Filodegspaj med zucchini och ris

Även dagens recept är hämtat ur boken Grön mat, som ni kan läsa mer om här (klick). Filodegspajen är utsökt god och saftig. Det råa riset suger åt sig all vätska från squashen och det blir verkligen perfekt. Svärfar, som av naturen är negativt inställd till vegetarisk mat, åt med god aptit och tog till och med en bit extra. Det är bra betyg :) Själv tänkte jag faktiskt göra om den minst en gång till nu när jag har gott om squash.

filodegspaj

filodegspaj

Filodegspaj med zucchini och ris
till 3-4 personer

500 g zucchini/squash, grovt riven
75 g långkornigt vitt ris (inte kokt)
1/2 medelstor rödlök, finhackad
75 g hård getost eller lagrad cheddar, riven
2 stora ägg, lätt vispade
2 msk olivolja
en näve dill, hackad
en rejäl näve bladpersilja, hackad

250 g färdiga filodegsark
75 g osaltat smör, smält
halvssalt och nymalen svartpeppar

tillbehör på foto:
grönsallad
tomatsallad (tomater, citronsaft, olivolja, blandade färska hackade kryddor, salt & peppar)

Sätt ugnen på 190 grader.

Blanda zucchini, ris, lök, ost, ägg, olivolja och hackade örter i en stor skål. Salta och peppra generöst.

Pensla ett filodegsark med lite smält smör och klä en ganska liten ugnsform (ca 1,5 l) med den smörade sidan nedåt. Låt filodegen hänga över kanten. Lägg på ännu ett smörat ark och fortsätt tills endast ett ark återstår.

Häll över fyllningen i den degklädda formen. Vik över degändarna så att fyllningen innesluts, dutta på lite mer smält smör så att degen hålls samman. Ta det sista degarket och skrynkla det lite i händerna så att det får en trevlig struktur. Lägg det ovanpå pajen och tryck ner det utmed kanterna.

filodegspaj

Pensla lite mer smör på ytan och grädda pajen 45 minuter, eller tills den är gyllengul. Servera varm eller ljummen.

Källa: Grön mat av Hugh Fearnley-Whittingstall

Lämna en kommentar




*