Kolapaj med röda vinbär

Vi har alltid trädgården full av såväl vita- som röda vinbär och varje år funderar jag på vad jag ska göra av alla mina vinbär? Jag gör vanligtvis gelé, min väldigt enkla kaka som bara är att röra ihop och som jag toppar med massa syrliga röda vinbär som fungerar finfint att frysa in, ibland blir det chutney och nu har jag hittat ytterligare ett recept för att lägga till samlingen vad jag kan göra med mina vinbär, nämligen denna underbart goda paj! Vilken fullträff detta blev, den härliga söta kolan och sedan de syrliga vinbären.

Ingredienser:
Pajdeg
125 gr smör
1 dl strösocker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel

Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 tsk vaniljsocker
75 gr smör
0,5 tsk flingsalt

Till servering
2 dl 34% crème fraiche
3 dl repade röda vinbär
kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.

Pajdeg 
2. Smält smöret, blanda med socker och havregryn.
3. Blanda mjöl och kanel och häll ner i havregrynsmixen.
4. Arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten.
5. Kyl pajformen i 30 minuter.
6. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Kolafyllning 
7. Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull.
8. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.
9. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. 10. Låt svalna nästan helt.
11. Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt.
12. Ställ i kylen minst 1 timme.

Hit kan förberedas.

Strax före servering 
13. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fast.
14. Lägg upp i en skål och pudra med kanel.
15. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon.
16. Servera med crème fraichen.

Källa: Ica.se

Marias kommentar:
Då jag har mycket vinbär så la jag på mer vinbär än vad som stor i receptet. Jag upplever även att det går åt mer av crème fraichen, så där kan du lätt ta det dubbla. Kombinationen av den frasiga havrebotten, den salta kolafyllningen och de syrliga vinbären är klockren. Crème fraichen till är riktigt god och blir en bra smakbrytare.

Lämna en kommentar




*