Chilli con carne med riktigt passande vin
Alltså, vilken festmiddag det blev förra söndagen hemma hos oss. Det var nog inte den godaste Chili con carnen vi gjort, men kombinationen med vinet och tillbehören blev verkligen en fullträff!
Chilli con carne
till 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
500 g nötfärs
1,5 dl rött vin
1 burk krossade tomater, 400g
2 msk tomatpuré
1 msk chilliflakes
0,5 tsk spiskummin
1 kanelstång
1 tsk Worcestershiresås
1 köttbuljontärning
1 burk kidneybönor (400g) avrunna och sköljda
salt och peppar
till servering:
bröd (gärna vitlöksbröd)
grönsaker: finhackad röd/grön paprika, gurka, majskorn, rödlök, sallad/vitkål/spetskål, morotsstavar
riven ost
creme fraiche/yoghurt
Hetta upp olivolja i en gryta och stek hackad gul lök och hackad vitlök.
Lägg i och bryn köttfärsen.
Häll i vinet och låt puttra en liten stund innan du tillsätter krossade tomater, tomatpuré, kryddor, Worcestershiresås och buljontärning.
Sänk värmen och puttra under lock i minst en timme, gärna halva dagen ;)
Tänk på att ta bort kanelstången innan den börjar koka sönder.
Strax innan servering, häll i bönorna och ta bort från värmen.
Chile con Carne, Cabernet Sauvignon Syrah
Nr 72740 hos Systembolaet
Från: Chile
Pris: 99 kr, 1500 ml
Källa: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chile-con-carne-7274008
Smak: Chile con Carne är ett är smakrikt och fruktigt rött vin med lagom syra och en lång eftersmak. Det innehåller druvorna Cabernet sauvignon (85 %) samt Syrah (15%). Cabernet sauvignon ger vinet toner av körsbär och svarta vinbär och Syrah ger smak av björnbär, hallon och violtoner med inslag av vanilj och choklad.
Några riktigt goda chili con carne-grytor hittar ni här
Chili con carne med Öländska bönor >>
Slökokt Chili con carne med gröna linser >>
Reklam:
Lämna en kommentar