Röd vinbärsgelé

Just nu jobbar jag hårt med att försöka att ta hand om vad vi kan skörda från trädgården. De röda vinbären var det hög tid att plocka av om inte fåglarna skulle hinna ha brakfest på alltsammans. Har några liter plockade vinbär från förra året liggandes i frysen och vet inte riktigt vad jag ska göra med alltsammans. Har haft lite vinbär i olika grytor, bakat lite kakor men det blir inga mängder direkt.

Gelé äter vi dock till olika rätter så varför inte koka egen?

Röd vinbärsgelé

2 liter röda vinbär, (ca 1 kilo)
3 dl vatten
1 påse Gul melatin/liter avrunnen saft
8 dl strösocker/liter avrunnen saft

1. Skölj bären, de behöver inte plockas från sina klasar. Koka upp vattnet i en gryta och lägg i bären. Koka under lock ca 10 min. Mosa dem några gånger mot grytans kant.

2. Sila bärmassan och låt den självrinna ca 30 min. Pressa inte bären, då blir gelén grumlig.

3. Mät saften och häll tillbaka i den urdiskade grytan. Rör ner Melatinet. Rör i sockret lite i taget och låt koka 1 minut. Skumma väl.

4. Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar. Låt svalna och förslut. Förvara i kylen.

Marias kommentar:
Har tidigare haft lite otur med att min gelé inte klarat geléprovet trots att jag gjort allt som man ska. Att använda sig av Gul melatin var himla smidigt och vad jag kan se hittills så blev det bra konsistens på gelén.

Kommentarer

Berith skrev 2012-08-07 klockan 18:23

Gul melantin är bra. Den har jag använt i flera år och gelén har blivit bra varje gång.

Lämna en kommentar




*