Kinesisk kycklinggryta med jasminris

Har du någon gång undrat hur man egentligen gör en sån där riktigt god sås som ofta går under namnet “kinesisk sås”? Finns många halvfabrikat i butikerna som må vara goda, men ingredienslistan skrämmer mig. Men det är faktiskt inte så svårt och här finns beviset! En riktigt god gryta där det faktiskt går precis lika bra med kött som kyckling eller vegetariska grytbitar av något slag; Kinesisk kycklinggryta med jasminris.

Kinesisk gryta serverad med spenat

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

till 4-5 portioner

3 vitlöksklyftor
700 g kycklingfilé
olja

1 liten fänkål

1 burk bambuskott och/eller vattenkastanj och/eller böngroddar och/eller svamp
1 burk minimajs
1 röd paprika

sås:
2 msk majsstärkelse
9 dl vatten
4 msk kinesisk soja
2 msk balsamvinäger
1 msk socker
2 kycklingbuljongtärning
2 tsk malen ingefära
1 tsk chiliflakes

till servering:
ris
grönsaker ex. babyspenat

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

Skala och finhacka vitlöken. Skär fänkålen i strimlor. Skär kycklingen i större bitar.

Fräs vitlök och kyckling i olja i en gryta så att kyckligen får snygg yta. Lägg i fänkålen och låt fräsa med en liten stund.

Blanda ner alla ingredienserna till såsen och låt puttra tills kycklingen är färdig.

Blanda i bambuskotten och innehållet från de andra burkarna. Låt det blir varmt.

Skär paprikan i bitar och blanda ner strax innan servering.

Kinesisk kycklinggryta med jasminris

Servera med ris och grönsaker.

Tips: Det går såklart utmärkt att ha i mer grönsaker i grytan. Morotsskivor fungerar exempelvis utmärkt.

kokta bambuskott

Tips: Har du turen att lyckas få tag i kokta vaccumförpackade bambuskott, som de på bilden ovan, grattis! De är verkligen supergoda och tar grytan till en helt annan nivå! Finns att köpa i butiker som specialiserat sig på asiatisk mat.  

Lämna en kommentar




Reklam: