Bakad potatis – grundrecept
Vi åt bakad potatis i helgen. Trots sin enkelhet så är det en av mina favoriträtter. Det är enkelt att variera och blir oftast väldigt gott hur man än gör. Berättade för en kompis att vi skulle ha bakad potatis med fyllning till helgmiddag och hon tittade frågande på mig:
– som middag?
Det visade sig att enda gången som hon åt bakad potatis var ibland till lunch. Och då enbart med en klick smör och salt. Så att ha det som lyxig helgmiddag, det hade hon inte en tanke på.
Grundrecept – bakad potatis
bakpotatisar
olja
salt
Skölj bakpotatisen och stick några hål i den med en provsticka. Pensla med lite olja och salta. Baka mitt i ugnen på galler i 225 grader, 60 minuter. Skär ett kryss i varje potatis med en liten vass kniv. Tryck ihop potatisen så att den öppnar sig.
Serveringsförslag:
Färska grönsaker (gurka, tomat, sallad, paprika, finhackad rödlök, finskuren purjolök, gräslök)
gräddfil
rom
Skinkröra:
1 röd paprika
100 g rökt skinka
2 dl creme fraiche
italiensk salladskrydda
salt
svartpeppar
Skölj, kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Strimla skinkan.
Blanda det skurna med fraichen.
Smaka av med salladskrydda, salt och peppar.
Tonfiskröra:
2 tomater
10 cm purjolök
2 dl creme fraiche
1 burk tonfisk i vatten (ca 200 g)
salt
peppar
Skölj och hacka tomaterna smått. Strimla purjolöken tunt. Blanda med fraiche.
Smula ner den avrunna tonfisken i röran.
Smaka av med salt och peppar.
Färgglad Tonfiskröra:
1 liten burk majs (ca 150 g)
150 g gröna ärtor
1 burk tonfisk (ca 200 g)
2 dl creme fraiche
färska örter efter smak (ex. timjan eller basilika)
Häll av vattnet från tonfisken. Blanda med fraiche, majs, gröna ärter (lättkokta) och örtkryddor. Smaka av med salt och peppar.
Ännu fler läckra fyllningar
Bakad potatis med fyllning med smak av kyckling och bacon
Kommentarer
Natasha skrev 2010-05-18 klockan 12:31
Tycker om att ha creme fraiche och rårivna morötter till.
Lantisen skrev 2010-05-18 klockan 19:41
Riktigt gott verkar detta; bakad potatis är en försummad klassiker som dessutom är god! Skagenröra är ju aldrig fel till men påminner kanske ganska mycket om din favorit där?
Kul att ni lägger upp så mycket numera:) älskar uttrycket: "En matblogg om dagen är bra för magen". ;) Hade
Fröken Dill skrev 2010-05-18 klockan 21:39
Räkröra med hackade räkor, shalottenlök, hemslagen majo, gräddfil, chilisås, tabasco, peppar salt och dill
eller
Kycklingröra med grillkyckling, mango chutney, curry, majo, gräddfil, salt och peppar
Tycker fröken Dill
Tjejen i entjejenhundenhusvagn.se skrev 2010-05-19 klockan 08:09
Jag håller med dig, bakpotatis kan bli superlyxigt om man serverar med rätt tillbehör/röror. Min favorit är fetasås med grillad paprika (men den är lika god utan den grillade paprikan) och hittas här: http://dinefood.blogspot.com/2009/12/nyarsfest-medelhavscreme-med-variation.html
Hej från tjejen i entjejenhundenhusvagn.se
Millan skrev 2010-05-19 klockan 09:16
Tack för alla bra tips!
Maggan skrev 2010-05-19 klockan 16:12
Jag skär bacon i småbitar,,knaperstek det..låt svalna...Finhacka gul lök..blanda detta med cream fraische..Vanlig eller lätt..Vilket ni vill..Sen lite sallad till det...Det är jättegott..
Gjorde denna röra ofta när jag arbetade i ett kök och servering,,detta var en favorit..
Maria skrev 2010-05-23 klockan 14:20
Gillar Fröken Dills variant med kyckling och mango chutney, men även Maggans variant med bacon lät spännande. Den måste jag nog mixa lite med när vi är hemma på svensk mark igen.
Reklam:
Lämna en kommentar