Avslutning av Toppits-utmaningen

Idag är det sista dagen med Toppits-utmaningen och Chrisse och jag har haft hur kul som helst med att få ihop veckans mat, utan att tillsätta andra saker. Ingen mat har gått till spillo. Lunchlådorna har varit fulla och middagarna goda. Vi lyckades dessutom få ihop några nya favoritrecept, som nog aldrig hade kommit till om vi inte hade haft utmaningen att jobba med just de produkterna.

Så tack till Toppits för att vi fick vara med. Tack till alla er som kommenterat här i bloggen, på Salt&Peppars facebooksida och på Toppits – Save Food.

Här kommer nu en sammanfattning av vad vi har lagat och redovisningen av vilka dagar vi använde vilka ingredienser.

· Om utmaningen
· Nu har matkassen kommit..
· Dag 1 – Köttfärsröra med persiljeris
· Dag 2 – Lax med potatissallad
· Dag 3 – Fyllda paprikor
· Dag 4 – Kycklingpaj med chorizo
· Dag 5 – Fiskgratäng med krabbkött
· Dag 6 – Köttgryta med aprikoser
· Dag 6 – Bonusrecept – Löksoppa
· Dag 7 – Panerad fisk med risnudlar och sweet chilisås

Till vilka maträtter användes sakerna? Siffran i parentesen efter syftar på följande:
1 = Köttfärsröra med persiljeris
2 = Lax med potatissallad
3 = Fyllda paprikor
4 = Kycklingpaj med chorizo
5 = Fiskgratäng med krabbkött
6 = Köttgryta med aprikoser
7 = Löksoppa
8 = Panerad fisk med risnudlar och sweet chilisås

Grönt
1 kg morötter (1, 3, 8)
1 kg gul lök (6, 7)
1 kg röd lök (1, 3, 4, 7, 8)
2 st vitlökar (1, 5, 6, 7)
1 påse schalottenlök (7)
Rödkål (4)
Ingefära (3, 6, 8)
Färsk spenat (3, 4)
1 kruka basilika (2, 3, 4)
1 kruka koriander (6)
1 kruka bladpersilja (1, 3, 5)
1 kruka gräslök
1 kg tomater (1, 3)
3 st lime (2)
1 romansallad (3)
1 purjolök (2, 4, 5)
2 röda paprikor (3)
1 påse sockerärtor (5)
1 knippa rädisor (2, 3)
2 st palsternackor (1)
2 äpplen (2)
2 citroner (5, 6, 8)
500 g grön sparris (2)
900 g sparrispotatis (5)
1 kg egyptisk färskpotatis (2)

Fisk
800-1000 g laxfilé (färskrökt lax) (2)
800-1000 g torskfilé (5, 8)
1 burk äkta krabbkött (5)

Kött
1 st kyckling 1-1,5 kg (4)
Chorizo ca 300g (4)
800-1000g fläskfilé (6)
600-800 g blandfärs (1)

Övrigt
1 pkt ris/äggnudlar (8)
1 fl fiskfond (5)
1 fl olivolja (3, 4, 7)
1 fl majsolja (1)
1 fl sweetchili (8)
1 fl kinkkomansoya (1, 4, 6, 8)
1 fl heniz chilisås (1)
1 fl tabasco (4)
12 ägg (4, 8)
500 g smör (1, 4, 5, 7, 8)
3 dl turkisk yoghurt (2)
3 dl vispgrädde (5, 6)
3 dl gräddfil (8)
200 g färskost (4)
1 st grovt bröd (7)
100 g torkade aprikoser (6)
1 dl skalad mandel (6)
1 burk spiskummin (1, 6)
1 burk curry
Matvete (6)
100 g Parmesan (3, 4, 8)
Basmati-ris (1)
Ströbröd (8)
1 påse sesamfrön (3, 8)

Saker vi lagt till:
Vi klarade oss långt på innehållet i påsen men till fiskgratängen ville vi dryga ut den rena grädden och valde 3 dl mjölk. För att göra pajskalet till kycklingpajen la vi till 3 dl vetemjöl + 3 dl mjölk till äggstanningen.

Det var inte mycket saker vi fick över men såhär tog vi hand om dem:
Ingefäran – frös vi in.
De färska kryddorna hackades och lades i frysen.
De torkade kryddorna har bra hållbarhet och förvaras nu tillsammans med våra andra kryddor.
Brödet åt vi upp till frukostarna.
Det enda vi har kvar av som vi inte gjort något med är ägg. Men de är inplanerade att bli en ugnspannkaka senare i veckan.

Alltså, all maten är antingen uppäten, fryst eller planerad för. Inget svinn alls!

Dessutom ligger alla grönsaksrester i komposten för att bli prima jord senare.

De andra bloggarna
De vi har tävlat mot den här veckan är Anette Rosvall som tillsammans med Emma Hamberg är en av Husmorsorna
http://blogg.amelia.se/husmorsorna/

Eskobars gitarrist Fredrik Zäll som bloggar hos Allt om mat
http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/

Karin som bloggar på
http://bevemyrs.blogg.se/

Vill även passa på att tacka våra medtävlare! Vilka fantastiska recept det har blivit och tänk vad mycket vi har gjort av våra kassar!

Kommentarer

Zarah skrev 2011-05-17 klockan 17:56

Fantastiska recept! NI är helt otroliga. :D

Berith skrev 2011-05-17 klockan 18:01

Det har varit roligt och lärorikt att följa alla fyra bloggarna under veckan. Alla har varit otroligt duktiga. Tänk så många olika rätter man kan få från likadana matkassar. Nu väntar vi med spänning på vem som blir vinnare. Naturligtvis håller vi tummarna för vår egen favorit. Heja Millan & Chrisse!!

Frederik Zäll skrev 2011-05-17 klockan 19:33

Hej på er, Stort grattis till fina recept och tack för en kul vecka! Må väl. //Frederik/Lyxlagat

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-05-17 klockan 21:35

Ni har verkligen gjort ett kanonbra arbete med massa goda maträtter och små bra tips, nu hoppas jag ni vinner :-)

Karin / bevemyrs blogg skrev 2011-05-18 klockan 21:25

Hej! Tack för gott medtävlande! Hälsar Karin / bevemyrs blogg

Husmorsan Anette skrev 2011-05-19 klockan 07:20

Hej och tack för en trevlig matbloggtävlingsvecka ;) Anette från Husmorsorna

freddy skrev 2011-05-27 klockan 14:43

varit kul att läsa "ifatt" det hela. många trevliga recept. lycka till!

Lämna en kommentar




*