Slökokt risgrynsgröt

Äntligen juletider och dags för risgrynsgröt. Maria skrev igår om risgrynsgröt i ugn >>. Jag fortsätter med Slökokt risgrynsgröt i crockpot/slow cooker idag.

Slökokt risgrynsgröt

Det kan tyckas lätt att göra risgrynsgröt när man söker på nätet efter det. Själv hittade jag ett recept “på nätet”, vilket blev fullständig katastrof i min gryta. Tre timmar på hög, som hon skrev resulterade i bränd gröt. Så det var bara att börja om och testa sig fram. Vid tredje tillagningen blev det perfekt!

risgryntsgröt

Slökokt risgrynsgröt –
det enkla receptet

till 3-5 portioner

2 dl grötris
1,2 liter mjölk (blev bäst med 3% standardmjölk och inte mellanmjölk som på fotot)
1 msk vaniljsocker
1 kanelstång
gnutta salt

till servering:
saftsås

Blanda alla ingredienserna i slow cookern och tillaga på “low” i ca 2,5 – 3,5 timmar. Rör om ett par gånger under tiden, speciellt mot slutet (tiden beror på vilken slow cooker och vilket ris du använder).

Misslyckas med risgrynsgröten

risgryntsgröt

..nä, inte ens här hemma blir det alltid bra, precis som jag skrev i inledningen. Men ni kan vara säkra på att alla recept vi lägger ut här är framtestade av oss!

[UPPDATERAT 171205]
Det här blogginlägget har blivit flitigt länkat på olika slow cooker/crock pot-forum under 2017. Vissa misslyckas katastrofalt, andra inte. Det har fått mig att testa det här receptet flera gånger om och mailat med bland annat signaturen Anniz. Jag kan konstatera att fetthalten på mjölken verkar spela roll även vilken sorts ris man använder. Får själv olika resultat beroende på om jag använder Urtekrams grötris eller ICAs. Det verkar även som att vilken gryta/storlek man har spelar roll, för “low” är olika på olika grytor.

Så här kommer även steg för steg, med extra förtydligande hur jag gör för att lyckas.

Steg för steg med exakt beskrivning hur du lyckas med risgrynsgröt i din crock pot

hur man lyckas med risgrynsgröt i slowcooker

Till vänster: Grytan smord med smör först, men jag bränner alltid lite på kanten även om jag inte gör det. Alla ingredienserna blandade.
2 dl ICA grötris
1,2 liter 3% mjölk från Skånemejerier
1 msk vaniljsocker
gnutta salt

Startar grytan 3 timmar low.

Till höger:
Efter två timmar öppnar jag för första gången locket och rör runt. Då ser det ut såhär. Lite grötklumpar i botten på grytan, men på toppen har ingenting hänt.

hur man lyckas med risgrynsgröt i slowcooker

Till vänster: Efter 2,5 timmar har det blivit lite bränt av mjölken på kanten och det börjar se ut som gröt. Rör runt.

Till höger: Efter 3 timmar ser det ut som till höger. Rör runt. Valde att stänga av min crock pot och låta den vara på varmhållning i 30 minuter.

Färdig risgrynsgröt i slowcooker

Efter totalt 3,5 timme färdig krämig risgrynsgröt.

Lycka till! Och du, fungerar det fortfarande inte? Skriv gärna en kommentar så får vi se om vi tillsammans kan lista ut var det har gått fel!

Kommentarer

Anniz skrev 2017-11-11 klockan 20:02

Stämmer verkligen tiden? Följt instruktionerna från punkt och pricka men ännu är det ungefär en lös sörja i crocken (som jag så fint kallar min). Har gått lite mer än 2,5 timme nu. När jag pratat med andra får man istället räkna med runt 4-6 timmar om man kör på låg värme :/

Millan skrev 2017-11-13 klockan 08:42

Hej Anniz! I min crock pot så stämmer tiden, har gjort det flera gånger. Dock tror jag det är stor skillnad mellan olika tillverkare av maskinerna. Beklagar att det inte blev bra för dig! Vilken typ av maskin är det du har och hur länge blev bra till slut? Lägger gärna in det som tips i receptet ovan om det är okej med dig?

Mia skrev 2019-12-26 klockan 09:08

Jag förkokade mitt ICA grötris i vatten 10min. Använde standardmjölk, laktosfri. Hällde ner grötriset i crocken där mjölken hade påbörjats värma ca 10 min medan riset kokade i vatten, ställde på high och 3,5h. Kokade för 10 personer. Recept enligt förpackning. Fungerade kanon!

Christer skrev 2023-07-14 klockan 16:32

Nu har jag prövat detta receptet flera gånger och det blir riktigt bra gröt varje gång men so du säger, alla crokpottar är olika så jag har hög värme i ungefär 3 timmar.

Millan skrev 2023-07-20 klockan 18:49

Tack för att du delar med dig Christer! Och vad bra att du lyckas få ett så bra resultat!

Lämna en kommentar
Reklam: