Eau De Gateau
Gateau är en kedja med brödbutiker som finns i Malmö, Göteborg och Stockholm. Det är främst traditionella franska recept med surdeg och långa liggtider som gäller, samt kaffebröd bakat på äkta smör. I Skåne finns ett tio-tal butiker och jag kör gärna en omväg för att komma till någon av dem. Bra bröd helt enkelt.
Men nu var det egentligen inte det jag skulle skriva om, utan deras “rumsdoft” de gjort.
Jag är inte helt övertygad, om jag ska vara ärlig. Tycker mest att den doftar som när man bränt något i ugnen ;) Kul ide dock. Så, ser du doften i butiken, låt den stanna där och köp istället deras goda bröd :)
Reklam:
Mat- & Chokladstudion i Malmö med Dan Sukker
Vi fick en inbjudan om vi, tillsammans med Dan Sukker, ville komma och besöka Mat- & Chokladstudion i Malmö som drivs av Joel Lindqvist. Millan ville väldigt gärna gå men tyvärr så låg hon hemma sjuk när det var dags så jag fick hoppa in i stället. Stackars mig ;)
Väl på plats bjöds det först pepparkakor och surdegsbröd med tre olika mycket goda pålägg. Till detta serverades det varm äppelmust vilket iallafall jag uppskattade mycket i vinterrusket.
Min favoritmacka var den här fantastiaska skapelsen med blåbär, dragon och ätbara penséer.
Sen var det dax för kvällens aktivitet som var att tillverka chokladpraliner! Joel var väldigt duktig och berättade mycket om choklad och varför man gör som man gör när man tillverkar praliner. Han lyckades även guida oss besökare genom kvällen utan allt för mycket kladd :)
Vi tillverkade 4 olika praliner men min favorit var den med ingefära och Dan Sukkers muscovadosirap i så det receptet kommer sist i det här inlägget.
Chokladen tempereras för att få rätt glans och konsistens i dom färdiga pralinerna. Det underlättar såklart om man har ett jättestort marmorbord men en kall diskbänk ska också fungera bra.
Fyllningen på väg ner i formarna.
Joel tipsade gärna om olika knep och verkade till skillnad från dom flesta andra pralintillverkare inte ha några hemligheter han inte gärna delade med sig av. På bilden nedan syns rostade havtornsskal och kärnor som vi rullade en av pralinersorterna i.
De färdiga pralinerna. Med tanke på glansen så skulle jag påstå att vi lyckades både med att torka av formarna ordentligt och att temperera chokladen.
Inte nog med att Joel är väldigt trevlig och duktig. Han har dessutom ett väldigt respektabelt skägg, precis som jag.
Dan Sukker stod för socker och sirap till fyllningen i alla pralinerna. Muscovadosirapen speciellt är supermumsig!
Vi tackar Dan Sukker och Joel Lindsqvist på Mat- & Chokladstudionför inbjudan och en trevlig kväll.
Julpralin med Muscovadosirap och ingefära (ca 30 st)
1/2 dl grädde
1/2 dl Muscovadosirap
4 msk ingefära (riven färsk eller pulver)
2 msk smör
30 g mjölkchoklad (30%)
60 g mörk choklad (70%)
500 g mörk choklad till pralinernas hölje. (Det går inte åt 500 g men man behöver tillräckligt för att smälta och fylla formarna. Överbliven kan man återanvända).
Koka upp grädde, Muscovadosirap och ingefära. Mixa med stavmixer och häll sedan över chokladen. Blanda till en jämn tryffel och blanda sedan i smöret. Fyll upp i en spritspåse och förvara i rumstemperatur.
Putsa pralinformarna med bomull. Temperera 500 g mörk 70% choklad och fyll upp formarna. Slå formarna ett par gånger i bordet för att få bort eventuella luftbubblor. Låt formen stå 30-45s och vänd sedan den upp och ner och knacka på den lätt så all överflödig choklad rinner ut. Skrapa rent kanterna och sätt formen i kylskåpet 5 minuter. Ta ut och fyll formarna med fyllningen. Temperera chokladen igen och fyll på, så du stänger formarna. Skrapa bord överflödig choklad. Sätt i kylskåpet i 20 minuter. Ta sedan ut och knacka försiktigt i bordet och vänd sedan på formen så alla pralinerna trillar ut (om du putsat formarna ordentligt och tempererat chokladen korrekt så ska de trilla ut smidigt).
Förvara runt 15 grader med låg luftfuktighet.
Reklam:
Shepherds paj i slow cooker
Det var en ruggig höstdag på helgen och som vanligt har man inte alltid tid att låta vädret bestämma vad man ska göra. Så vi behövde röjja lite i trädgården. Jag förberedde maten på morgonen och satte igång crock poten. På eftermiddagen fixade jag till moset och körde en stund till. Sen kan det ha varit att jag var superhungrig när det var dags att äta, men det här blev bara så gott. Jag inser väl att det egentligen inte borde ha varit så fantastiskt, men just den här dagen var det så. Comfort food = Shepherds paj i slow cooker!
Tips: Det går utmärkt att blanda ner andra grönsaker i den här rätten, ex. djupfryst majs, småbitar av palsternacka eller tunna skivor av selleri.

Shepherds paj i slow cooker
till 4-5 portioner
4-5 timmar på low + 1-2 timmar på low efter att man lagt på potatismoset
500 g lammfärs
1 gul lök
1/2 msk tomatpuré
olja
3 morötter
5 dl djupfrysta ärtor
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk Worcestershire-sås
salt & peppar
potatismos:
1 kg potatis
1-2 dl mjölk
50 g smör
salt

Hacka löken fint och bryn den i lite olja tillsammans med lammfärs och tomatpuré.
Skala morötter och skär i tärningar, lägg i slow cookern. Tillsätt ärtor, vatten, fond och Worcestershire-sås. Lägg ner färsblandningen och rör runt.
Sätt igång på low 4-5 timmar.

potatismos:
Skala potatisen och koka tills de är mjuka. Värm mjölken. Mosa ihop potatis, mjölk och smör. Krydda med lite salt.
Rör runt i slow cookern och fördela sedan moset på toppen. Kör vidare 1-2 timmar på low.
Tips: Om du har en slow cooker med ugnssäker form kan du ställa in formen i ugnen på grill och på så sätt skapa snygg yta på moset.

Nä, det ser kanske inte mycket ut för världen, detta är bara såååå gott!
Reklam:
Pepparkaksgrissini
Pepparkaksgrissini
cirka 30 stycken
Ingredienser:
25 gr jäst för söta degar
1,25 dl ljummet vatten
1 dl Dansukker Farinsocker
1 krm salt
1 msk pepparkakskryddor
50 gr rumsvarmt smör
5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Ha därefter i socker, salt, kryddor och smör.
3. Arbeta in mjölet tills degen släpper från skålens kanter.
4. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut degen till en platta cirka 20 x 50 cm. Skär remsor, cirka 1,5 cm breda och vrid dem till spiraler. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175°C i cirka 15 minuter.
6. Nu har du två alternativ, antingen äter du dem nygräddade, eller så sänker du ugnstemperaturen till 100°C och låter pinnarna stå i ytterligare två timmar om du vill ha en hård, torr grissini.
Marias kommentar:
Jag låter alltid mina grissini stå kvar då jag ha vill dem hårda. Jag brukar servera två olika sorters färskostdipp till dessa. En med smak av syltad ingefära och en med färska lingon.
Reklam:
Slow cooker bakade äpplen
Det är många som har trädgårdar överfyllda med äpplen nu på hösten. Vi tillhör tyvärr inte den skaran än, för våra träd behöver växa till sig ordentligt först. Men jag har däremot föräldrar och arbetskompisar med många träd. Så en dag på jobb fick jag en stor kasse med någon form av vinteräpplen. Min första ide direkt var att göra någon form av ugnsbakade äpplen, fast i crock poten, för jag visste att vi skulle vara ute en del på helgen och inte riktigt ha tid att kolla till ugnen. Och det här blev riktigt bra måste jag säga. Det doftade gott och var en perfekt liten fika. Givetvis är det bara att krydda upp med dina favoriter istället.
Slow cooker bakade äpplen
till 6 äpplen
6 äpplen
fyllning:
1 dl råsocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
3/4 tsk kanel
1-2 tsk grovmalen kardemumma
gnutta vaniljpulver
gnutta salt
4 msk smör + 6 tsk smör på slutet
till servering:
vaniljsås eller vaniljglass
Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Det blir som en smuldeg.
Häll 2 dl vatten i slow cookern.
Gröp ur äpplena, akta dock så att du inte gröper ut hela vägen till botten, för du vill ju inte att fyllningen ska läcka ut.
Fyll äpplena och ställ i slow cookern. När fyllningen är fördelad i äpplena, avsluta med en liten klick smör på toppen på varje.
Hur lång tid det tar sen beror helt på vilken sorts äpplen du valt och hur mjuka du vill ha dem. Vinteräpplena på fotot hade efter 1,5 timme på high fortfarande krisp kvar, precis som vi vill ha det. Vill du däremot att de ska ha blivit riktigt mjuka så borde de vara klara efter 2 timmar.
Det går givetvis bra att köra på low också, räkna med ungefär 3-4 timmar då.
Servera med vaniljsås eller glass.
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 123 124 125 126 127 … 597 598 Äldre inlägg »