Nikkaluoktasoppa
Nu har jag sett Nikkaluoktasoppa, eller “Nikkaluoktastuorrah” på så många olika ställen att jag var tvungen att testa. Det är en traditionell samisk soppa som härstammar från det nordliga Skandinavien och gjordes ursprungligen på renkött. En ganska enkel “köttfärssoppa”, men väldigt god. Jag har gjort liknande många gånger tidigare, men den här gången valde jag att inspireras av receptet hos Allt om Mat och gjorde den på lammfärs och serverade med en getostkräm.
Hela familjen åt, utom minstingen som fått för sig att all soppa inte går att äta.
Tips: Har du några morötter eller palsternackor hemma är det väldigt gott att grovriva dem och blanda ner tillsammans med kålen.
Nikkaluoktasoppa
500 g lammfärs
1 gul lök
1 msk olja
2 msk senap
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
1,5 liter vatten
500 g vitkål
1 liten purjolök
2 msk konc kalvfond
2 msk kinesisk soja
salt & peppar
Getostkräm
200 g getost (där du skär bort kanten)
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
salt & peppar
till servering
bröd
Skala och finhacka den gula löken. Fräs den i olja i en gryta på medelhög värme i 5 min tills den mjuknat.
Höj värmen lite och tillsätt färsen. Fortsätt steka tills den fått färg. Tillsätt senap, tomatpuré och lagerblad och fräs i ytterligare några minuter. Häll över vattnet och låt småputtra medan du fortsätter med punkterna nedan.
Strimla kålen. Ansa och skär purjolöken i skivor. Lägg kål och purjolök i grytan och tillsätt fond och soja.
Låt sjuda under lock i ca 10 min, kålen ska fortfarande vara spänstig. Krydda med salt och peppar.
Getostkräm: Mosa getosten med en gaffel. Rör i crème fraiche och honung. Krydda med salt och peppar.
Servera soppan med getostkräm och bröd.
🔗 Originalrecept: Allt om mat / Expressen (det jag har publicerat här är något ändrat)
🔗 Om du gillar att göra soppa i slowcookern tycker jag du ska titta in hos Linda som också gjort det här receptet @lindasmathorna / Lindas mathörna – recept för tryckkokare
Gillar du denna soppan gillar du säkert även dessa
Reklam:
Lämna en kommentar