Nybakat frukostbröd
Till 1 stort eller 2 mindre bröd:
1/4 dels paket jäst (ca 12 g)
3 dl filmjölk
2 dl vatten
1½ msk flingsalt
5 dl (300 g) fullkornsvetemjöl (jag tog Vetemjölspecial – fullkorn)
6 dl (360 g) vetemjöl special
+ ca ½ dl till utbakning
Gör så här:
1. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i filmjölk och vatten. Blanda ner salt och mjölet lite i taget.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i minst 5 minuter. (Jag gjorde min deg i en assisten så den fick göra jobbet åt mig. Knådade degen i 5 minuter i maskinen.)
3. För att brödet inte ska spricka när det gräddas är det bra att först kavla ut degen och sedan rulla ihop till en limpa.
4. Lägg limpan i en smord avlång form, ca 2½ liter. Täck med bakduk och ställ den i kylen över natten. Degen kan också bakas ut som två mindre bröd i två 1½ liters formar.
5. Morgonen efter tar du ut dina färdigjästa bröd! Degen jäser sakta!
6. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla ovansidan av brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
7. Själp upp brödet på ett galler och låt svalna innan du skär det i skivor.
(Källa: Allt om Mat nr 13, 2007)
Marias kommentar: Himla lätt bröd att baka. Men att kavla ut det var ingen hit för min räkning. Jag fick då inte till någon snygg limpa på det sättet. I stället delade jag degen i två delar och knåda degen och formade en bulle som jag sedan rullade ut till en limpa. Det fungerade alldeles utmärkt. Brödet sprack inte!
Brödet blev saftigt och gott! Härligt med nybakat bröd till frukosten. Detta recept sparas garanterat!
Reklam:
Rom – Underbara marknader
En sak som både jag och Chrisse brukar uppskatta när vi är någonstans är att besöka saluhallar och marknader. I Rom fanns det en hel del att välja på och vi satte fingret på kartan och tog det som låg närmast dit vi pekade.
Valet föll på Campo di Fiori, som visade sig vara en helt underbar liten marknad med blommor och färska frukter. Vi köpte lite solvarma nektariner och persikor som vi sedan njöt av. Jag låter bilderna tala för sig själva medan eventuella Rom-resenärer lägger namnet “Campo di Fiori” på minnet..
Även kryddor fanns det massor av.
Dagen efter var vi sugna på att besöka ännu en marknad. En bit utanför city skulle där ligga en mat och klädesmarknad som verkade spännande. Jag har ingen som helst aning om var jag hittat informationen, men jag hade prydligt skrivit ner det på en postitlapp och markerat på kartan. Så vi tog Metron ut till “Piramide” och vandrade sedan upp till “Parco Monte Testaccio”. Det visade sig vara vara helt fel och det enda vi hittade var en massa stängda nattklubbar. Inte mycket att göra åt det tänkte vi, men om vi ändå är i den här delen av stan kan vi lika gärna vandra runt och se oss omkring.
En av de lokala alkisarna tittade förvånat på oss när vi slog oss ner i en park och försökte lokalisera oss på kartan. Turister här?
– Turister? Var är ni från? frågade han tveksamt.
– Sverige, svarade vi och gjorde honom ännu mer förvirrad. Han tittade på oss och kliade sitt skägg innan han svarade:
– I´m drunk. Don´t know anything!
Sen traskade han iväg, fortfarande med ett bekymrat veck i pannan.
Vi skrattade lite åt honom och fortsatte med vår plan på vart vi skulle ta vägen, när fyllot återvände med ett leende på läpparna och sa:
– Denmark!
Mm.. vi kunde inte annat än konstatera att han kommit på var Sverige fanns på kartan :)
Sen gick vi iaf vidare och plötsligt så bara hittade vi marknaden. Den var liten och vi var nog de enda turisterna där. Tanten i fiskståndet skrattade åt mig när jag tog upp kameran och fotograferade lite. Knäppa turister som fotograferar fisk!
På marknaden fanns det iaf fler tomatsorter än jag någonsin tidigare sett! Marknaden låg vid Piazza Testaccio, inte att förväxla med parken som vi först gick till.
Andra tips på marknader vi själva inte hann besöka var Porta Portese (tack Karin) som är en kombinerad matmarknad och loppmarknad på söndagförmiddagar.
Vi fick även med oss ett annat tips om Via dei Cappellari, som är en trång medeltidsgata där man kan se hantverkare och möbelsnickare som gör sakerna själva och säljer på plats.
Reklam:
Italiensk köttfärslimpa
Ett riktigt favoritrecept! Köttfärslimpa fylld med parmesan, soltorkade tomater, mozzarella och färska kryddor. Så saftigt och gott. Passar dessutom utmärkt i lunchlådan och går att frysa.
Marias italienska köttfärslimpa
8 portioner
Ingredienser:
3 dl vatten
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk kalvfond
salt & peppar
1 gul lök
800 g nötfärs
1 ägg
1 dl riven parmesanost
Fyllning:
5 soltorkade tomater
ca 1/2 kruka basilika
ca 1/4 kruka timjan
1 kula mozzarellaost (ca 125 g)
Serveringsförslag:
klyftpotatis / potatis
vitlöksfrästa champinjoner
sallad
örtkryddad sås / brunsås
alt. fungerar lika bra till ris eller pasta och en tomatsås
Gör så här:
1. Blanda vatten, ströbröd, potatismjöl och fond i en skål. Ställ undan och låt stå och svälla. Krydda med lite salt & peppar.
2. Finhacka löken och bryn den så att den mjuknar, men utan att den tar färg.
3. Vänd ner löken.
4. Vänd ner köttfärsen och blanda runt. (Jag använder elvisp med degkrokar. Se bara till att inte vispa för mycket, då blir alltsammans väldigt segt!)
5. Blanda i ägget, och vänd ner parmesanosten.
6. Bred ut två ark gladpack som går omlott på en stor skärbräda.
7. Bred ut smeten över gladpacken, ca 30 x 40 cm.
8. Finhacka basilikan och timjan och strö över.
9. Klipp/finhacka tomaterna och strö över.
10. Strö över osten skuren i mindre kuber. Se till så att osten inte hamnar för långt ut på kanterna bara, för det lär bara rinna ut i så fall.
11. Ta tag i gladpacken och rulla ihop, ungefär som när du rullar ihop en rulltårta.
12. Lägg köttfärslimpan i en ugnsform, med skarven neråt. Se till så att ändarna är ihopsatta, annars rinner fyllninge ut!
13. Grädda i 225 grader tills köttfärslimpan har en innertemperatur på 70 grader, vilket tog ungefär 25 minuter i min ugn.
Serveras med klyftpotatis, vitlöksfrästa champinjoner, sallad och örtkryddad sås. Fungerar lika bra till ris eller pasta och en tomatsås till.
Smaklig måltid!
Reklam:
Vart kan man köpa en pajform med löstagbar botten?
Precis som titeln lyder så är jag på jakt efter en pajform. Problemet är bara att jag vill ha tag i en pajform som har löstagbarbotten! Det verkar svårare än svårast att få tag i en sådan. Jag menar alltså inte en vanlig rund form, en sån som man bakar kladdkaka i t.e.x. Utan en veckad pajform som man kunde lyfta upp en rund platta som var själva botten.
Jag vet att jag har sett en sådan form någonstans, dumt nog så köpte jag den inte där och då för nu kan jag för mitt liv inte minnas vart jag såg den och därmed inte gå tillbaka och köpa den.
Så tips mottages tacksamt vart man kan köpa en sådan pajform!
Reklam:
Rom – McDonalds
På McDonalds i Rom kan man inte få några minimorötter till sin hamburgare. En bit ananas kan man dock få :)
I drickaväg fanns det samma som här, fast dessutom två sorters iste och öl.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 557 558 559 560 561 … 597 598 Äldre inlägg »