här också. Men den stora favoriten än så länge är palsternackspurén. De färdiga fruktpurérna så som katrinplommon och aprikos som vi hittills har provat på dissar hon dock totalt. Då åker munnen igen och man får truga in en sked som snabbt spottas ut igen.
Måste bara öva upp mig lite först på att laga mat till små barn, det gäller att tänka om lite. Inget salt, inga färdiga kryddmixer (de innehåller också mängder med salt), inte använda den vanliga fonden (ja, det är det där med saltet nu igen).
Vet att det ska finnas fond utan salt, men har inte hittat någon ännu. Tips på vart jag kan hitta denna omtalade fond? Jag vet tyvärr inte ens namnet på den, så det är lite svårt att fråga efter den hos min lokala ICA-butik.
Reklam:
Blåbärspaj med vaniljsås
Skogen har mycket att bjuda på och jag hann i alla fall plocka blåbär en gång denna säsong. Tur att min pappa var desto flitigare så jag fick några liter av honom. Lyx att ha blåbär i frysen inför höstens pajbak.
Receptet jag utgick ifrån är detsamma som när jag gjorde hallonpajerna.
Pajen serveras med fördel lite ljummen och med en klick vaniljsås/visp eller vaniljglass till. Om du har någon som är laktosintolerant så har du en räddning i Valios laktosfria vaniljsås. Perfekt att ha ett paket hemma om du får oväntat besök av en allergiker. Fungerar finfint för oss andra också som inte är allergiska givetvis!
OBS! Viktigt att tänka på om du ska bjuda någon som är laktosallergiker är att du måste byta ut smöret i pajdegen mot laktosfritt sådant!
Reklam:
Tagliatelle med lövbiff och kantareller
Tagliatelle med lövbiff och kantareller
till 3 portioner
Tagliatelle till 3 personer, ca 210-250 gr pasta
250 g lövbiff
100-150 g gula kantareller
5 dl grädde, valfri fetthalt
2 tsk kalvfond
50 gr grovriven parmesan
salt, peppar
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Strimla lövbiffen och stek den hastigt i en varm stekpanna. (OBS! Ha inte för svag värme, för då kokar köttet i stället och det blir inte alls lika gott!) Krydda med salt och peppar alt. grillkrydda.
3. Smörfräs kantarellerna.
4. Blanda med köttet och slå på grädden. Låt koka ihop.
5. Smaka av med kalvfond, svartpeppar och ev. lite salt.
6. Precis innan servering så vänder du ner nästan all parmesanost, men spara lite så att du har något kvar att strö över den färdiga rätten.
Smaklig måltid!
Marias kommentar: En rätt som går väldigt snabbt att slänga ihop. Hur onyttigt denna rätt blir beror helt och hållet på fetthalten i grädden samt hur mycket pasta du kokar. Jag röstar för den mindre mängden pasta och att du serverar rätten tillsammans med en stor grönsallad med lite balsamico till. Givetvis fungerar det utmärkt att frysa det som blir över och värma i micron vid ett senare tillfälle.
Reklam:
Blossa 09 med smak av clementin
Årets upplaga, BLOSSA 09, anknyter naturligt till julens smakpalett med sin friska doft och smak av clementin. Servera den rumstempererad eller värm den på traditionellt vis och upptäck att clementinsmaken då blir en aning tydligare (89 kr/750ml).
Källa: http://www.blossa.se
Men tydligen så tänker inte Systembolaget ta in flaskorna iår. Vilket är mycket märkligt med tanke på att det är nästan omöjligt att få tag i flaskorna, för att de säljer slut lååångt innan jul varteviga år. Nä, om Systembolaget ska bete sig på det här viset kan vi lika gärna avskaffa monopolet och ge plats för vettigare butiker.
Källa:
Artikel hos Sydsvenskan – Systembolaget säger nej till årsgångsglögg [uppdaterad: Artikeln finns inte längre online]
Reklam:
Bacon och kantarellimpa
8 portioner
Ingredienser:
800 gr nötfärs
1 gul lök
3 dl vatten
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk fond
(½ tsk salt)
1 krm svartpeppar
1 ägg
Fyllning:
1-2 paket bacon á 140 gr
100-150 gr stekta gula kantareller
1 kula mozzarellaost (ca 125 gr)
Gör så här:
1. Blanda vatten, ströbröd och potatismjöl i en skål. Ställ utan och låt stå och svälla.
2. Finhacka löken och bryn den så att den mjuknar, men utan att den tar färg.
3. Blanda ner fonden samt salt & peppar i ströbrödsblandningen. [OBS! Tänk på att baconet är salt i sig, så det kanske inte är nödvändigt med extra salt i smeten?].
4. Vänd ner löken.
5. Vänd ner köttfärsen och blanda runt. (Jag använder elvisp med degkrokar. Se bara till att inte vispa för mycket, då blir alltsammans väldigt segt!)
6. Blanda i ägget.
7. Bred ut två ark gladpack som går omlott på en stor skärbräda.
8. Bred ut smeten över gladpacken, ca 30 x 40 cm.
9. Dela baconet i mindre bitar och knapperstekt det. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över baconet över den utbredda köttfärssmeten.
10. Smörfräs kantarellerna och salta och peppra. Strö över dem jämnt över köttfärssmeten.
11. Strö över osten skuren i mindre kuber. Se till så att osten inte hamnar för långt ut på kanterna bara, för då rinner den bara ut i så fall.
12. Ta tag i gladpacken och rulla ihop, ungefär som när du rullar ihop en rulltårta.
13. Lägg köttfärslimpan i en ugnsform, med skarven neråt. Se till så att ändarna är ihopsatta, annars rinner fyllninge ut!
14. Grädda i 225 grader tills köttfärslimpan har en innertemperatur på 70 grader, vilket tog ungefär 25 minuter i min ugn.
Serveras med rostade rotfrukter, kantarellsås och en sallad. Fungerar lika bra till ris eller pasta till om man hellre vill ha det.
Smaklig måltid!
Marias kommentar: Detta är en variant av den Italienska köttfärslimpan. Det är fyllningen som är utbytt helt enkelt. Svårare än så är det inte. ;-) Nu är det ju höst och vi har tillgång till färska kantareller i skogen eller i affären. Gula kantareller är bland de godaste svamparna som finns i mitt tycke så varför inte kombinera dem med en god och saftig köttfärslimpa? Perfekt mat i matlådan dessutom. Det fungerar med andra ord perfekt att frysa köttfärslimpan, men frys för guds skull inte potatisen, det blir inge vidare!
Som ni ser ovan så gjorde jag två mindre köttfärslimpor, den ena innehåller inga kantareller då maken inte är så värst förtjust i dessa godsaker. Varför ödsla bort dem på honom i så fall som inte uppskattar dem? ;-)
När jag gjorde två mindre köttfärslimpor och lade dem tätt bredvid varandra i ugnsformen så tog det betydligt längre tid för dem att bli färdiga än när jag gjorde en större och längre köttfärslimpa. Så tidsangivelsen ovan fungerar INTE om du delar upp smeten och gör två mindre (skumt nog i detta fall). Har du en stektermometer så behöver du inte fundera på när de är färdiga eller ej. Denna gång tog det nog närmare 45 minuter. Vem vet, det är kanske min ugn som börjar ge upp. Något skumt var det vid tillagningen denna gång gällande tiden i alla fall.
Reklam: