Risgrynsgröt i ugnen

Risgrynsgröt i ugnen

4-6 portioner
Ingredienser:

2 dl grötris
13 dl mjölk (eller havremjölk)
Knappt 1 tsk salt
1-2 kanelstänger

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

Risgrynsgröt i ugnen

2. Mät upp ris, salt, kanelstänger och mjölk i en ugnsform. Se till att riset är lite utspritt.

3. Täck formen med aluminiumfolie, men se till så att lite ånga kan komma ut. Ställ in formen i ugnen.
4. Rör runt efter 1 timme och låt sedan gröten stå inne 30-90 minuter till beroende på hur fast du vill ha gröten.
5. Servera gröten med valfritt tillbehör!

Marias kommentar:
Jag testade första gången att köra utan aluminiumfolie men då brändes mjölken och det bildades en sådan där äcklig mjölkhinna.

Risgrynsgröt i ugnen

Det gick att lyfta bort och gröten under var finfin. Därefter har jag kört med aluminiumfolie över direkt, men upplever då att gröten behöver stå inne i ugnen betydligt längre än de 90 min som jag körde första gången. Nu behövs det minst 2 timmar i min ugn, men jag tror du helt enkelt får kolla med jämna mellanrum och se hur fast gröten har blivit.

Överbliven gröt går alldeles utmärkt att spara i kylen och sedan värma upp i micron. Jag har då spätt min gröt med lite extra mjölk då jag upplever att den har blivit lite för stabbig när den har kallnat och därmed svällt klart…

Hädanefter är detta enda sättet jag gör risgrynsgröt på, inga fler kastruller med fastbränd gröt i, ingen överkokad mjölk att torka upp. Himla smidigt sätt och gröten blev perfekt varenda gång och du slipper stå där och röra i grötkastrullen!

Risgrynsgröt i ugnen

Kommentarer

Linda Griffin skrev 2015-12-08 klockan 08:14

Tack för ett superbra tips! Skall testas i jul :)

Frida skrev 2015-12-08 klockan 11:35

Hejsan, slowcooker för gröten ännu bättre!

Madeleine skrev 2015-12-08 klockan 21:08

Bästa sättet att laga risgrynsgröt, jag lagar alltid i ugnen. En ugnsform av glas med lock brukar jag använda, funkar superbra!

Millan skrev 2015-12-08 klockan 22:07

Hej Frida! Kommer recept för slow cookern imorgon :)

Lämna en kommentar
*