Kycklingpaj med chorizo

Äntligen är det helg igen och vi har tid att stå i köket. Så därför passade vi på att lägga lite mer tid på vår fjärde rätt i Toppits-utmaningen. Först tillagade vi hela kycklingen i ugnen och sen gjorde vi en otroligt god paj på den. Givetvis går det lika bra att köpa en färdiggrillad kyckling, men det blir dyrare. Idag är även första gången vi lagt till något som inte fanns i påsen, och det är mjölet till pajskalet och lite mjölk till äggstanningen. Men bortsett från det så klarar vi oss fortfarande bra på innehållet i påsen.

Och oj vilken paj det blev! Knaprigt pajskal, mättande saftig kyckling som får en så god smak av philadelphia-osten och chorizokorven.

Kycklingen
1 st kyckling penslas med en blandning av 3 msk olivolja, några droppar tabasco, en pressad vitlöksklyfta, soja och peppar.

Därefter lägger man ner kycklingen i en stekpåse och tillsätter 1 msk vatten, några msk smör och eventuellt några kvistar färska örter. Vi har valt basilika. Sätt in kycklingen i ugnen 175 grader ca 70-80 minuter.

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
1 äggula

Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt vatten och äggula och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i botten på en form och nagga den med en gaffel. Låt stå svalt en stund. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 minuter på 200 grader.

Fyllning till pajen
köttet från 1 kyckling
10 cm purjolök
100 g chorizo
150-200 g creme cheese

3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar

riven ost (parmesan)

till serveringen:
sallad (på fotot rödkål, rödlök, spenat och lite dressing från gårdagens sallad)

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj och skär purjolöken i strimlor och lägg i pajskalet. Skär kycklingköttet i mindre bitar och lägg i pajskalet. Klicka ut creme cheesen jämt över kycklingen. Skär chorizon i småbitar och lägg över.

Blanda ägg, mjölk, salt & peppar och häll i formen.

Riv parmesan och fördela. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.

När pajen kommer ut ur ugnen, försök att låta den stå till sig minst 10 minuter. Jag vet, det är ruskigt svårt, för den doftar underbart och man vill bara slänga sig över den. Men den behöver faktiskt stelna till lite.

Servera pajen med en sallad.

Dagens olycka: Som ni ser hände det en tragisk olycka. Ett av äggen hoppade ur kartongen rakt ner i golvet.

Kommentarer

Maria skrev 2011-05-14 klockan 23:21

Mm, ser riktigt gott ut!

Berith skrev 2011-05-15 klockan 07:34

Ser gott ut och jag blev så sugen på paj! Så det blir dagens middag hos oss. Tack för tipset!

Sara skrev 2011-05-15 klockan 16:35

Bra jobbat med rätterna Camilla! Jag fortsätter att hålla tummarna för dig!

Lämna en kommentar




Reklam: