Nybakat frukostbröd

Kalljäst bröd

Till 1 stort eller 2 mindre bröd:
1/4 dels paket jäst (ca 12 g)
3 dl filmjölk
2 dl vatten
1½ msk flingsalt
5 dl (300 g) fullkornsvetemjöl (jag tog Vetemjölspecial – fullkorn)
6 dl (360 g) vetemjöl special
+ ca ½ dl till utbakning

Gör så här:
1. Fördela jästen i en bunke och rör ut den i filmjölk och vatten. Blanda ner salt och mjölet lite i taget.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i minst 5 minuter. (Jag gjorde min deg i en assisten så den fick göra jobbet åt mig. Knådade degen i 5 minuter i maskinen.)
3. För att brödet inte ska spricka när det gräddas är det bra att först kavla ut degen och sedan rulla ihop till en limpa.
4. Lägg limpan i en smord avlång form, ca 2½ liter. Täck med bakduk och ställ den i kylen över natten. Degen kan också bakas ut som två mindre bröd i två 1½ liters formar.
5. Morgonen efter tar du ut dina färdigjästa bröd! Degen jäser sakta!
6. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla ovansidan av brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
7. Själp upp brödet på ett galler och låt svalna innan du skär det i skivor.

(Källa: Allt om Mat nr 13, 2007)

Marias kommentar: Himla lätt bröd att baka. Men att kavla ut det var ingen hit för min räkning. Jag fick då inte till någon snygg limpa på det sättet. I stället delade jag degen i två delar och knåda degen och formade en bulle som jag sedan rullade ut till en limpa. Det fungerade alldeles utmärkt. Brödet sprack inte!

Brödet blev saftigt och gott! Härligt med nybakat bröd till frukosten. Detta recept sparas garanterat!

Kommentarer

Frida skrev 2007-07-23 klockan 10:22

Åh! Vad gott det där såg ut! Bakar du bröd på morgonen till frukost? Himla duktigt i så fall! Det är första gången jag kikar in här, gillar layouten, somrigt och frächt med vinbären!

Caroline skrev 2007-07-23 klockan 11:02

Oj så fint det såg ut då!! Så fina blir aldrig mina bröd =(

Millan skrev 2007-07-23 klockan 11:12

Jag vill också ha nybakt bröd till frukost! *avundsjuk*

Maria skrev 2007-07-23 klockan 10:54

Frida: Ha, fullt så duktiga är jag inte jämt. Jag gjorde det i helgen då jag hade lite mer tid över. Men rent tekniskt sett så borde det fungera en vardag också om man bara har lite extra tid på sig. Släng in brödet i ugnen och under tiden brödet gräddas så hoppar man in i duschen. Kan gå vägen! ;-)

Maria skrev 2007-07-23 klockan 11:22

Caroline: Prova att baka detta bröd isf. Det var himla enkelt och bröden blev jättefina. Millan: Lovar att jag ska baka detta bröd när vi ses! Välkommen upp på frukost! Ge mig bara lite förvarning så jag hinner sätta en deg. :o)

Annika skrev 2009-11-30 klockan 22:26

Vad gott det såg ut! Jag bakar bröd lite då och då så det är roligt med nya recept. Var det inte mycket salt - eller ger flingsalt mindre sälta än vanligt salt?

Maria skrev 2009-12-01 klockan 07:45

Annika: Du får tänka på att flingsalt inte är lika kompakt som vanligt salt, med andra ord så blir inte saltmängden särskilt stor då flingsaltsflingorna är ganska stora. Brödet smakade då absolut inte salt! Ett toppenbröd om du frågar mig! Himla gott nygräddat, men fungerar finfint även någon dag även och himla gott även att rosta.

Lämna en kommentar
Reklam: