Köttgryta med aprikoser

Ute har det regnat sedan tidigt i morse och vi kände oss lite frusna när det var dags att fixa dagens middag. Det blev en värmande köttgryta, som alltså blir vårt sjätte bidrag i Toppits-utmaningen.

Köttgryta med aprikoser
800 g fläskfile
olivolja/smör
salt & peppar
2 gula lök
2 vitlöksklyftor

6 dl vatten
1,5 tsk spiskummin
1-1,5 msk färsk ingefära
1 msk soja
ev. lite redning (1 msk mjöl + 1 dl grädde)

100 g torkade aprikoser
1 msk citronsaft

till servering:
färsk koriander
1 dl mandel, skållad och skalad

matvete

Skär bort ytliga senor etc på köttet. Skär i mindre bitar. Krydda med salt och peppar. Bryn i olivolja och/eller smör i en gryta.

Skär den gula löken i klyftor. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs i olja tills löken börjar mjukna. Lägg ner köttet i grytan och tillsätt vatten, spiskummin, soja och färsk riven ingefära. Låt puttra 10 minuter.

Rosta mandeln i en torr stekpanna. (Hetta upp stekpannan, lägg i de skalade mandlarna och rör runt tills de fått färg. Först verkar ingenting hända, men sen går det snabbt, så akta så att du inte bränner dem!)

Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka. Det tar ytterligare 20 minuter. Smaka av med citronsaft på slutet. Servera med kokt matvete, rostad mandel och färsk koriander.

Dagens bonustips: En av mina favoriter i köket är faktiskt ingefäran. Köp en stor bit om du ändå ska ha, skala och skär i mindre bitar och frys in. Jag har alltid flera småburkar i frysen. Närhelst man behöver ingefära är det bara att ta direkt från frysen, riva och använda till maten. Men frys inte in allt, skriva tunna skivor och lägg i en flaska vatten som smaksättare.

Kommentarer

Linda - Cupcakefluffan skrev 2011-05-17 klockan 07:38

Här regnar det idag med, mindre kul, fast store sonen gillar det, för då finns det vattenpölar :-). Låter som en mumsig gryta, aprikoser har jag aldrig haft i maten, låter gott och ingefära i mat är himla gott. Har aldrig tänkt på att man kan frysa in den, skall göra det nästa gång, blir ju ofta ingefära över

Lämna en kommentar




Reklam: