Tips hur man kokar risgrynsgröt utan att bränna den?

[Uppdaterat 2015 – Svaret finns i länkarna i slutet på det här inlägget!]

Som rubriken lyder, är det möjligen så att någon av er läsare har ett knep eller tips på hur man kokar risgrynsgröt utan att den bränner fast i botten på grytan?

Jag tycker att jag rör runt när mjölken kokar upp och sedan med jämna mellanrum när gröten sedan står och sväller.

Trots detta så nog fasiken har gröten bränt fast i botten på kastrullen och det gäller sedan att ta varsamt så inte den brända kakan i botten lossnar och blandar sig med gröten.

Jag kan laga mycket mat och baka, men koka risgrynsgröt kan jag uppenbarligen inte! :o(

Så alla tips mottages härmed tacksamt!

[Uppdaterat – Här finns resultaten av era tips och våra tester!]
Såhär gör du Risgrynsgröt i ugn
Såhär slökoker du risgrynsgröt /
risgrynsgröt i slow cooker/crock pot

Kommentarer

Sofia Lundmark skrev 2009-12-20 klockan 11:01

Jag hörde att man kan koka den i ugnen....så googla på det kanske:) Ha en bra 4:e advent. /S

Lucy skrev 2009-12-20 klockan 11:25

Jag brukar alltid koka gröten efter min mammas gamla beprövade sätt: 1. Koka upp vatten och salt och låt koka 10 minuter (i en tjockbottnad kastrull). 2. Tillsätt mjölk/gräddmjölk, kanelstång (smör om man vill) och låt det koka upp. 3. Ta av grytan från plattan och linda in den i tidningspapper, handdukar, filt eller dylikt, spelar inte så stor roll vad bara det håller värmen en bra stund. 4. VÄNTA :) en ganska lång stund är det som gäller. Om gröten ska ätas på kvällen brukar jag göra den på morgonen och ska den ätas på morgonen eller vid lunch gör jag den kvällen innan. 5. När man har väntat klart rör man om och värmer upp, brukar aldrig bränna en smula och man slipper stå och passa en timme vid grytan. Lycka till!

Tiggy skrev 2009-12-20 klockan 11:54

Jag fick tipset att göra gröten i ugnen istället så det ska jag testa i år. :) Googla på 'risgrynsgröt ugn' så får du upp recept. /Tiggy

Linda skrev 2009-12-20 klockan 12:11

Jag brukar använda en tjockbottnad kastrull, annars har jag inga andra tips tyvärr. Lite fastnar ju alltid, men det är mer som en hinna med mjölk som lägger sig i bottnen.

Karin skrev 2009-12-20 klockan 12:44

Några en-kronor (eller 50-öringar) mellan platta och kastrull och lägsta värme på spisplattan tycker jag fungerar skapligt om man rör om emellanåt. Jag har även provat att koka risgrynsgröt i ugnen (100 grader) men det vill gärna bli en hinna i botten på kastrullen lika förbaskat.

Berith skrev 2009-12-20 klockan 12:58

Vi gör alltid gröten i ugnen. När man har satt in den i ugnen så sköter den sig själv. Använder en femliters gryta med kopparbotten och det fungerar utmärkt. Lycka till!

Monica skrev 2009-12-20 klockan 13:39

kok opp risengrynene, i vann, bruk de som er langkokte. ha i melken og kok opp, sett kasterollen i stekeovnen med lokk på gryten, la den stå der i 3-4 timer, gi grøten et oppkok like før servering. Slik gjør jeg det for å ikke brenne grøten :)

Maria skrev 2009-12-28 klockan 12:31

Tusen tack för alla tips! Julgröten fick min pappa äran att koka + att vi tog en mer tjockbottnad kastrull. Den lösningen fungerade ypperligt denna gång. Nästa gång när jag ska koka själv igen så blir det samma kastrull som ovan och sedan tror jag det blir sedan en variant av Lucys tips här ovan.

Lena skrev 2021-02-04 klockan 07:23

Hemligheten är att minska temperaturkontrasterna. Koka upp risgrynen med vatten. Sänk värmen på plattan till minimum. Häll i en liten del av mjölken. Höj inte värmen på plattan. Rör om. Efter en stund när gröten tjocknar, häll i en liten del till av mjölken och rör om. Och så vidare, tills grynen är mjuka och den inte tjocknar mer. På så vis slipper man kyla ner med all den kalla mjölken på en gång, höja värmen för att få uppkok och sedan riskera att plattan är för varm för länge.

Millan skrev 2021-02-04 klockan 10:54

Tack för det utförliga svaret Lena!

Lämna en kommentar
*