Italiensk köttfärslimpa

Italiensk köttfärslimpa

8 portioner

Ingredienser:
800 gr nötfärs
1 gul lök
3 dl vatten
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
3 msk fond
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
(ca 1 dl riven parmesanost)

Fyllning:
5 soltorkade tomater
ca 1/2 kruka basilika
ca 1/4 kruka timjan
1 kula mozzarellaost (ca 125 gr)

Gör så här:
1. Blanda vatten, ströbröd och potatismjöl i en skål. Ställ utan och låt stå och svälla.
2. Finhacka löken och bryn den så att den mjuknar, men utan att den tar färg.
3. Blanda ner fonden samt salt & peppar i ströbrödsblandningen.
4. Vänd ner löken.
5. Vänd ner köttfärsen och blanda runt. (Jag använder elvisp med degkrokar. Se bara till att inte vispa för mycket, då blir alltsammans väldigt segt!)
6. Blanda i ägget, och vänd ner parmesanost om du vill ha lite extra smak på köttfärslimpan.
7. Bred ut två ark gladpack som går omlott på en stor skärbräda.
8. Bred ut smeten över gladpacken, ca 30 x 40 cm.
9. Finhacka basilikan och timjan och strö över.
10. Klipp/finhacka tomaterna och strö över.
11. Strö över osten skuren i mindre kuber. Se till så att osten inte hamnar för långt ut på kanterna bara, för det lär bara rinna ut i så fall.

Köttfärslimpa

12. Ta tag i gladpacken och rulla ihop, ungefär som när du rullar ihop en rulltårta.
13. Lägg köttfärslimpan i en ugnsform, med skarven neråt. Se till så att ändarna är ihopsatta, annars rinner fyllninge ut!
14. Grädda i 225 grader tills köttfärslimpan har en innertemperatur på 70 grader, vilket tog ungefär 25 minuter i min ugn.

Serveras med klyftpotatis, vitlöksfrästa champinjoner, sallad och Keldas örtkryddade sås. Fungerar lika bra till ris eller pasta och en tomtatsås till.

Smaklig måltid!

Kommentarer

Caroline skrev 2007-07-22 klockan 12:19

Mmmm detta såg ju smaskens ut även om jag avskyr ost =) Kan man ersätta parmesanen och mozzarellaosten med nåt annat som kan bli krämigt och ge smak inne i rullen? Champinjoner gillar jag inte heller hihihi. Men svamp överhuvudtaget e inte poppis hos mig fast är det RIKTGIT finhackat kan jag få ner det... varför det är så vet jag inte =) Men detta kommer jag definitivt prova då sambon är galen i köttfärslimpor av alla dom slag =) Kram!

Millan skrev 2007-07-22 klockan 12:48

Det här verkar ju vara ett höjdarrecept! Ska definitivt testas en dag!

Maria skrev 2007-07-22 klockan 12:23

Caroline: Parmesanosten kan du lätt utesluta i smeten. Mozzarellaosten är nog svår att byta ut så där på rak arm om man vill ha samma sak. Men jag skulle testa och köpa Creme Bonjours fraich, den med vitlök och örter alt. den med soltorkade tomater och örter och breda ut ett tunt lager av den över köttfärsen och sen köra på som vanligt. Svampen kan du strunta helt i, ta något annat tillbehör helt enkelt!

Chris skrev 2007-07-22 klockan 13:39

Det här ser verkligen gott ut! Ska absolut receptet nån gång.

Millan skrev 2007-07-26 klockan 11:46

Nu har vi testat och jäklar vad god den var! Hade kokt potatis och blå bands kantarellsås till. Riktigt gott! Det här receptet ska sparas.

Kristin skrev 2007-08-04 klockan 23:07

Tack! Det blev jättegott! :) Jag bjöd den med kokt potatis och en rödvinssås med timjan och balsamvinäger i.

Lämna en kommentar




*