Durumpizza med vetesurdeg

Jag trodde vi hade det ultimata receptet på pizzadeg. Vet inte hur många år vi lagat Leilas pizzadeg och varit nöjda. Men nu till midsommar så skulle vi hinna iväg och dansa runt stången och jag kunde inte få ihop jästiderna på något bra sätt. Fick tips från Ulrika om den här surdegen istället och wow säger jag bara! Bättre grillad pizza har vi aldrig haft. Degen blir perfekt på både pizzasten och i pizzaugn!

En liten tidsvarning innan du börjar, det tar flera dagar att bygga en vetesurdegsgrund om du inte har någon. Det finns ibland färdig att köpa i kyldisken. Men om du tar dig tiden att göra din egen surdegsgrund kan du hålla den vid liv sen och baka fantastiska bröd också ;) Väl värt det säger jag!

OBS! Topping finns inte med i receptet nedan, så det behöver du komplettera med :)

durumpizza med vetesurdeg

Durumpizza med vetesurdeg
till 3 ugnsplåtspizzor (se storlek och jämför med ugnsplåtarna på fotona) eller 4-5 pizzor i lagom storlek för pizzaugn

Tillägg – Om du vill baka enbart på surdeg: Det går även att baka pizzorna helt på surdegsgrund. Uteslut då den färska jästen och öka på surdegsgrunden till 150 g.
Har du tid, ändra lite i receptet nedan och blanda först mjöl med vatten och låt stå ca 1 timme för sk. autolys. Blanda sedan i de andra sakerna och låt jäsa 4-6 timmar. Som vanligt när det gäller surdeg gäller det att baka på en aktiv surdeg, var vaksam om degen inte jäser upp som den ska och skippa kylen så kan du eventuellt rädda den ändå ;)

100 g vetesurdegsgrund (recept längst ner i inlägget)
10 g färsk jäst
20 g olivolja
260 g kallt vatten

400 g vetemjöl special
100 g durumvetemjöl
5 g salt

Blanda surdegsgrund, olja och vatten. Lös upp jästen i blandningen och tillsätt sedan resten av ingredienserna.

Blanda i en bunke några minuter och ta sedan upp degen och knåda för hand några minuter.

Lägg tillbaka i bunken och täck med plast och ställ i kylskåp 4-6 timmar på jäsning.

Sen är degen redo att användas till pizza.

Källa: Receptet kommer ursprungligen från Martin Johansson/Pain de Martin

durumpizza med vetesurdeg

Toppa pizzan med tomatsås, svamp och oregano.

durumpizza med vetesurdeg

..och givetvis massor av ost! Mozarella i mängd! Och lufttorkad skinka på toppen.

durumpizza med vetesurdeg

Ut på grillen med allt! Låt pizzan ligga på bakplåtspappret en liten stund, så kan du lätt dra bort pappret sen.

durumpizza med vetesurdeg

Krämigt god pizza på perfekt krispig botten. Toppa med ruccola, färska halverade tomater och parmesan!

Vetesurdegsgrund –
den snabba variaten

Finns även att köpa färdig om man har inte har tid att göra själv.

Dag 1 morgon: Blanda 120 g vetemjöl och 120 g vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på lock. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 1 kväll: Mata surdegen med 60 g mjöl och 60 g vatten. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2 morgon: Mata med 60 g mjöl och 60 g vatten. Rör om. Täck med plastfolie eller lock. Om den har börjat bubbla kan du sätta in den i kylen, annars låt den stå kvar framme. Du kan även mata den med lite rårivet äpple eller liten klick honung för att få igång den.

Dag 3 morgon: Mata med 60 g mjöl och 60 g vatten. Rör om. Täck med plastfolie eller lock och ställ i kylen.

Dag 4: Surdegen är redo att användas.

Det här med surdegsgrunder är en hel vetenskap i sig, så om du misslyckas, ge inte upp. Ju längre du haft en grund, ju starkare är den och lättare att ta hand om. Efter ett tag lär du dig hur den ska se ut när den är på topp och när den passerat så att jäskraften sjunker.

Kommentarer

Berith skrev 2018-07-10 klockan 08:24

Åhh vad det var gott!

Millan skrev 2018-07-10 klockan 14:23

Visst var det! Klart bästa degen någonsin!

Lämna en kommentar




*