Stekt squash med parmesan

Stekt squash med parmesan

Stekt squash med parmesan

3/4 kg squash
2 hackade vitlöksklyftor
smör

2½ dl matlagningsgrädde
3/4 dl färsk grovhackad timjan eller 1,5 tsk torkad
2 dl riven parmesanost + 1/2 dl till serveringen
salt
svartpeppar

 

Skär squashen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs squash och vitlök i smör i en stekpanna.

Häll på grädden och lägg i timjan. Låt det koka ihop några minuter. Strö över osten och smaksätt med salt och peppar, rör om.

Lägg upp i en skål och strö över ytterligare lite parmesan.

Används som tillbehör till kyckling eller kött.

Reklam:

Soppa med fullkornsmakaroner

soppa med fullkornsmakaroner

Soppa med fullkornsmakaroner
till 3 portioner

1½ liter vatten + 2 hönsbuljongtärningar
2 kycklingfileer

½-1 purjolök
2 morötter
½ tsk blandade örtkryddor (gärna knorrs djupfrysta)

2 dl fullkornsmakaroner
1 dl djupfrysta gröna ärter

½ liten squash

tillbehör:
bröd

 

Koka upp vatten och buljongtärningar.

Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i. Låt koka 10 minuter.

Lägg i strimlad purjolök, grovrivna morötter och örtkryddor. Låt koka 5 minuter.

Lägg i makaroner och gröna ärtor. Låt koka tills makaronerna är färdiga (ca 8-9 minuter). Tärna squashen och lägg i när 5 minuter av koktiden är kvar.

Servera gärna med något bröd, exempelvis Focaccia.

Reklam:

Rårisgratäng med grönsaker

rårisgratäng

Rårisgratäng med grönsaker

1,5 dl råris
1 örtbuljongtärning
2 msk solrosfrön

2 msk smör
1 rödlök
1 vitlöksklyftor
2 morötter
1 liten squash
100 g minimajs

salt
peppar

100 g riven mozzarella
2 msk ströbröd

Tips 1:
Variera lätt genom att blanda i ex. palsternacka.

Tips 2:
Det går bra att blanda ner kasslerbitar i gratängen.

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med smör.

Koka riset i en kastrull enligt anvisningar på förpackningen, men lägg i en buljongtärning så att riset får smak. Låt det rinna av noga.

Hacka rödlöken och vitlöken. Skala och skär moroten i strimlor. Skär squashen i skivor. Dela minimajsen på längden.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i rödlöken och fräs den under omrörning tills den mjuknat.

Tillsätt vitlök, morötter, squash och minimajs och fräs i ytterligare 5 minuter under omrörning.

Blanda riset med solrosfrön i en skål och rör ner i stekpannan.

Rör ner hälften av mozzarellan och krydda med salt & peppar.

Lägg blandningen i den smorda formen och strö över resten av osten samt ströbrödet. Grädda i ugnen 25-30 minuter.

Reklam:

Kycklinggryta med kidneybönor

kycklinggryta

Kycklinggryta med kidneybönor

2 kycklingfiléer

1 gul lök
1 gul paprika
1 liten zucchini/squash
olivolja

2 dl fullkornsris
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad rosmarin
lite chillisalt
svartpeppar

1 burk kidneybönor (400g)

 

Skär kycklingen i småbitar. Grovhacka lök, paprika och zucchini.

Fräs kycklingen i 4-5 minuter.

Lägg av kycklingen och fräs lök, paprika och zucchini i 3 minuter.

Lägg i kyckling, ris, pressad vitlök, krossade tomater och kryddor.

Låt koka på svag värme under lock 15 minuter.

Lägg i avsköljda kidneybönor och låt koka utan lock i 5 minuter.

Reklam:

Zucchinipasta

Det här är så enkelt att göra och en riktig sommarfavorit hos oss! Ett recept som hängt med läänge och kommer hänga med sålänge vi själva odlar squash! Låt mig presentera Zucchinipasta / Squashpasta.

På bilden nedan tillagas rätten i en stekhäll, men det går precis lika bra att laga på spisen i ett stekjärn!

Zucchinipasta / Squashpasta

Zucchinipasta / Squashpasta

till 3 portioner

400 g spaghetti

2 små zucchini/squash (ca 500 g)
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2,5 dl grädde
1 kruka färsk basilika

till servering:
parmesan (riven)
salt
svartpeppar

 

Zucchinipasta

Koka spaghettin enligt anvisningar på paketet.

Skiva zucchinin/squashen tunt och stek lätt i omgångar med pressad vitlök och olivolja.

Lägg sen tillbaka all zucchinin i pannan, häll på grädden och låt koka några minuter så att zucchinin precis mjuknar.

Riv basilikabladen i bitar och lägg ner i såsen. Krydda med salt och rikligt med nymalen svartpeppar. Låt puttra en kort stund.

Blanda pasta och sås. Servera med parmesan, salt & peppar.

laga squashpastan på stekhällen

Den här maträtten är riktigt bra att göra på stekhällen. Du får lätt plats med all squashen på samma gång och behöver inte steka den i omgångar. Jag brukar hälla i lite extra grädde för att verkligen få det såsigt också!

Har du gott om squash?

Är du på jakt efter fler recept med squash och zucchinis föreslår jag att du tittar in vår stora receptsamling; Squash/zucchini-special >> Där hittar du mängder med recept och tips på vad du kan göra!

Reklam:

1 2 588 589 590 591 592 597 598