Jordgubbs- och rabarberpaj

Det hela började med att jag hittade ett recept hos Unga Morsan.se. Hon beskrev pajen på att sådant sätt att jag var tvungen att testa:
“En gudomligt god paj som passar perfekt till våren och sommaren! Ja, faktiskt min favorit-bärpaj!
Så i måndags kväll efter att maten var uppäten och vi egentligen båda helst ville sova i soffan så satte vi igång med bakandet.

Men att få ihop det där pajskalet och kavla ut det.. alltså det gick ju bara inte. Tryckte ut halva smeten i formen och försökte få den att hålla sig på kanterna på formen. Andra halvan kavlade vi ut på bakplåtspapper och försökte tippa över den, vilket resulterade i att det såg ut som smuldeg på toppen. Sen stod vi mest och skrattade åt eländet innan vi tryckte ihop det så att det såg okej ut. Efter 50 minuter i ugnen och en timmes svalning efter det så fick vi äntligen smaka på pajen och innehållet var ljuvligt! Men det krävs lite ändringar för att vi skulle kunna tänka oss att göra den igen.

Ur Leilas bok “A piece of cake” lånade vi ett recept på en mördeg. Vi ändrade lite på fyllningen och hällde bland annat i lite vaniljsocker. Och resultatet..

jordgubbs och rabarberpaj

Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten

Fyllning:
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/4 tsk muskotnöt
1/4 tsk kanel
6 dl halverade jordgubbar
4-5 dl tunt skivad rabarber

lite hyvlat smör

1 ägg + 1 msk mjölk
1-3 msk råsocker


Gör så här:

Mördeg: Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.

Fyllningen: Blanda socker, vaniljsocker, vetemjöl, muskotnöt och kanel. Tillsätt frukten och blanda tills frukten är täckt utav blandningen.

Sätt ugnen på 180 grader.

Dela degen i två delar, den ena ska vara lite större än den andra. Kavla ut degen och lägg i en pajform. Lägg i fyllningen och hyvla smöret ovanpå.

paj

Kavla ut resterande deg och lägg över. Pensla med ett ägg utvispat i lite mjölk. Strö över lite råsocker. Gör hål med en vass kniv i “locket”.

Sätt in pajen i ugnen 45 minuter.

Låt pajen stå minst 1 timme innan du försöker skära upp den.

Millans kommentar: Och efter att ha ändrat om fullständigt i grundreceptet och bytt ut pajskalet så blev det här en riktig höjdarpaj! Den kommer vi definitivt att göra nästa sommar också!

Och ja, ni kan få se bilderna från första pajen som inte blev helt lyckad..
paj

paj

Kommentarer

åsa - hello sugar skrev 2009-07-14 klockan 19:06

haha, ibland kan bakning vara en riktig utmaning! men pajen ser jättegod ut och rabarber och jordgubbar är ju så smarrigt ihop. :)

Berith skrev 2009-07-14 klockan 19:39

Rapport från testpanelen! Jättegod och dessutom riktigt fin att titta på. Fin smak på fyllningen alltså en perfekt blandning. Tack!

Lämna en kommentar
Reklam: