Happy 4th of July – en amerikansk söndag

Inget firande här av den amerikanska nationaldagen, men för den som är extra sugen på något typiskt amerikanskt så bjuder vi på en liten blandad kompott med länkar till tidigare recept här på Salt & Peppar.

Choklad cookies

Cookies är ju aldrig fel och just denna sort innehåller massa härlig choklad i alla dess former. Serveras med fördel lite ljumna med ett stort glas iskall mjölk.

En annan variant är den med havregryn och Baileys. Går givetvis att göra utan Baileys om du vill ha en kaka som går att servera även till barnen.

Annars har vi klassikern Snickerdoodles som är en fantastiskt mjukseg kanelsmakande kaka. Åhh så god! Men de måste vara lite halvsega tycker jag. Det fungerar givetvis med en torrare och hårdare kaka men i min bok är de då inte lika goda.

Vill man satsa på en rejäl brunch så har Millan bloggat om detta tidigare.

Ska vi ända äta brunch så är bagels underbart gott att äta. Vill du baka egna så finns det en variant med surdeg här.

Sen har även Chrisse och Millan testat att baka egna, fast deras variant ska kokas (som de flesta recepten faktiskt säger).

Amerikanska vaniljpannkakor

Jag slår gärna ett slag för vaniljpannkakorna. Så fantastiskt goda och det fungerar alldeles utmärkt att äta dessa till dessert, till eftermiddagskaffet, till lunch eller när tusan du känner för det.

Belgiska eller amerikanska våfflor som amerikanarna allt som oftast kallar dem (fast de ursprungligen kommer från just Beligen… ;-) är oerhört gott, men mättande och ganska mastiga om du äter en stor rund själv.

Här hemma har jakten på ett sånt speciellt våffeljärn pågått ganska länge och då jag inte ville importera ett från USA så blev det en mindre modell från Järnia. Fungerar helt okej och våfflorna blev goda. Det perfekta receptet på själva våffelsmeten har jag inte hittat än, men detta duger finfint så länge.

Hamburgare är något annat som i alla fall jag starkt förknippar med USA. Det finns miljoner och en varianter och detta är ett recept på hemmagjorda burgare med smak av BBQ-sås.

Bacon är vanligt förekommande som topping på amerikanska hamburgare och det ger en hel del smak och en härlig sälta.

Kycklingburgare

En annan variant är kycklingburgare, eller burgare och burgare, här kör vi på hela kycklingfiléer och det blir väldigt mättande, men ack så gott med en nygrillad saftig kycklingfilé som du bygger din burgare kring.

En god coleslaw till burgarna piggar upp. Det finns miljoner och en varianter men här är en av mina tidigare varianter som jag bloggat om här på Salt & Peppar.

En annan rätt som är starkt förknippad med USA för min del är Chicken Alfredo, en härlig pastarätt med en krämig parmesant och vitlökssås toppad med kyckling.

Kyckling Alfredo

Om vi ska återgå till sötsakerna så har vi ju de underbart söta Cup Cake popsen som slog igenom med buller och bång för något år sedan. Det tar lite tid och är lite småpyssliga att göra men ack så söta.

Muffins är inte så jättevanligt till skillnad från cup cakes (något torrare muffins med frosting/glasyr/topping). Så värst många cup cakes har inte blivit dokumenterade här i bloggen, men en hel hög med muffins och mini muffins har det blivit.

Nygräddade minimuffins

Kommentarer

Berith skrev 2010-07-04 klockan 20:08

I dag blev vi bjudna på en jättegod lunch. Amerikanska pannkakor, turkisk yoghurt, lönnsirap och en röra med blandade goda bär, Det passade bra just i dag den 4 juli, men var så gott att det kvittar vilken dag man får det! Tusen tack!

Maria skrev 2010-07-04 klockan 20:44

Berith: Åh, det låter ljuvligt gott!

Millan skrev 2010-07-05 klockan 09:46

Vilket härligt inlägg Maria!!

Lämna en kommentar
Reklam: