Mammas Hedvigsoppa

En soppa jag minns från när jag var liten. Mamma brukade alltid göra den på hösten och jag minns hur den värmde. Ringde mamma för att pressa henne på receptet, men det var inte så lätt.
– Ää, man bara slänger ihop den liksom.
Men efter att ha provsmakat flera gånger längs tillagningen så tror jag att jag fick till den precis som den var hemma. Mmm.. riktig höstsoppa!

Undertiden jag gjorde soppan passade jag även på att göra en veckosallad.

mammas hedvigsoppa

Mammas Hedvigsoppa
4-5 portioner

400 g nötfärs
2 gula lökar

1,5 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
1 msk soja
1 nypa strösocker

1 purjolök
3 potatisar
250 g vitkål
3 morötter

ev. 1-2 palsternackor
ev. 1 nät brysselkål
ev. kålrot

ingredienser

Strimla lök och purjolök. Skala potatisen (även palsternackan och kålroten) och grovriv den. Strimla vitkålen fint. Skala morötterna och skär i slantar.

Bryn köttfärs och gul lök. När det är färdigt, ställ åt sidan.

koka upp

Koka upp buljong och tomatpuré. Lägg i purjolök, potatis, vitkål, palsternacka och brysselkål.

Koka tills det börjar mjuka. Lägg i morötterna. Koka tills det är lagom mjukt. Lägg därefter i köttfärsen och rör runt. Om du låter köttfärsen koka med förlänge finns risken att den blir seg.

veckosallad

Veckosallad
När du ändå har köpt hem allt till soppan, så passa på att göra en veckosallad till resten av veckan. Håller ca 1 vecka i kylen, därav namnet.

Finstrimla vitkål, grovriv morot, strimla lite purjolök och blanda allt.

Koka upp 1 del olja, 1/2 del vitvinsvinäger och lite socker (ungefär 1 msk/dl olja). Häll blandningen över vitkålen och det andra. Krydda med valfria kryddor, själv gillar jag italiensk salladsdressingkrydda.

Perfekt att ta med lite av till lunchen under veckan.

Kommentarer

Berith skrev 2009-10-24 klockan 18:09

Alltid lika god men passar extra bra på hösten när det börjar bli kyligt och när alla de goda grönsakerna är som bäst.

tina skrev 2009-10-25 klockan 21:57

Det här låter som en soppa i min smak, ska provlagas.

Annie skrev 2013-11-08 klockan 19:14

Vad för Soja är det man ska använda? (Ny i köket)

Millan skrev 2013-11-09 klockan 10:53

Annie: I det här fallet handlar det mest om att få lite mörkare färg och sälta till soppan. Så du kan använda i princip vilken som helst. Kinesisk eller japansk passar utmärkt.

Lämna en kommentar




*