Findus Basilika-kyckling

Ibland får man bara inte ihop tiden och igår var en sådan dag. Passade på att testa en av Findus djupfrysta färdigrätter.

millan_090731a

Direkt från frysen ner i kallt stekjärn och 7 minuter senare ska det vara färdigt.

basilika kyckling

Och? Geggigt sörjigt och tråkigt. Nästa gång tar jag hellre en vanlig macka istället för detta!

Reklam:

Vad gör man med en faslig massa cheddarost?

Fick en stor Kvibille Cheddarost för ett tag sedan. Att äta den på mackan känns inte aktuellt, jag är inte sååå förtjust i smaken att jag vill ha den på mina frukostmackor nämligen.

Tips på vad jag kan göra med 1 kg cheddar ost? Receptförslag mottages tacksamt!

Reklam:

Tips vad man kan göra med röda krusbär?

Röda krusbär

Det är skördetider i trädgården och i år får vi mängder med bär. Plockade närmare 5 liter röda krusbär idag som jag slängde in i frysen på direkten då jag inte riktigt vet vad jag ska göra med dem.

Tidigare har jag kokat krusbärsmarmelad med en touch av vanilj, men det vore roligt att prova på något nytt i år, (även om just den marmeladen blir himla god).

Så är det någon av er läsare som sitter på ett bra recept med krusbärs så posta det gärna som en kommentar här nedan!

Reklam:

Salt & smör

Den här delen av året är helt fantastisk. Det går att få tag i färska små söta rödbetor, krispiga goda morötter, sparris, potatis, majs, ja, allt man kan tänka sig. Att bara lätt ångkoka eller steka dem med lite smör och salt är så jäkla gott.

Att koka små rödbetor och äta med smör och salt är en av mina favoriter. Så jag passade dessutom på att testa Valios nya smör, som de gör reklam på tv för (en kvinna som öppnar kylskåpsdörren och där står en en liten fågel och sjunger – en smörsångare).

I december 2008 utfördes en undersökning av ett företag som heter Synovat. Valio vann den här undersökningen och blev bäst i test-smöret före både Svensk smör (arla) och Lindahls smör. Personligen hade jag gärna sett att Skånemejeriers smör hade varit med i den testen också. Men som sagt, Valio vann och prismässigt är de marginellt billigare än Arlas smör (Valio 47 kr/kg, Arla 49 kr/kg)

Och? Jag måste erkänna att jag smakar ingen skillnad på min tidigare favorit Svensk smör och denna. Valio vinner dock pluspoäng på att den finns både i de vanliga papperspaketen och i smörpaket (de här vanliga lådorna liksom). Så det är lätt att sätta fram asken direkt på bordet.

Reklam:

Jordgubbs- och rabarberpaj

Det hela började med att jag hittade ett recept hos Unga Morsan.se. Hon beskrev pajen på att sådant sätt att jag var tvungen att testa:
“En gudomligt god paj som passar perfekt till våren och sommaren! Ja, faktiskt min favorit-bärpaj!
Så i måndags kväll efter att maten var uppäten och vi egentligen båda helst ville sova i soffan så satte vi igång med bakandet.

Men att få ihop det där pajskalet och kavla ut det.. alltså det gick ju bara inte. Tryckte ut halva smeten i formen och försökte få den att hålla sig på kanterna på formen. Andra halvan kavlade vi ut på bakplåtspapper och försökte tippa över den, vilket resulterade i att det såg ut som smuldeg på toppen. Sen stod vi mest och skrattade åt eländet innan vi tryckte ihop det så att det såg okej ut. Efter 50 minuter i ugnen och en timmes svalning efter det så fick vi äntligen smaka på pajen och innehållet var ljuvligt! Men det krävs lite ändringar för att vi skulle kunna tänka oss att göra den igen.

Ur Leilas bok “A piece of cake” lånade vi ett recept på en mördeg. Vi ändrade lite på fyllningen och hällde bland annat i lite vaniljsocker. Och resultatet..

jordgubbs och rabarberpaj

Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten

Fyllning:
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/4 tsk muskotnöt
1/4 tsk kanel
6 dl halverade jordgubbar
4-5 dl tunt skivad rabarber

lite hyvlat smör

1 ägg + 1 msk mjölk
1-3 msk råsocker


Gör så här:

Mördeg: Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

Fyllningen: Blanda socker, vaniljsocker, vetemjöl, muskotnöt och kanel. Tillsätt frukten och blanda tills frukten är täckt utav blandningen.

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela degen i två delar, den ena ska vara lite större än den andra. Kavla ut degen och lägg i en pajform. Lägg i fyllningen och hyvla smöret ovanpå.

paj

Kavla ut resterande deg och lägg över. Pensla med ett ägg utvispat i lite mjölk. Strö över lite råsocker. Gör hål med en vass kniv i “locket”.

Sätt in pajen i ugnen 45 minuter.

Låt pajen stå minst 1 timme innan du försöker skära upp den.

Millans kommentar: Och efter att ha ändrat om fullständigt i grundreceptet och bytt ut pajskalet så blev det här en riktig höjdarpaj! Den kommer vi definitivt att göra nästa sommar också!

Och ja, ni kan få se bilderna från första pajen som inte blev helt lyckad..
paj

paj

Reklam:

1 2 3