Mini muffins

Nygräddade minimuffins

Det är ju inne att göra minivarianter av allt just nu och minimuffins har länge varit något som jag har mixtrat med att få till en bra version av.

Muffinschokladsmet till minimuffins

Receptet jag använde mig av hittar ni här.

Problemet har varit att hitta bra formar. Bara vanliga småbrödsformar som man använder när man gör t.ex. hallongrottor fungerar inte då de dels är för låga och dels är för ostabila för att klara av att hålla kvar muffinssmeten utan att all smet rinner ut.

Jag har länge letat efter en muffinsplåt, fast i minivariant. Det har varit stört omöjligt att hitta här hemma i Sverige. Till slut hittade jag en minimuffinsplåt hos Søstrene Grene. Annars vet jag att det finns en hel uppsjö av muffinsplåtar på t.ex. Ebay eller Amazon för den som känner att handla från USA.

Klicka ut smeten till minimuffinsen

Det pilligaste när man gör minimuffins är verkligen att träffa pappersformarna med smeten. Den har en tendens att hamna utanför! ;-)

Nygräddade minimuffins

Minimuffinsen behöver grädda ungefär 8-12 minuter i 190 grader varm ugn. Du får helt enkelt passa dem och känna efter med en sticka. Börja med den lägre tiden och känn efter. Torra muffins är inte gott!

Minimorotsmuffinssmet

Mini morotsmuffins

Ingredienser:
5 dl vetemjöl special
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
1 ägg, lättvispat
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl smält smör eller margarin
250 gr (ca 4) rårivna morötter

Gör så här:
1. Riv morötterna på rivjärnets grova sida.
2. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, salt, vaniljsocker och kanel i en skål.
3. I en annan skål rörs ägg, mjölk, matfett tills det blandats väl.
4. Klicka ned mjölblandningen i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet.
5. Vänd ner morötterna.
6. Grädda mitt i ugnen på 190°C i 20-25 minuter om det är stora muffins och 8-12 minuter om det är minivarianten. Känn med en provsticka, de ska vara torra.

Minimuffins med cream cheesefrosting

Just nu är det ju väldigt inne att använda forsting/glasyr på sina muffins/cupcakes. Jag testade lite och kom fram till att samma glasyr som jag har på mina brownies fungerade finfint på chokladmuffinsen. Lika så en hederlig cream cheese frosting som man har på t.ex. morotskaka fungerar också.

Chokladglasyr
30 gr smör
50 gr farinsocker
4-6 msk vispgrädde [jag har använt allt ifrån lättmjölk till grädde av valfri fetthalt och det har fungerat finfint oavsett]
50 gr kakao
3 dl florsocker

Gör så här:
1. Blanda samman smör, farinsocker, grädde och kakao i en kastrull och smält samman på svag värme. Ett tips är att sikta i kakao så att det inte blir några klumpar. Ta bort kastrullen från plattan när allt smält.
2. Sikta ner florsockret och vänd runt med chokladkrämen till en fluffig smet.
3. Bred chokladglasyren över de avsvlnade muffinsen. Ställ en stund i kylen så att glasyren stelnar.

Cream cheesefrosting
125 gr Philadelphiaost
50 gr rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker

Gör så här:
1. Mixa med hjälp av en mixerstav Philadelphiaosten och det rumsvarma smöret.
2. Vänd ner florsockret [det yr så mycket om du kör med mixerstaven direkt!].
3. Mixa till en slät massa med mixerstaven.
4. Bred frostingen över dina minimuffins och förvara dem svalt.

Kommentarer

Solan skrev 2008-03-21 klockan 15:55

Vad smarrigt med morotsmuffins. De andra är inte dumma heller. Ha det gott i helgen//Solan

maria skrev 2008-03-21 klockan 15:48

Åh så gott !

Anna-Carin skrev 2008-03-21 klockan 21:22

Jösses vad sugen jag blev på muffins helt plötsligt! Vad har du använt för pappersformar, är det några specialformar det med?

Maria skrev 2008-03-21 klockan 22:07

Anna-Carin: Formarna har jag köpt på Michael's som är en amerikansk version av Panduro, mao får du inte tag i exakt dessa formar i Sverige Men om du har en muffinsplåt så fungerar vanliga småbrödsformar, då själva plåten stabiliserar formarna så att smeten inte rinner ut.

Daniel skrev 2008-03-22 klockan 03:02

Fina muffins ser riktigt proffsigt ut. Såna här grejer gör jag inte så ofta fast jag bakar hela dagarna må så gott och glad påsk tmvh Daniel

linda skrev 2008-03-22 klockan 18:30

Hej, om du orkar så vorre det jättekul om du fotade en muffin brevid tex, en enkrona, så man ser lite bättre hur liten det faktist är. För nu har man inget att jämföra med, och på bilderna (förutom dem på plåten) så kunde det lika gärna vara "normal-stora". Litet tips bara. ;)

Maria skrev 2008-03-22 klockan 23:36

Daniel: Tusen tack! :o) Önskar dig en glad påsk också.

Caroline skrev 2008-04-19 klockan 00:56

Åh jisses vad goda dom ser ut... jag älskar chokladmuffins =) Och toppingen... njae nu sitter jag här igen - mitt i natten nästan och börjar bli sylten igen =( haha. Och du? Var kan man hitta en bra prisvärd sån där Kitchen Aid du har på bild här? Min sambo säger att Kitchen Aid är själva märket - jag trodde det var vad maskinen hette/var om du förstår hur jag menar =)

Maria skrev 2008-04-19 klockan 08:51

Caroline: Kitchen Aid är själva märket på assistenten. Det finns en rad olika. Min är köpt hos Bagaren och Kocken vilka levererade blixtsnabbt med bussgods. Men märket finns på lite olika ställen, de brukar finnas på Åhléns, Duka, Cervera etc.

Johanna skrev 2008-11-03 klockan 20:54

dum fråga kanske men använde du inte enångsspritspåse för att fylla formarna? det brukar underlätta enormt ser jättefina ut

Maria skrev 2008-11-05 klockan 11:03

Johanna: jag gjorde ju inte det den här gången då mina spritspåsar var slut! Men visst är det ett himla smidigt sätt att fylla formarna. Tack för att du delade med dig tipset till övriga läsare! :o)

Malin skrev 2013-03-07 klockan 12:47

Låter riktigt gott! Tänkte försöka mig på dina morotsmuffins till helgen, men jag har bara vanliga små muffinsformar. Tror du det går, eller kommer det bara rinna ut? Vill ju inte att det ska bli kaos i köket när man har lite bråttom.. :P

Maria skrev 2013-03-08 klockan 07:13

Malin: Det kan bli lite kladdigt, men prova med dubbla pappersformar så blir det lite stadigare iaf. Har du Lagerhaus i närheten så såg jag att de hade billiga minimuffinsplåtar annars. Lycka till och hoppas det inte blir allt för kladdigt!

Lämna en kommentar




Reklam: