Enkel currygryta
Lunchen jag sett framemot med maken blev istället en vabdag med krupphosta på plutten. Men det är så det är att ha barn, så bara att planera om. Dagens middag fick jag ihop riktigt bra iaf.
Tyvärr så har jag inget riktigt bra recept, men ni får gå på känsla ;) Skär fläskytterfilen i bitar och stek upp med lök och kryddor. Blanda ner grädde, red av och rör i färsk spenat. Ungefär så, jag tror ni förstår.
🍽️ Enkel currygryta
Fläskytterfilé / rödlök / vitlök / paprika / ingefära / curry / grädde / redning / färsk spenat / salt & peppar
till servering: couscous / pickad rödlök
Reklam:
Krämig pasta med kronärtskockshjärtan, zucchini och pinjenötter
Den här maträtten gick raka vägen in på min personliga topplista. Det säger jag iof så ofta att det snart inte betyder något, men jag älskar verkligen mat! Och den här Krämig pasta med kronärtskockshjärtan, zucchini och pinjenötter. Alltså, hur skulle jag inte kunna tycka om det?
Jag har sett varianter av det här recept hos Allt om Mat, Expressen och diverse olika bloggar/instagramkonton. Så jag vet inte riktigt vem jag ska tacka för inspirationen.
Krämig pasta med kronärtskockshjärtan, zucchini och pinjenötter
400 g pasta
1 burk kronärtskockshjärtan (390 g)
1 stor zucchini
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1-2 dl grekisk yoghurt
80 g riven ost, och här gäller det att välja något riktigt smakrikt och gott, typ en manchego.
olivolja, salt, peppar
till servering:
40 g pinjenötter (eller solroskärnor)
Starta ugnen på 250 grader. Låt kronärtskockorna rinna av. Krama ut vätskan och skär dem i fjärdedelar. Hyvla zucchinin i tunna skivor på längden med en potatisskalare. Skala och finhacka vitlöken.
Blanda kronärtskockor, zucchini och vitlök med lite olja i en ugnssäker form. Krydda med salt & peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 min.
Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Låt svalna.
Rör ihop äggulor, yoghurt, ost, salt & peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen men 1 min kortare. Låt pastan rinna av. Blanda pastan med yoghurtröran och rör ner tillsammans med kronärtskockorna. Strö över pinjenötterna och servera.
Reklam:
Stekt lax med citronrisotto och dillolja
När jag såg @sandrasskafferi på Instagram göra den här stekta laxen med citronrisotto bestämde jag mig genast för att det skulle bli vår helgmiddag. Risotto är ju en favorit hos oss och dilloljan till blev pricken över i:et.
Stekt lax med citronrisotto och dillolja
4 portioner
4 bitar lax a´125 g
salt & peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
2 msk olja
1 liter grönsaksbuljong
1 citron
150 g parmesan
dillolja:
40 g dill
2 msk olja
0,5 msk vatten
salt & peppar
Tips: gör gärna dubbel sats med dillolja och frys in. Dilloljan är utmärkt att använda till garnering och dressing.
Skala lök och vitlök, hacka så fint du kan, fräs mjukt på låg värme under omrörning i en traktörpanna eller annan låg kastrull.
Tillsätt riset och fräs tills det börjar se genomskinligt ut.
Koka upp buljongen och häll på i omgångar och rör ofta runt. Det måste gå långsamt, så inte snabbare än 15 minuter.
Under tiden riv citronskalet fint och riv parmesanen fint.
Skölj och mixa dillen med 2 msk olja och lite vatten, salt och peppar.
När risotton nästan är klar, så stek laxen gyllene i en stekpanna med lite olja tills fin färg, 2-3 minuter/sida beroende på hur tjock laxbiten är. Salta & peppra.
Vänd ner citron i risotton ihop med hälften av parmesanen.
Servera med den nystekta laxen, dilloljan och resterande parmesan.
Reklam:
Caputos mjöl, San Marzano Tomater och lite eld
Innehåller reklam för grillkung.se
Alltså, nu vill jag faktiskt skryta. För jag gör fantastiska pizzor 🧡
Surdegsbotten, kryddig tomatröra (lätt krossade San Marzano Tomater, örtkryddor, salt & peppar.
Sen är pizzorna toppade med lite olika utifrån vad alla gillar. Men min favorit är utan tvekan den som toppas med enbart tomat och mozzarella. För gudars, vad gott en enkel pizza kan vara när råvarorna är som bäst!
Pizzorna tillagas i en vedeldad pizzaugn – Forno Allegro by Edil Planet Nonno Peppe
https://www.grillkung.se/produkt/forno-allegro-by-edil-planet-nonno-pepe
Pizzabehållare för ingredienser – Omberg Topping Station
https://www.grillkung.se/produkt/btc-bridge-to-china-omberg-bin-rack
🍷 I glasen: Önskar du vintips till pizza >>
🍕 Recept och tillagning av surdegspizza >>
Görs med Caputo, Vetemjöl Typ “00”.
https://www.grillkung.se/produkt/caputo-molino-pasini-vetemjal-typ-0
Med en vedugnbakad pizza vinner man alltid ;)
Reklam:
Vad gör man med krossad ananas i burk?
Jag ställde frågan “Vad gör man med krossad ananas i burk?” på Instagram, efter att jag hittat en burk i skåpet hemma som höll på att gå ut i datum. Jag har förmodligen köpt den till något speciellt, men kunde för allt i världen inte komma på vad. Så jag frågade som sagt på Instagram och fick så många bra tips, men samtidigt så många som ville veta svaren. Så, här kommer en härlig sammanställning :)
Krossad ananas och glass
Många var de som svarade servera med glass och chokladsås, men beers.and.bbq tog det ett steg längre och skrev:
“Öppna den och ställ den på grillen”
och servera den sen varm med glass.
Varma mackor med krossad ananas
Frida skrev “Ha det på varma mackor i ugn med ost och skinka! Det var comfortfood när jag var liten!”
Malin tipsade om att “Blanda keso och ananas! Supergott tillbehör till varma mackor!”
Kakor och pajer med krossad ananas
latteugglan hade många tips, bland annat det här: Ananasrutor med kokosglasyr Dessutom tipsade hon om att morotskaka från Laila har krossad ananas i sig samt Smarrig morotskaka med ananas.
“Jag hoppar över ingefära för jag tycker inte om det. Ibland byter jag ut en del av sockret till farin. Åh den är så god. Den jag alltid gör. Frys in ananas i portioner så är det enkelt att ta fram och använda senare.”
Kerstin föreslog en Ananaskladdkaka.
Camilla K tyckte jag skulle ge ananaspajen en ny chans och skickade över det perfekta receptet.
Ananaspaj
Pajdeg:
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1-2 burkar ca 400-500 g avrunnen krossad ananas (burkarna finns i olika storlekar!)
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en deg, gärna i matberedaren. Får du inte ihop degen så tillsätt 1 tsk vatten i taget.
Tumma ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Blanda i den avrunna, krossade ananasen.
Häll fyllningen i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.
Servera med t.ex vispgrädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Och vad gjorde jag nu då med den krossade ananasen?
Det slutade med att jag fick köpa hem fler burkar, haha. Men det första jag gjorde var Ananaspajen ovan. Så fotona är alltså från när jag gjorde den. Och ja, den är helt okej, men det är förmycket 80-tal för mig. Det här med frukt i burk och sockerlag. Nä, sorry, men det går inte hem hos mig.
Men nu har jag ju massa annat kvar att testa!
Har du något mer tips kvar så skriv en kommentar nedan!
Reklam:
« Nyare inlägg 1 2 … 15 16 17 18 19 … 597 598 Äldre inlägg »