Vitlökstårta

Bland de inskickade recepten dyker det ibland upp saker som jag inte riktigt vet om jag vågar testa. Jag menar, hur gott låter det med “vitlökscake” egentligen? Men Kjell som skickade in receptet verkade trovärdig. Receptet blev dock liggande i flera månader innan vi vågade testa..

Tårtan var enkel att göra, men den tog tid. Så tipset är att göra den dagen innan.

vitlokscake

Vitlökstårta

Botten:
10 st digestive, fullkorn
75 g smör

Fyllning:
200 g färskost Vitlök och örter
2 dl crème fraiche
2 ägg
salt
peppar
1-2 pressade vitlöksklyftor

Topping:
200 g färskost Vitlök och örter
1 dl hackad färsk spenat
1 ägg
salt
ev. färsk dragon

Dekoration:

färsk spenat
färsk dragon

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.

Vispa ihop färskost, ägg och crème fraiche till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i ytterligare 25-30 min. Låt kakan svalna minst 15 min.

Blanda ihop färskost, ägg och spenat. Bred ut det på kakan och grädda i ytterligare ca 20 min. Låt kakan kallna ordentligt i kylskåpet.

Kakan passar perfekt till grillat.

Tack till Kjell Sällberg för receptet!

Millans kommentar: Helt okej tycker jag. Gästerna blev stormförtjusta och ville ha receptet.

Reklam:

Malmöfestivalen del 4

Idag fick jag så smaka på den högt poängsatta Kräftrullen. Den var helt okej, men jag förstår inte riktigt hur den kunde få full pott i Sydsvenskan. Så för er som missat att äta den på festivalen kan jag nu avslöja hur man bygger sin egen kräftrulle!

Börja med att blanda såsen, crème fraiche, gräddfil och löjrom. Lägg sedan ett tunnbröd i botten. Hacka sallad ganska fint och lägg på ett tjockt lager. Skär lite rödlök i tunna skrivor och lägg på. Lägg sist på ett par kräftstjärtar och/eller räkor. Häll sedan över såsen och rulla ihop. På toppen lägger du sedan en liten näve kräftstjärtar eller räkor.

Efter att jag fått lite mat i magen gick vi en runda på festivalen, tills vi var hungriga igen och bestämde oss för att testa en “Belgisk våffla” på Gustav.

Belgisk våffla

Något sötare och degigare får man leta efter. Jag brukar inte ha problem med söta saker, men efter halva denna så gick det inte. Usch..

Nu är det slutätet på festivalen för min del, men Chrisse lär nog offra sig och äta in i det sista ;)

Reklam:

Björnbär

Björnbär

Det är skördedags i trädgården igen och denna gången är det björnbären som behöver tas om hand. Har för tillfället 2 liter nyplockade björnbär som jag slängt in i frysen i avvaktan på det där perfekta receptet. Gissar att det kommer bli några liter till innan säsongen är över för mina två björnbärsbuskar.

Tips på vad man kan göra med björnbär efterlyses därmed!

Reklam:

Malmöfestivalen del 3

Varje år publicerar Sydsvenskan recensioner på festivalmaten och årets fempoängare var JTJ:s kräft- och räk-fyllda tunnbrödsrullar.

Sydsvenskan

Bilden kommer från: www.sydsvenskan.se

En sådan recension leder till att kön till tunnbrödsrullarna är JÄTTELÅNG. Detta hindrade dock inte mig. Är man ofrivillig matbloggare så är man! Nästan 30 minuter i kö och en kräftrulle blev min.

Kräftfylld tunnbrödsrulle

Det brukar annars vara Millan och inte jag som gillar sånna här kladdiga röror med skaldjur men jag måste säga att den faktiskt var riktigt god. Om det var en 5 poängare vet jag väl inte men en 4:a kan jag väl sträcka mig till. Dessutom var rullen en ganska lagom lunch. Jag blev inte proppmätt men gick inte heller därifrån hungrig. Priset på 50 kronor är dessutom (för att vara festivalmat) helt ok.

Reklam:

Malmöfestivalen del 2

Malmöfestivalen kändes mycket roligare förr! Det kan bero på att man är mycket mer van vid konstiga korvar och thaimat nu än man var förr men jag tycker endå det blir tråkigare för varje år. Detta betyder dock inte att det är omöjligt att hitta något spännande om man letar lite.

Jag jobbar väldigt nära city så under malmöfestivalveckan är det lunch i någon av matstånden som gäller. Igår blev det “Peking Anka” på stortorget (ja jag vet att det borde heta “PekingAnka” och inte “Peking Anka” men det stod “Peking Anka” på skylten).

Anka

För 60 kroner fick man var du ser på bilden ovan. Halvstark Anka inlindad i något tunnbrödsliknande och ett par riskakor/chips ovanpå. Ganska spännande och smaken var det inget fel på. Mätt blev jag dock inte!

Reklam:

1 2 549 550 551 552 553 597 598