Brämhults släpper nya lemonadsmaker

Brämhults lemonad

Så här till sommaren kan det vara friskt med en lemonad. Brämhults släpper en nygammal favorit – Passionad (lemonad med mango och passionsfrukt) och sedan tog de den gamla favoriten Hallonad och tillsatte ingefära.

Vi har provodrukit och smakat och bjudit vänner och bekanta. Den traditionella Lemonaden är himla frisk och god, men denna gången så tyckte vi att den var i suraste laget. Våra tidigare smakminnen säger oss att den inte var fullt lika sur då. Kan vara vårt minne som sviker oss, eller så har de gjort om receptet eller så var dessa citroner extra sura.

Passionaden blev vinnaren och var den som föll oss på läppen mest. Kan tänka mig att denna blir riktigt god att göra isglass av i sommar.

Bottennappet blev Hallonaden med ingefära. Ingefäran tog överhand totalt och dominerade smakmässigt. Nej, den får helt enkelt stanna kvar i butiken framöver för vår del.

Reklam:

Annas bärtårta med dulce de leche

I våras var det dags för 2-årskalas och hela familjen var mer eller mindre sjuka, så orken var verkligen inte på topp. Frågade några kompisar om tips på enkel tårta och från Anna fick jag det här receptet. Det kan vara så att receptet från början kommer från ICA, men det låter jag vara lite osagt. Gott blev det iaf. En riktigt söt tårta som blir perfekt med en massa bär på toppen, så snåla inte på det.

Annas bärtårta

Annas bärtårta

150 g smör
300 g digestivekex

1 burk karamelliserad mjölk (ca 400 g, även kallad dulce de leche)

1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
3 dl vispgrädde

1 liter bär (ex. jordgubbar, hallon, blåbär, persikor)

 

Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.

Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på den karamelliserade mjölken. Lägg på daimgrädden.

Toppa med bär och resten av daimkrossen.

Reklam:

Rabarbersaft utan konserveringsmedel

Den här våren har jag helt snöat in på rabarbersaft och har testat flera olika varianter. Jag har testat avancerade varianter med olika konserveringsmedel och konstigheter. Men ibland är det helt enkelt så att det enklaste är det godaste. Den här varianten håller max en vecka i kylskåp, men slå upp den på pet-flaskor och frys in så håller de minst hela sommaren :)

rabarbersaft

Rabarbersaft
1 kg rabarber (med skal)
1,5 liter vatten
4,5 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 citron, saften

rabarbersaft

Skär rabarbern (med skal) i 1-2 cm stora bitar och koka med vatten i cirka 15 minuter. Rör inte undertiden, utan bara låt den stå och puttra. Vissa rabarbersorter kan tydligen ge en grumlig saft om man rör i dem. Sila och släng rabarberresterna.

Koka upp spadet igen tillsammans med socker, vaniljpulver och citronsaft, låt svalna.

Häll upp i flaskor och ställ kallt eller frys in.

Reklam:

Vinnarna av kokboken Studentköket

Nu är de tre vinnarna utsedda och vi säger grattis till..

studentköket

Cissi skrev 2017-05-23 klockan 09:58
Om jag vann skulle jag ge boken till min lillebror som flyttat hemifrån för att plugga i Uppsala den här terminen. Han skulle behöva lite inspiration, tips och råd när det gäller matlagningen ;)

Kamilla skrev 2017-05-21 klockan 23:14
Hejsan! Sällan känner jag att kokböcker intresserar mig eftersom matlagningen blir till något “för stort” då, men den här boken låter som klippt och skuren för mig. Som urtypen av en fattig student kämpar jag varje vecka att komma på något att äta som just är billigt, men och också nyttigt och gärna vego… inte superenkelt för den fantasilöse! Därmed hade jag gett denna bok till mig själv och kanske unnat mig lite roligare matlagning i framtiden. Tack o hej! :)

Ulrica Hermansson skrev 2017-05-21 klockan 15:25
Åh vilken härlig och inspirerande bok!! Den skulle passa perfekt här hemma då vi fastnat i ekorrhjulet med alla tråkiga småbarnsklassiker till middag om vardagarna. Skulle i första hand försöka inspirera sambon som är än mer uttråkad inför matlagning än mig.

Vi kommer att kontakta er via mailadressen ni fyllde i inom kort. Inom en vecka vill vi att ni svarar, annars utser vi en ny vinnare!

Reklam:

Frusen Rabarber Cheesecake/glass

Den här sommaren har mest blivit rabarbersaft gjord av våra rabarber, men ett och annat nytt recept har det blivit också. Den här glasstårteliknande cheesecaken har en väldigt god kryddig smak jag uppskattar.

Frusen Rabarber Cheesecake glass

Frusen Rabarber Cheesecake/glass

Rabarberkompott:
200 g skalade rabarber
2 dl vatten
1 dl rörsocker
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kardemumma
25 g smör

Blanda allt utom smöret i en kastrull och låt koka upp och småbubbla i ca 25 min tills det blivit en tjockare massa. Rör ner smöret så att det smälter och låt kompotten svalna.

 
Cheesecake:
3 äggulor
2 dl socker
200 g cream cheese ost

rabarberkompott (enligt recept ovan)

3 dl grädde

3 äggvitor

6 digestivekex

 

Vispa upp äggvitor.

Vispa upp grädde.

Vispa äggulor och socker, rör ner Philadelphia ost till en jämn smet.

Rör ner rabarberkompotten. Rör ner den vispade grädden och vänd till sist ner äggvitevispet.

Smula tre digestive kex i botten på en löstagbar form på 24 cm. Häll i glassmeten och avsluta med att smula tre digestivekex över. Frys i minst 5 timmar.

 

Källa: Med vissa ändringar från: http://blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder/2015/05/13/frusen-rabarber-cheesecake/

Reklam:

1 2 111 112 113 114 115 597 598