Hemmagjord ugnspizza

Ett av sommarens favoritrecept här hemma är helt klart pizza. Vi har haft en hel del besökare på middag och varje gång har det blivit lika uppskattat. Receptet räcker till 3 stora pizzor och varje gång har 4 vuxna personer blivit proppmätta och ca 1/2 pizza över beroende på vem som varit här. Riktigt gott att sitta ute och äta när solen går ner och livet leker!

Receptet till degen kommer från Leila Lindholms bok – one more slice. (En bok vi verkligen kan rekomendera.)

pizza

Hemmagjord pizza
till 3 ugnsplåtar

Deg:
25 g jäst
4,5 dl ljummet vatten
3 tsk strösocker
1,5 tsk flingsalt
3 msk olivolja
1,5 dl durumvete
9 dl vetemjöl special + ca 3 dl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja.

Tillsätt durumvete och lite vetemjöl i taget och knåda degen i maskin ca 10 min tills den är elastisk.

Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek (ca 45 minuter).

Sätt ugnen på 250 grader.

Dela degen i 3 bitar och knåda försiktigt in lite mer mjöl så att du kan arbeta med degen. Tryck sedan ut degen tunt på bakplåtspapper. Kavla inte ut den, för då trycker du bara sönder den fluffiga kanten.

fördela fyllningen

Fyllning:
tomatsås (gör egen eller köp färdig, fler tips här >> )
1-2 burkar skivad svamp (eller färsk)
100 – 200 g skinka
2 tomater i skivor
3 kulor mozzarella
oregano på toppen

Lägg ut ett tunt lager tomatsås på pizzorna. Fördela svamp, skivad skinka, skivade tomater och mozzarella. Krydda med oregano på toppen.

Sätt in pizzorna 15 minuter vars i ugnen. (Den här degen fungerar dock utmärkt att sätta i pizzaugnen med riktig eld också.)

pizza

Efter besöket i ugnen:
ruccola
rikligt med riven parmesan (välj nu någon riktigt god sort!)
små halverade tomater

När pizzorna kommer ut, använd en sax (såvida du inte gillar att skära ner i plåten) och klipp varje pizza i 6 bitar. Lägg upp på tallrik och lägg på en näve ruccola och parmesan.

Förslag på tillbehör:
1 burk avrunna och sköljda kikärtor blandas med 1 msk olivolja och hackad färsk basilika och några blad hackad rucola. Låt stå 5 minuter innan servering.

Pizza

Kommentarer

Karin skrev 2010-07-28 klockan 08:29

Hemmagjord pizza är såååå gott! De här ser riktigt mumisga ut! Karin

monica skrev 2010-07-28 klockan 09:49

Åh vad gott det ser ut! Får nog bli pizza ikväll =)

Maria skrev 2010-08-02 klockan 09:50

Hmm, min blev inte alls lika god som din! :o( Vette tusan vad jag gjorde för fel. Ska göra ett nytt försök vid ett annat tillfälle.

Millan skrev 2010-08-02 klockan 19:54

Maria: Vad märkligt.. följde du receptet i boken eller mitt? För jag har i lite mer jäst än originalet. Eller så är det helt enkelt så att du måste komma hit och äta pizza :))

Lämna en kommentar




*