Frukostfrallor på surdeg

Frukostfrallor var något av det första jag började göra med surdeg. Jag utgick från det här receptet, men efterhand så har det förändrats. Inte jättestora ändringar, men tillräckligt mycket för att mina följare på Instagram inte längre kände igen det och önskade såväl recept som förklaringar på hur jag gör för att fröna ska fastna. Så, här kommer nu ett riktigt väl beprövat och gott recept!

Frukostfrallor på surdeg

Frukostfrallor på surdeg
till 8-10 frallor

PÅ EFTERMIDDAGEN/KVÄLLEN dagen innan (ca 3-4 timmar):
150 g bubblig surdeg
500 g ljummet vatten
700 g mjöl (förslagsvis 600 g vetemjöl special + något eller några av följande: dinkelmjöl fullkorn, ölandsvete, grahamsmjöl, rågsikt)
1 – 1,5 msk brödkrydda

1 msk, ca 15 g salt

Blanda alla ingredienser utom saltet. Låt stå en timme. 

Vänd ner saltet i degen. Låt jäsa 3-5 timmar (gärna i en plastlåda med lock så att du kan se degen) och gör 3 vikingar (helst under första timmarna) under tiden. Degen ska bli nästan dubbelt så stor på den här tiden och tiden beror helt på hur pigg din surdeg var och hur varmt du har i köket.

UNDER NATTEN:
Låt jäsa i kyl över natten.

PÅ MORGONEN:
Sätt ugnen på 250 grader.

Vält ur på lätt mjölat bakbord och dela i bitar.

Fantastiskt vackra frukostfrallor frukostbullar på surdeg


ALTERNATIV 1: Du kan nu välja att grädda bitarna direkt i ugnen.

ALTERNATIV 2: Doppa ovandelen av frallan i frön och sedan direkt in i ugnen. Spraya gärna vatten ett par gånger med en blomspruta precis när du satt in bullarna i ugnen.

ALTERNATIV 3: Ta varje degbit, dra in en hörna åt gången mot mitten och jobba dig runt så att det blir en bulle med spänd yta. Doppa ytan på bullen i frön. Eftersom du nu har tryckt ihop alla fina luftbubblor i bullen behöver de jäsa upp igen. Låt dem stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan du gräddar dem. Spraya gärna vatten ett par gånger med en blomspruta precis när du satt in bullarna i ugnen.

Lägg in frallorna bullarna på stål i ugnen

Jag bakar mina bullar på bakstål näst längst ner i ugnen. Det är viktigt att stålet är varmt när jag lägger på bullarna. Undersidan blir perfekt krispig och ovansidan gyllene. Det tar ungefär 25 minuter.

Forma vackra surdegsbullar frallor med frön

Bullarna här är formade på morgonen och rullade i frön. Sen jästa ytterligare 1 timme och därefter in i ugnen.

Frön i bullarna

Om du vill ha exempelvis solrosfrön i bullarna. Lägg fröna i blöt ca 1 timme, häll av vattnet och vänd ner fröna tillsammans med saltet.

Ännu mer frön

Här kommer ännu ett tips. När du gjort din sista vikning av degen, lägg frön i botten på din plastlåda och degen ovanpå. På morgonen tippar du bara ut hela degen och skär i bitar.

Frallor med frön och aprikoser
frukost fralllor pumpfrön aprikoser

Du kan såklart variera det här receptet nästan hur mycket som helst. Linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, sesamfrön, russin, tranbär och aprikoser.

På Instagram kan ni se lite småfilmer på hur det ser ut när jag gör frallorna. Har ni några fler frågor så bara hojta till :)

Kommentarer

Britt-Mari Rova skrev 2023-08-04 klockan 12:03

Hej, jag bakar just dina surdegsfrallor och är i lite otakt med tiden. Kl 15 har de blivit vikta vid tre tillfällen och jäst i plastlåda 5 Tim. Måste de sedan vila i kyl över natten eller kan jag grädda dem efter bara några timmar i kylen? Vänligen Britt-Mari Rova

Millan skrev 2023-08-05 klockan 07:13

Hej Britt-Mari! Det går bra att grädde dem direkt, men jag tycker personligen att de blir godare av att vila över natten i kylen. Det gäller de flesta surdegsbröd. Om smaken ska hinna sätta sätta sig och konsistensen bli som bäst behövs lite lugn och ro för degen. Men det går bra att grädda direkt om man behöver det.

Jeanette skrev 2023-09-08 klockan 07:12

Hej, min första gång med surdeg. Och försöker hitta ett lätt recept men gott. Kan man frysa in dessa frallor när dom svalnat o om det går hur gör man på bästa sätt för att få dom som ”nygräddade” efter frysen? 🙈

Millan skrev 2023-09-11 klockan 06:46

Hej Jeanette! Vad kul att du kommit igång med surdegen!

Här har du ett inlägg med blandade tips om surdeg: https://saltpeppar.se/isolering-och-surdegsbakande/

Och här har du massor av tips gällande frysning av bullarna: https://saltpeppar.se/hur-tar-jag-bast-hand-om-mitt-nybakade-brod/

Hoppas det är till nytta för dig!

Lämna en kommentar
Reklam: